Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nije im lako: Ravnatelje stišću roditelji, nastavnici, političari...

None Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Pišite nam na: facebook.com/bolje.obrazovanje, obrazovanje@24sata.hr ili 24sata, Oreškovićeva 3d, 10 000 Zagreb s naznakom “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”

Umjesto knjiga dajte učenicima e-knjige i tablete

Zašto ne bi država platila svakom učeniku tablet, a roditelji e-knjige. Cijena udžbenika bi pala jer nema troškova tiskanja pa bi nakon nekoliko godina bili na nuli, a podaci bi uvijek bili ažurirani. Sličan projekt trenutačno provodi Turska. Naravno da postoje i rizici loma i sl., ali bi se tada tableti prilagodili tome, a ekrani danas više nisu toliko štetni kao nekad. Proizvodnju tih tableta treba napraviti u Hrvatskoj i svi bi bili sretni i zadovoljni.

 kampod

Životopis pošaljite školama u blizini

Nije baš sve tako crno. Moja kći je nakon što je diplomirala poslala na sve škole u gradu mail sa svojim podacima i nakon nepuna dva tjedna dobila poziv za posao iz jedne škole.

Bila je u pitanju hitna zamjena zbog odlaska na bolovanje. Nije poznala ni ravnatelja ni nikog drugog u toj školi. Po isteku zamjene opet su je zvali idući put, vjerojatno jer su bili zadovoljni njezinim radom. Danas radi u četvrtoj školi, nikad nije imala nikakvu vezu pri zapošljavanju. U svakom slučaju, nezaposleni profesori bi trebali svoje podatke poslati mailom na škole koje su u području gdje mogu raditi i tako stvarati bazu podataka za poziv na posao u hitnim slučajevima. I meni je bilo u početku neobično kako može bez natječaja, ali kad razmisliš, logično je. Ako se neki učitelj razboli, ravnatelj mora hitno naći zamjenu.

 laptopxp

Ne zavidim im

S jedne strane pritišću ih kolege, s druge roditelji, a s treće političari. Ne zavidim im. Danas si roditelji previše toga dopuštaju, a političari škole iskorištavaju za svoju agitaciju. A tu je i vjeronauk na kojem se dijele petice.

Ravnatelji su između čekića i nakovnja

Moje iskustvo je da u školama ima svega pomalo. Od nepotizma pa sve do stranačke pripadnosti.

Uglavnom kad god dođe netko novi raditi u školu, glavno pitanje u zbornici koje se odmah postavlja je na koji je način taj došao na taj posao. Čak sam načuo da postoji i nekakva tarifa koja se kreće od 5000 pa sve do 10.000 eura kako bi se mogli dobiti takvi poslovi, no smatram da većina ravnatelja koliko-toliko radi pošteno i dobro svoj posao. Nije njima lako, s jedne strane pritišću ih kolege, s druge strane roditelji, a s treće nas pritišče politika. Zamislite tek tamo gdje su u gradu ili općini jedni na vlasti, u županiji drugi, a na državnoj razini ovi koje imamo. Treba sve to izbalansirati i preživjeti na toj poziciji. Vidim u zadnje vrijeme da je bila borba za čistačice, kuharice i podvornike. Išao je zadnji vlak tko će biti na državnim jaslama pa su mnoge škole, gdje god je bila mogućnost, primile pokojeg novog. U mnogim natječajima je došlo do ponavljanja zbog žalbi koje su više-manje svi pisali. Ne zavidim uopće ravnateljima jer se nalaze između čekića i nakovnja, pogotovo roditelja koji si dopuštaju što god im padne napamet, te s druge strane politike i lokalnih moćnika koji iskorištavaju prostor škole za svoju političku agitaciju. Nisam spomenuo još i Crkvu, a to je posebna priča i svi prosvjetari dobro znaju o čemu je tu riječ. Ne mogu iz vjeronauka imati svi pet. To nije realno. Time se ruše kriteriji koji su se ionako srozali skroz do kraja, a time se ruši i dignitet nastavničkog zvanja koji učitelje i nastavnike svodi na obične zapisivače petica.

Zmar116

Čini se kao da je nekom cilj da se sustav raspadne

Rade na tome da se cijeli sustav raspadne i da na mala vrata uđe “outsourcing” jer je onda idealna prilika da se nekome namjeste poslovi i da netko uzme proviziju.

Jeronim Beethoven

Sve što trebam za školu kupujem iz vlastitog džepa

Učitelji sve sami kupuju. I papir za printanje. Nismo imali ni televiziju od nedavno, a o računalu se ne razmišlja. Nažalost sve brige su prebačene na leđa nastavnika.

profesorica

Pri zapošljavanju sve nastavnike treba testirati

Za sve u obrazovanju uvela bih testove psihičke sposobnosti i provjera znanja. Radim u školi i nekim kolegama ne bih dala da čašu vode uče kako da se prolije.

mima35

Kriterij kojim se netko ocjenjuje je diskutabilan

Previše se dopušta se osobno mišljenje u ocjenjivanju. Treba uvesti unificirane testove. Tako bi se uvela norma za profesore, da znaju koliko učiti djecu.

salaso
Komentari (5)
  • Danas nažalost u školama ima nastavnika koji nemaju pojma o tom poslu i ništa zapravo ne mogu prenesti znanja na učenike jer ga oni sami nemaju. Ne znam samo kako su uopće završili fakultet a od znanja ni Z, prestrašno!!

    23. 11. 2014,   00:01
  • Ovo sa casom vode... svaka cast pet+

    23. 11. 2014,   01:41
  • Oni koji ne poštuju učitelje, su jednaki onima koji ne poštuju roditelje, a oni će živjeti životom neznanja i ne poštovanja. Zato bi bilo dobro prije nego li bilo kojem učitelju što kažemo, dobro promislimo.

    22. 11. 2014,   19:02