Obavijesti

News

Komentari 216

Nije Crnoja jedini: Stambene kredite masovno su zlorabili

Nije Crnoja jedini: Stambene kredite masovno su zlorabili
1

Ministarstvo je dalo milijune kuna braniteljima da si osiguraju krov nad glavom. Od uzorka 200 kontroliranih branitelja koji su dobili kredite, samo njih 54 je opravdalo uloženi novac...

VIDEO

Ja s tim novcem mogu što hoću. Pa i na put oko svijeta. Čuvena je to rečenica koju je izgovorio bivši ministar branitelja Mijo Crnoja prije skoro dvije godine.

Crnoja je pričao o povlaštenom stambenom kreditu od 56.000 eura za koji mu svi mi, porezni obveznici, plaćamo veliki dio kamate. Kredit mu je odobrilo Ministarstvo branitelja još 2009. godine, ali kako su nam potvrdili, Crnoja niti je novac vratio, niti kuću izgradio. Crnoja je dodatno dobio od Samobora besplatno parcelu i morao je početi graditi, ali nije.

Sada je Državna revizija otkrila da Crnojin slučaj nije usamljen. Dapače, čini se da su odobreni krediti braniteljima masovno zlorabljeni. Revizija kaže da je lani utvrđeno da uz Crnoju još 145 branitelja uopće nije dostavilo dokumentaciju da su povlaštene kredite iskoristili da si naprave krov nad glavom. Od uzorka 200 kontroliranih branitelja koji su dobili kredite, samo njih 54 je opravdalo uloženi novac, a 146 nije.

Patrik Macek/PIXSELL

- Nisu opravdana sredstva u iznosu 2,6 milijuna eura ili 80,5 posto kontroliranih sredstava - navodi revizija i nalaže Ministarstvu da to naplati.

Dakle, to su samo kontrolirani krediti, a koliko stotina ih je još nenamjenski utrošeno, revizija nije utvrdila. I tu dolazimo do potpunog apsurda.

Kako su nam odgovorili iz Ministarstva branitelja, do sad uopće nije postojao niti zakonski okvir kojim bi poništili rješenja o dodjeli stambenih kredita za one koji su ih nenamjenski trošili. Drugim riječima, nisu niti mogli naplatiti novac.

No, iz ministarstva Tome Medveda kažu da su tome stali na kraj novim Zakonom o hrvatskim braniteljima koji je stupio na snagu sredinom prosinca. Crnoja i ostali bi napokon trebali biti natjerani na vraćanje novca.

- Omogućeno je ukidanje postojećih rješenja o dodjeli stambenih kredita, a od svih koji nisu opravdali utrošena sredstva tražit će se povrat dodijeljenih sredstava sa zakonskim zateznim kamatama - odgovorili su nam iz Ministarstva branitelja.

Dodali su i da će se o takvim braniteljima raspravljati na prvoj sljedećoj sjednici Stambene komisije.

Crnojin slučaj je samo primjer sustava koji je njemu i svim ostalim nepoštenim braniteljima omogućio ovakvo muljanje. Ministarstvo nam kaže da je početkom 2016. godine tražio produženje roka za izgradnju kuće još godinu dana. Oni su mu to odobrili, ali do danas nije dostavio nikakav dokaz da je izgradio kuću.

Tomislav Miletić/PIXSELL

I mi smo bili na čuvenoj parceli na kojoj Crnoja postavio baraku i na njoj napisao adresu. Naravno, gradnju kuće Crnoja ni danas nije započeo.

Iz Grada Samobora su nam odgovorili da Crnoja nije htio niti vratiti parcelu nakon što je istekao produženi rok koji su mu dali da počne graditi. Samobor je zato pokrenuo sudski postupak za izbacivanje Crnoje koji traje više od godinu dana, a još nema presude. Parcelu za to vrijeme ne može dobiti branitelj kojem treba krov nad glavom.

Tako bi moglo biti i s pokušajem povrata novca od kredita. Pravnici kažu da je upitno hoće li se moći naplatiti retroaktivno, a postupak na sudu bi se također mogao razvući godinama.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 216
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.