Obavijesti

News

Komentari 136

'Nije istina da će se dopunsko osiguranje povećati na 150 kn'

'Nije istina da će se dopunsko osiguranje povećati na 150 kn'
1

Ministar zdravlja Dario Nakić demantirao je postojanje povjerljivog dokumenta o zdravstvenoj reformi: 'Očito se pokušava minirati namjera da se unutar sustava uvede red'

VIDEO

Ministar zdravlja Dario Nakić opovrgnuo je u utorak postojanje "strogo povjerljivog dokumenta o zdravstvenoj reformi", koji su u utorak objavili mediji, nazvavši ga dezinformacijom plasiranom sa ciljem uzbunjivanja javnosti, te zaustavljanja reformi i uvođenja reda u sustavu.  

Nakić tvrdi da Vlada nema nikakav dokument pod nazivom "zdravstvena reforma" i s oznakom strogo povjerljivo jer ga on nikada nije vidio.

Dezinformacije o zdravstvenoj reformi

- Nisu nam jasne brojne dezinformacije koje se trenutno objavljuju u medijima, s obzirom da mi u Ministarstvu nikad nismo takvo što prezentirali. Mediji su trebali objaviti i izvor tih dokumenata jer naše reformske mjere nisu u skladu s onim što se u njima govori - rekao je ministar Hini. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Indeks je objavio "strogo povjerljive dokumente o zdravstvenoj reformi" za koje navodi da su izrađeni u jednoj privatnoj osiguravateljskoj kući, te da Vlada po njima namjerava provesti reforme.    

U objavljenom dokumentu predviđa se zadržavanje iste razine prava pacijenata u osnovnom zdravstvenom osiguranju, osiguranje financijske stabilnosti i održivosti zdravstvenog sustava bez dotacija iz državnog proračuna, tehnološka modernizacija sustava i zadržavanje najboljih ljudi, te usmjeravanje poslovanja HZZO-a samo na obvezno zdravstveno osiguranje uz odvajanje socijalnih transfera na teret državnog proračuna i prepuštanje ostalih vrsta zdravstvenog osiguranja tržištu.

Rezultat bi bio podizanje cijene participacije sa sadašnjih 10 na 15 kuna, povećanje participacije za sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu sa sadašnjih 20 na 30 posto, a tržišno određivanje cijene police dopunskog osiguranja poskupilo bi je na 150 kuna. 

'Očito se želi minirati namjera da se unutar sustava uvede red'

Nakić kaže da u tom dokumentu ima nekih od planiranih reformskih koraka, ali većinom su u njemu navedena "nagađanja i stvari koje su apsolutno neistinite".

Nije točno da će se povećati polica dopunskog osiguranja na 150 kuna - to je potpuna neistina. Cilj je neistinito prikazati planirane reforme i uznemiriti javnost - kaže ministar.

Primjerice, ono što se govori o privatizaciji zdravstva potpuno je nerazumljivo.

- Cilj naših reformi je da javno zdravstvo ostane javno, radimo sve protiv toga da se privatizira javni zdravstveni sustav jer ako nema financijske stabilnosti sustava, on će kolabirati, a rezultat će biti da se liječe samo oni koji imaju novca. Sve naše mjere usmjerene su prema stabilizaciji sustava i podizanju kvalitete, kako bi se mogli liječiti i oni s najnižim primanjima - rekao je Nakić i poručio da je cilj zadržati sadašnju razinu zdravstvene skrbi.

- Ne znam otkud idu te dezinformacije koje se dijelom odnose na kompletnu reformu zdravstva. Cilj je očito usmjeren protiv Vladinih nakana da se osigura stabilnost, sigurnost građana i povjerenje u zdravstveni sustav, te da se omogući da ljudi bez bojazni i straha ostvaruju svoja prava na zdravstvenu zaštitu. Očito se pokušava minirati namjera da se unutar sustava uvede red - ustvrdio je Nakić istaknuvši da te informacije sasvim sigurno nisu plasirane iz Ministarstva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 136
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag