Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nije lako nalaziti novce, a isto vjerujem da će se novci naći'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer je na sjednici Vlade udijelio lekcije ministru Kujundžiću, ali i ministrici obrazovanja koji u javnosti zagovaraju povećanje plaća u zdravstvu i obrazovanju. Oni su mu odgovorili...

Moje zalaganje za veće ulaganje u obrazovanje i znanost nešto oko čeka sam vrlo jasna od samog početka, to je moj prioritet i oko toga mislim da nema diskusije, a o konkretnim rješenjima treba razgovarati, poručila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nakon sjednice Vlade. Na pitanje je li ju zasmetala poruka premijera na sjednici Vlade odgovorila je:
- Ja ću se sada poslužiti njegovi  izrazom. Bilo je baš simpatično - rekla je uz smijeh.

 Zašto je to premijer napravio, kaže, treba pitati njega. 

Zagreb: Rasprava Vlade o prijedlogu kandidata RH za člana Europske komisije POVEĆANJE PLAĆA 'Razumijem ministre, ali smo članovi Vlade, a ne sindikata'

- Ja nemam dileme oko toga da je moje zalaganje da se više investira u obrazovanje i znanost. To je važno i oko toga sam decidirana od početka. To je naša jedina šansa da napredujemo - kazala je. 

Zagreb: Rasprava Vlade o prijedlogu kandidata RH za člana Europske komisije | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tvrdi da između nje i premijera nema prepreka.

-  Ja sam ministrica, svjesna sam da sam članica Vlade i da o tome treba razgovarati, ali jednako tako dolazim iz akademske zajednice gdje se potiče izražavanje stavova i stavljanje jasnih prioriteta u prvi plan. Tko će to raditi, ako neće ministar koji je zadužen za resor - rekla je Divjak. 

Smatra da to nije bilo upozorenje premijera. Na opasku da joj je premijer udijelio javnu opomenu uzvratila je: "To je način rada". 

Na pitanje kako je doživio odrješitu poruku premijera na sjednici Vlade, ministar zdravstva Milan Kujundžić poručuje:

- Premijera i ministra financija je za razumjeti. Nije lako nalaziti novce, a isto tako vjerujem da će se novci naći i da će to biti sve dobro - kazao je prozvani ministar nakon sjednice Vlade. 

Na opasku da ga je premijer "jako lupio po prstima" te pitaje je li član Vlade ili sindikata, Kujundžić je odbrusio:

- Nitko mene nije lupio po prstima, niti se ja svrstavam igdje. Ja sam Hrvat koji sam za hrvatski narod, hrvatske liječnike, sestre i pacijente. Zbogom - zaključio je Kujundžić. 

Ministar Marić: Ja sam za povećanje plaća, ali u skladu s mogućnostima

Potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i ministar financija Zdravko Marić nije želio odgovoriti pretjeruju li ministar zdravstva i ministrica obrazovanja u svojoj komunikaciji te ponašaju li u posljednje vrijeme, kada je riječ o povećanju plaća u zdravstvu i obrazovanju, kao članovi sindikata.  

- Neću komentirati njihove načine. Mogu govoriti samo o mom načinu. Kao što vidite, ne šaljem nikome poruke putem medija, ne govorim što bi netko u svom resoru trebao raditi. Djelujem kao ministar u kolektivnom tijelu. Ono što imam za reći iznesem na sastancima i branim argumentima - poručio je. 
Odbacio je interpretacije da je on protiv povećanja plaća. 

- Vrlo sam za povećane plaće, ne samo liječnika i učitelja nego svih zaposlenika u državnoj i javnoj upravi odnosno svih zaposlenika u Hrvatskoj, ali ponavljam još jednom, u skladu s mogućnostima - jasan je Marić. 

Napomenuo je da Vlada od prvog dana aktivno radimo na na politici plaća svih državnih i javnih službenika. 

- Uz dužno poštovanje prema svakom resoru i svakom segmentu ne možemo zanemariti nekoga. Ako govorimo o zdravstvenim djelatnicima, ne možemo zanemariti policajce, inspektore, carinike ili djelatnike u kulturi - ustvrdio je Marić. 

Komentari (13)
  • Budu se nasli.Samo trebate nastavit pljackati gradane.Samo polako!!

    22. 8. 2019,   13:38
  • Da se lova pravilno raspodjeli bilo bi je više nego dovoljno. Pod PRVO ukinuti financiranje stranaka, DRUGO ukinuti sve povlastice koje imate u vladi i saboru kao i povlaštene mirovine. TREČE::: Ukinuti finaciranje dijaspore u BiH. ČETVRTO:: Sve uhljebe izbaciti iz javnih državnih firmi, ili im ukinuti povlaštene plače. Svim direktorima, savjetnicima i sličnim iste plače, a dodaci za zasluge prema učinku poduzeća, a ne na lipe oči kao do sada. PETO.::: Ukidanje dvostrukog državljanstva i svih nacinalnih manjina i njihovo finaciranje. ITD..ITD...ITD. Ima toliko toga di se može uštediti i raspodjeliti građanima kako bi bolje živili i još više podržavali svoju državu.

    22. 8. 2019,   11:56
  • Može va ministre biti sramota ....Ministre jedno pitanje? Što mislite na to da više u bolnicama nema kantine za bolničko osoblje ??? Jeli znadete da to povlači za sobom dugotrajne negativne posljedice na samo zdravlje osoba koje se ne hrane na adekvatan pravilan način. Pravilan način je stanka od jednog sata, pojesti dobar obrok (ne sendvić s nogu) sjedeći. Pojma o pojmima vi nemate gdje naše zdrastvo odlaci ..... odlazi u ponor...... Vam aje bitno da i omate topli obrok i da jedete kao paša ...... Sramno ....

    22. 8. 2019,   12:51