Obavijesti

News

Komentari 8

Nije odustala: Britanka (54) planinari u invalidskim kolicima

Nije odustala: Britanka (54)  planinari u invalidskim kolicima

Debbie North (47) prije sedam godina ostala je u invalidskim kolicima. Do tada je redovito planinarila i šetala prirodom. Nakon prvotnog šoka, odlučila je ponovno raditi ono što najviše voli - planinariti, ali u kolicima

VIDEO

Velikoj ljubiteljici planinarenja Debbie North svijet se srušio nakon što joj je prije sedam godina dijagnosticirana kronična degenerativna bolest kralježnice zbog koje će ostatak života provesti vezana za invalidska kolica. Magnetna rezonancija koju je obavila zbog bolova u leđima pokazala je ono najgore - diskovi njezine kralježnice u 47-oj godini izgledali su kao da su dio kralježnice 80-godišnjakinje. Operirana je i diskovi su djelomično zamijenjeni, ali život koji je poznavala više nije bio isti. Zbog operacije je prestala raditi kao učiteljica te se posvetila zdravlju i vježbanju s fizioterapeutom. Hodati više nije mogla. 

No, ipak je odlučila da se neće predati te je obećala samoj sebi da će jednog dana ponovno uživati planinama. I uspjela je. 

Kolicima je, uz pratnju supruga, prolazila planinskim stazama no nije bila potpuno zadovoljna jer kolica koja je imala nisu mogla proći nekim terenima. Istovremeno je pisala blog i vrijeme provodila za kompjuterom pa je krenula istraživati postoje li invalidska kolica koja bi se mogla kretati zahtjevnijim terenima. Naišla je na kompaniju TerrainHopper koja proizvodi baš ono što je tražila - off road invalidska kolica. 

Počela je ih je koristiti i odlučila ponovno prijeći cijeli otok Velike Britanije, a u suradnji s Yorkshire Dales nacionalnim parkom počela u kolicima istraživati puteve kojima mogu proći i ljudi u kolicima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Danas se pristupačnosti pridaje puno veća pažnja nego prijašnjih godina, možda zahvaljujući igrama Invictus koje okupljaju ratne veterane i Paraolimpijskim igrama. Drago mi je što i ja mogu biti dio tog društva koje i ljude s poteškoćama u kretanju daje nadu da i oni mogu živjeti ispunjen život i kretati se onuda gdje žele - kaže Debbie. 

Zbog njezinog angažmana brojni invalidi koji žele planinariti to sada mogu jer Debbie redovito prolazi utabanim rutama i upravi parka dojavljuje poteškoće na koje putem nailazi. 

- Ponovno sam entuzijastična jer radim ono što volim - kaže Debbie, piše Mirror

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.