Obavijesti

News

Komentari 43

'Nije ti svejedno. Cessna mi je trokirala iznad Gorskog kotara'

'Nije ti svejedno. Cessna mi je trokirala iznad Gorskog kotara'
24

Predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Matešu ni pet stentova nije spriječilo da leti 20 godina, a kaže da ga srce nije izdalo ni kada mu je motor Cessne trokirao iznad Gorskog kotara

VIDEO

Letim sam 20 godina i samo jednom sam, na svu sreću, imao neugodnu situaciju upravo iznad Gorskog kotara. Motor je počeo trokirati. Naravno da vam nije svejedno, no uspjeli smo se okrenuti i vratiti u Lučko.

Priča nam to Zlatko Mateša koji i danas leti s pet stentova. Toliko puta je i biran na čelo Hrvatskog olimpijskog odbora. Vedar duh održava predajući mladima na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta te ljubeći četvrtu, još uvijek, nevjenčanu suprugu. Pojasnio nam je i zbog čega je njemu zakazivao motor Cessne.

Mateša s pilotima Rajkom Tomašićem i Benjaminom Licerom iz Portoroža 2018. u letu nad Rovinjem

- U gorivu je bilo vode. To je problem jer na visina može doći do zaleđivanja, a onda i prestanka rada motora. Kad smo sletjeli, ispraznili smo rezervoare i riješili problem – prisjeća se Mateša koji je do danas ima 400 sati držao ‘uzde’ aviona u svojim rukama.

- Nikada nisam htio postati profesionalni pilot. Let me zanimao kao hobi i letim samo kad mi dođe gušt. Zadnji puta sam u zraku bio s dva svoja draga prijatelja Rajkom Tomašićem, koji je jedan od najboljih pilota male avijacije te jednim od najboljih slovenskih pilota Benjaminom Licerom iz Portoroža – priča Mateša.

VIDEO

Video: Mateša s prijateljima u letu nad novim rovinjskim hotelom Park

Letačko umijeće naučio je, dodaje, od svojih danas pokojnih instruktora i prijatelja.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:13


- Od njih troje koji su bili vrhunski dečki i ljudi, jedan je život okončao pri padu zrakoplova. Često se sjetim naših druženja i zaista mi nedostaju – kaže pomalo sjetno. Pratio je i nedavni čudnovati manevar pilota Teodora Goričaneca koji je uspio prizemljiti Cessnu bez motora na autoputu prema rijeci i da pri tome nitko nije zadobio niti ogrebotinu.

- Jako rijetko motor otkazuje, no zato nije rijetko da letjelice koje imaju problem piloti u nuždi spuštaju na autoput. Evo nedavno je sličan slučaj bio i u Americi. Ja se nadam da osobno to neću doživjeti – rekao je nasmijano.

Avion sletio na autocestu: 'On pada, pada. Što je ovo?! Koči!'
Avion sletio na autocestu: 'On pada, pada. Što je ovo?! Koči!'

Cessna s riječkog autoputa leži sada rastavljena u Lučkom i čeka vještačenje. Vlasnik pilotske škole Ecos iz Zagreba, Miljenko Bucalović, iznajmio ju je od Aerokluba Penkala. Kaže da je prije 20-tak dana bila na velikom servisu i da je odlično radila.

'Pilot je odlično sletio, mogli su se zapaliti' 

- Šteta je velika jer prilikom slijetanja je dota udarala. Osigurana je kasko, no vidjet ćemo što će osiguranje reći. Čekam vještačenje koje nije garancija da će se znati što se dogodilo - kaže nam Bucalović.

'Prilikom slijetanja zapeli smo za ogradu, bilo nam je kritično'
'Prilikom slijetanja zapeli smo za ogradu, bilo nam je kritično'

Ograđujući se od zaključaka pojašnjava nam što je po njegovom mišljenju mogao biti uzrok kvara.

- Moguće je da se karburator odnosno rasplinjač zaledio jer tada motor staje. Kad sletite i kada se odledi, motor radi kao da nikada ništa nije ni bilo - rekao je. Ponosan je na reakciju svoga pilota.

- Odlično je to izveo jer da su išli na livade i udarili krilom, zapalili bi se i teško da bi izašli živi...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca