Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Niger odobrio azil Gadafijevu sinu Sadiju i šestorici Libijaca

None Foto: REUTERS/PXL

Nova vlada Gadafija traži zbog prisvajanja imovine i zastrašivanja dok je bio na čelu Libijske nogometne federacije. Vodio je navodno i paravojsku koja je pucala na civile

Niger je odobrio azil Sadiju Gadafiju, sinu ubijenog vođe susjedne Libije Moamera Gadafija, usprkos Interpolovu zahtjevu za izručenjem.

Kako prenosi Telegraph, predsjednik Nigera Mahamadou Issoufou mu je odobrio azil iz "humanitarnih" razloga - Gadafija, kao i još tri generala i još tri Libijaca koja su bila s njim, tretira kao izbjeglice. Issoufou je također naglasio kako je 38-godišnji Gadafi najvjerojatnije nikad neće biti izručen Libiji.

Nova ga vlada inače traži zbog nezakonitog prisvajanja imovine i oružanog zastrašivanja dok je bio na čelu Libijske nogometne federacije. Gadafi je usto vodio vlastitu paravojsku, koja je navodno pucala na civile u ranim danima ustanka koji je svrgnuo Gadafijev 42-godišnji režim.

Predsjednik Issoufou je rekao kako ne postoje čvrsti dokazi da je najtraženiji Gadafijev sin, Saif al-Islam, također završio u Nigeru. Issoufou nije htio jamčiti da će biti izručen Međunarodnom kriminalnom sudu u Haagu.

- Niger je pravna, kao i demokratska država. Sa svim ovim problemima bavit ćemo se prema našoj ulozi, našoj demokraciji, u skladu s međunarodnim dogovorima - rekao je Issoufou.

Bivši britanski veleposlanik u Libiji Sir Richard Dalton zabrinut je pak da bi pružanje utočištu mladom Gadafiju moglo itekako pogoršati odnose te zemlje sa susjednom Libijom.

- Mislim da će Libijci biti zabrinuti što je visoki predstavnik Gadafijevog klana živ i zdrav te možda kuje zavjeru protiv njih - smatra Dalton.

Komentari (4)
  • vidi komentara,,, ŽIV JE,,, a da nam i njega servirate na nekom krvavom madracu sa propucanom glavom,,, smaknutog bez suda i porote,,, toliko o vašoj DEMOKRACIJI!!!!!

    11. 11. 2011,   22:06
  • Gadafi, strpi se.Za tri godine narod će te zvati da se vratiš.

    11. 11. 2011,   23:37
  • Cijeli taj fijasko i ubijanje nevinih civile od strane NATA u Libiji se svodi na NAVODNO!!!!Sramota

    13. 11. 2011,   08:10