Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nije uvjerljiv: Šaner Zdravko Marić i obveznice da za badava

None Foto:

Zdravko Marić tvrdi da popravlja uvjete investiranja i da je sve u redu. Bivši ministar Boris Lalovac ističe kako su ovoga puta uvjeti za euroobveznice trebali biti i povoljniji

Nakon iznenadnog odgađanja sjednice Vlade ministar Marić održao je konferenciju na kojoj je tvrdio da je samo odgodio transakciju izdanja euroobveznica kako bi popravio uvjete zaduživanja.

Obzirom da je Hrvatska zadnji put izdala euroobveznice u ožujku 2015. uz kamatu od tri posto, bivši ministar Boris Lalovac ističe kako su ovoga puta uvjeti trebali biti i povoljniji jer prvi puta nakon šest godina Hrvatska šest kvartala zaredom bilježi gospodarski rast.

- Nažalost, ovo nije slučajno i nije normalno. Kad pripremate izdanje takvih obveznica, to su vrlo ozbiljni razgovori s investitorima, pristupate i pripremate politiku Vlade. Zabrinut sam kao građanin, zastupnik i bivši ministar. Ovo je samo korak do jedne spirale gdje ne možete tek tako vratiti povjerenje investitora. Investitori su jučer rekli da Hrvatska nema vladu, ovome se nitko ne bi smio veseliti ili likovati. Situacija je ozbiljna - smatra Lalovac.

Istaknuo je kako iz osobnog iskustva zna da jedino što investitore zanima je politička stabilnost i da je ovo njihova politička poruka. Marić pak tvrdi da transakcija izdanja euroobveznica nije upitna, ali da je pomnim promišljanjem i racionalnim zaključivanjem odlučeno da se odgodi jer je procijenjeno da se mogu popraviti uvjeti hrvatskog zaduživanja.

- Novi izbori sigurno ne bi dobro utjecali na izdavanje obveznica. Ništa od stavki iz proračuna ne dolazi u pitanje. Što se tiče rejting agencija - radimo na tome da se hrvatski rejting vrati na uzlaznu putanju - kaže Marić. Podsjetimo kako je Ministarstvo financija u srijedu objavilo kako će s obveznicama pričekati dok se “otklone domaće političke nejasnoće”. Investitori očito ne vjeruju Hrvatskoj jer ni Sabor ne može okupiti kvorum, pa kako će provesti reforme.

‘Ovako se započeo i grčki scenarij, situacija je ozbiljna’

Lalovac je u ožujku 2015. izdao euroobveznice uz kamatu od tri posto i tvrdi da je njegov nasljednik Marić mogao sada i bolje proći.

- Nije, zbog nestabilnosti vlade - tvrdi Lalovac.

Komentari (9)
  • Bojim se da će na kraju opet biti kamata kao kod Šukera 7, 3% ili još nepovoljnije.. Prodaju se firme i još uz to obveznice i zaduženja nova pod jako nepovoljnim uvjetima samo da se "preživi" do kraja mandata.. 26 godina jedno te isto a već smo pri kraju.. Nema se još puno toga prodati i ne daju nam kredite što upravo vidimo jer vani ljudi nisu čoravi ako jesu ovi u HR i vide ovu anarhiju i cirkus od države.

    3. 6. 2016,   00:31
  • Treba kupovati zalihe maloprodajne cijene rastu

    2. 6. 2016,   22:14
  • Od svih Maric mi je bio najprihvatljiviji, al kratko je trebalo da zavrsi Karalopovsku skolu i da dokaze sa kim si takav si...danas je javno lagao i nisko se spustio

    3. 6. 2016,   01:31