Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nije moguće spasiti Uljanik uz primjenu HDZ-ovog modela'

SDP-ovci traže da se objave izvješća kako se provodio plan restrukturiranja brodogradilišta od 2013. do 2018, što uključuje i vrijeme SDP-ove vlasti. Poručuju da ništa ne skrivaju.

Saša Đujić (SDP) u formi zastupničkog pitanja traži od ministra gospodarstva da mu dostavi izvješća kako se provodio plan restrukturiranja brodogradilišta od 2013. do 2018. godine. Kad dobije odgovore tražit će da saborski Odbor za gospodarstvo sazove tri tematske sjednice, a na svakoj od njih obradilo bi se jedno brodogradilište, a ako bi se utvrdilo gdje su nestali novci zbog čeka je brodogradnja danas u problemima. Ne podrže li vladajući tematske sjednice koja  bi bila rađena po istom principu kao i za slučaj Agrokor, SDP-ovci najavljuju da će organizirati okrugli stol u Saboru na navedenu temu. Izvješća koja traže odnose se i na vrijeme dok je SDP bio na vlasti, a Đujić poručuje: 

- Želimo da sve izađe u javnost. Mi se u SDP-u ne moramo ničega bojati i ništa ne skrivamo - kazao je. 

Zagreb: U Saboru je održana konferencija za medije Kluba zastupnika SDP-a | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Davor Bernardić (SDP) upitao je Vladu zašto dvije i pol godine, a posebno posljednjih pest mjeseci nije reagirala na probleme u brodogradnji iako je imala sva izvješća na stolu. 

- Zašto ova nesposobna Vlada ništa ne radi po pitanju rješavanja problema u brodogradnji. Tražimo da izvješća koja su dolazila na ruke ministara gospodarstva budu objavljena i dostupna javnosti. Građani imaju pravo znati kako se trošio novac koji je upumpan u brodogradilišta. Očito je da se novac trošio nenamjenski, da su novci iz Uljanika nestali. Kada će netko u Hrvatskoj odgovarati za nestanak novaca i za probleme koje je prouzročio gospodarstvu, radnicima i  brodogradilištima - upitao je šef SDP-a. 

Zagreb: U Saboru je održana konferencija za medije Kluba zastupnika SDP-a | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetio je i da je prije pola godine DORH "upao" u Uljanik te pita je li se glavni državni odvjetnik vratio s godišnjeg odmora. Ustvrdio je kako je SDP na strani radnika i zaštite radnih mjesta. 

- Problem Uljanika može se riješiti da se zaštite radna mjesta i sačuva brodogradnja u Hrvatskoj, ali Vlada treba naći strateškog partnera koji je neće ucjenjivati i dovoditi pred svršen čin. U tome se odgleda sposobnost rada neke Vlade. Nije moguće spasiti brodogradilišta ako će se primijeniti HDZ-ov model, a to je pogodujemo strateškom partneru, dam mu novce građana, a on umjesto da uloži u brodogradilište otjera radnike i s tim novcem sagradi marine i hotele. Tako ne može - zaključio je Bernardić. 

Komentari (21)
  • Ovi likovi nisu baš svoji.Veliki pametnjakovići kada su u oporbi,a kada su na vlasti ništa ne mogu napraviti jer je opet za sve njihove pokusaje da nešto urade kriv HDZ.

    21. 3. 2019,   14:33
  • Isto kao sto nije moguce i da SDP dode na vlast dokle god ga ti vodis ✓

    21. 3. 2019,   16:11
  • Pa prrema SDPovom modelu Uljanik i 3.Maj su opljačkani i uništenii.

    21. 3. 2019,   13:12