Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nije mi jasno što se dogodilo. Činilo se da dobro surađujemo'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL 3

Nakon sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ravnatelj SOA-e negirao je tvrdnje daje hrvatska služba vrbovala radikalne islamiste, a bilo je riječi i o drugim temama

Na trosatnoj zatvorenoj sjednici saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, razmatrana su i prihvaćena izvješća sigurnosnih službi za 2018. godine.

Ravnatelj SOA-e Daniel Marić kazao je da je šokantno ono što se događa u BiH i vjeruje da će se ta situacija što prije razjasniti. Napominje da je na dan kada je izašla tzv. afera koju negiram da je cijeli dan proveo s ravnateljem Obavještajne sigurnosne agencije (OSA) u BiH na jednom skupu direktora gdje se razgovaralo o borbi protiv terorizma. 

Zagreb: Izjave nakon sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

-  Nije mi posve jasno što se dogodilo. Do tog dana, kao ravnatelj SOA-e, bio sam uvjeren da mi dobro surađujemo, čak smo na tom skupu donijeli odluke kako poboljšati suradnju zapravo na osnovu ideja moje službe. Nadam se da će se to realizirati čim pojasnimo ovu situaciju - rekao je Markić.

Podsjetimo, u javnosti se podigla bura nakon što je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić optužio hrvatske obavještajne službe da su bile uključene u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija. Mektić je ustvrdio je da OSA spriječila akciju hrvatskih obavještajaca.

Na tvrdnje da je hrvatska služba vrbovala radikalne islamiste i da je bilo naoružavanja, ravnatelj SOA.e Markić uzvraća:

- Naravno da toga nije bilo i to jasno negiram. Naravno da je SOA razgovarala s tim ljudima. Radi vlastite, sigurnosti naših susjeda i EU-a i NATO-a i dalje ćemo razgovarati. Vrlo je zanimljivo i očekujem odgovor. Mi smo s H.Č. razgovarali, znamo tko je i mi smo o tome obavijestili našu partnersku službu u BiH i dali su nam jasan odgovor - rekao je ravnatelj SOA-e. 

Na pitanje što je OSA odgovorila nije odgovorio, ali poručuje da je spreman to deklasificirati, ako bude bilo istraga za neki nadzor u BiH. 

- Mi smo ukazali na tu osobu koja je za nas bila suspektna i ukazali što ta osoba radi. Dobili smo jasan odgovor OSA-e, ali prepuštam njima da se izjasne o tome - kazao je. 

Zabrinjava ga, kaže, povratak boraca iz Sirije i Iraka. 

- Ne samo nas nego cijelu Europu i radimo po tome. To je jasno naša zadaća i tako će se nastaviti - rekao je Markić.

Zagreb: Izjave nakon sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Upitan koliko ima tih povrataka boraca, Markić je odgovorio: 

- Za povratnike u širu regiju, mi mislimo da je bilo oko 1000 odlazaka, mislimo da se možda već vratilo oko 35 posto, da je 30 posto možda i poginulo, a to ćemo sve nastojati i s partnerima provjeriti - kazao je. 

Neće se sastati s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, koji se u Zagrebu stigao zbog operacije,. 

- Čini mi se da on nema ni ovlasti nad tamošnjom službom. Drago mi je za gospodina Mektića da je našao dobre doktore u Hrvatskoj i nadam se da će se izliječiti - kazao je. 

Na tragu priče s Novog Zelanda, postavilo se i pitanje ima li straha od radikalnog desnog ekstremizma kod nas. 

- Ne, u Hrvatskoj vjerujem da ta scena kod nas nije razvijena, ali kada gledamo smjernice rada službe, to je jedna od stavki  - rekao je ravnatelj SOA-e. 

Postavilo se pitanje surađujete sa službama s Novog Zelanda, jer je ubojica boravio u Hrvatskoj. 

- Imamo puno informacija, već ih dijelimo. Mi smo odmah počeli suradnju s tamošnjom službom, ali nemamo ništa znakovito što bi moglo ukazati da je imao ikakvo negativno djelovanje u Hrvatskoj ili da je imao kontakte koji bi mogli ukazivati da će nešto počiniti - izjavio je. 

Markić je ponovio da SOA nije prijetila bivšem savjetniku predsjednice Mati Radeljiću. Upitan jesu li se djelatnici SOA sastajali po slastičarnicama, poručio je: 

- Ma neću uopće komentirati, već smo o tome govorili na saborskom odboru. Hrvatska služba ima dosta razvijen nadzor, i zato promptno reagiramo na pitanja odbora, to smo već prošli i nema potrebe. Imamo ozbiljnije probleme koje sad moramo riješiti - rekao je ravnatelj SOA-e.

Na pitanje jesu li pronašli tko je napravio fotomontažu Tomislava Tolušića, Markić je odgovorio da se o tome ne bi izjasnio te da je to sada u postupanju policije i DORH-a. 

Komentari (12)
  • Naš narod i zemlju sam Bog čuva. Ne vidim drugo objašnjenje kako uopće još postojimo.

    21. 3. 2019,   15:44
  • Jednog gleda, dva se tresu

    21. 3. 2019,   15:31
  • so so soa kao zmija boa - fot fot fotomontaža gora nego javna blamaža hooooooooj điri điri šu bi du kvak

    21. 3. 2019,   15:30