Obavijesti

News

Komentari 5

Nije im lako: Ravnatelje stišću roditelji, nastavnici, političari...

Nije im lako: Ravnatelje stišću roditelji, nastavnici, političari...
1

Pišite nam na: facebook.com/bolje.obrazovanje, obrazovanje@24sata.hr ili 24sata, Oreškovićeva 3d, 10 000 Zagreb s naznakom “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”

VIDEO

Umjesto knjiga dajte učenicima e-knjige i tablete

Zašto ne bi država platila svakom učeniku tablet, a roditelji e-knjige. Cijena udžbenika bi pala jer nema troškova tiskanja pa bi nakon nekoliko godina bili na nuli, a podaci bi uvijek bili ažurirani. Sličan projekt trenutačno provodi Turska. Naravno da postoje i rizici loma i sl., ali bi se tada tableti prilagodili tome, a ekrani danas više nisu toliko štetni kao nekad. Proizvodnju tih tableta treba napraviti u Hrvatskoj i svi bi bili sretni i zadovoljni.

 kampod

Životopis pošaljite školama u blizini

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nije baš sve tako crno. Moja kći je nakon što je diplomirala poslala na sve škole u gradu mail sa svojim podacima i nakon nepuna dva tjedna dobila poziv za posao iz jedne škole.

Bila je u pitanju hitna zamjena zbog odlaska na bolovanje. Nije poznala ni ravnatelja ni nikog drugog u toj školi. Po isteku zamjene opet su je zvali idući put, vjerojatno jer su bili zadovoljni njezinim radom. Danas radi u četvrtoj školi, nikad nije imala nikakvu vezu pri zapošljavanju. U svakom slučaju, nezaposleni profesori bi trebali svoje podatke poslati mailom na škole koje su u području gdje mogu raditi i tako stvarati bazu podataka za poziv na posao u hitnim slučajevima. I meni je bilo u početku neobično kako može bez natječaja, ali kad razmisliš, logično je. Ako se neki učitelj razboli, ravnatelj mora hitno naći zamjenu.

 laptopxp

Ne zavidim im

S jedne strane pritišću ih kolege, s druge roditelji, a s treće političari. Ne zavidim im. Danas si roditelji previše toga dopuštaju, a političari škole iskorištavaju za svoju agitaciju. A tu je i vjeronauk na kojem se dijele petice.

Ravnatelji su između čekića i nakovnja

Moje iskustvo je da u školama ima svega pomalo. Od nepotizma pa sve do stranačke pripadnosti.

Uglavnom kad god dođe netko novi raditi u školu, glavno pitanje u zbornici koje se odmah postavlja je na koji je način taj došao na taj posao. Čak sam načuo da postoji i nekakva tarifa koja se kreće od 5000 pa sve do 10.000 eura kako bi se mogli dobiti takvi poslovi, no smatram da većina ravnatelja koliko-toliko radi pošteno i dobro svoj posao. Nije njima lako, s jedne strane pritišću ih kolege, s druge strane roditelji, a s treće nas pritišče politika. Zamislite tek tamo gdje su u gradu ili općini jedni na vlasti, u županiji drugi, a na državnoj razini ovi koje imamo. Treba sve to izbalansirati i preživjeti na toj poziciji. Vidim u zadnje vrijeme da je bila borba za čistačice, kuharice i podvornike. Išao je zadnji vlak tko će biti na državnim jaslama pa su mnoge škole, gdje god je bila mogućnost, primile pokojeg novog. U mnogim natječajima je došlo do ponavljanja zbog žalbi koje su više-manje svi pisali. Ne zavidim uopće ravnateljima jer se nalaze između čekića i nakovnja, pogotovo roditelja koji si dopuštaju što god im padne napamet, te s druge strane politike i lokalnih moćnika koji iskorištavaju prostor škole za svoju političku agitaciju. Nisam spomenuo još i Crkvu, a to je posebna priča i svi prosvjetari dobro znaju o čemu je tu riječ. Ne mogu iz vjeronauka imati svi pet. To nije realno. Time se ruše kriteriji koji su se ionako srozali skroz do kraja, a time se ruši i dignitet nastavničkog zvanja koji učitelje i nastavnike svodi na obične zapisivače petica.

Zmar116

Čini se kao da je nekom cilj da se sustav raspadne

Rade na tome da se cijeli sustav raspadne i da na mala vrata uđe “outsourcing” jer je onda idealna prilika da se nekome namjeste poslovi i da netko uzme proviziju.

Jeronim Beethoven

Sve što trebam za školu kupujem iz vlastitog džepa

Učitelji sve sami kupuju. I papir za printanje. Nismo imali ni televiziju od nedavno, a o računalu se ne razmišlja. Nažalost sve brige su prebačene na leđa nastavnika.

profesorica

Pri zapošljavanju sve nastavnike treba testirati

Za sve u obrazovanju uvela bih testove psihičke sposobnosti i provjera znanja. Radim u školi i nekim kolegama ne bih dala da čašu vode uče kako da se prolije.

mima35

Kriterij kojim se netko ocjenjuje je diskutabilan

Previše se dopušta se osobno mišljenje u ocjenjivanju. Treba uvesti unificirane testove. Tako bi se uvela norma za profesore, da znaju koliko učiti djecu.

salaso




















Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a