Obavijesti

News

Komentari 9

Nije uvjerljiv: Šaner Zdravko Marić i obveznice da za badava

Nije uvjerljiv: Šaner Zdravko Marić i obveznice da za badava
1

Zdravko Marić tvrdi da popravlja uvjete investiranja i da je sve u redu. Bivši ministar Boris Lalovac ističe kako su ovoga puta uvjeti za euroobveznice trebali biti i povoljniji

VIDEO

Nakon iznenadnog odgađanja sjednice Vlade ministar Marić održao je konferenciju na kojoj je tvrdio da je samo odgodio transakciju izdanja euroobveznica kako bi popravio uvjete zaduživanja.

Obzirom da je Hrvatska zadnji put izdala euroobveznice u ožujku 2015. uz kamatu od tri posto, bivši ministar Boris Lalovac ističe kako su ovoga puta uvjeti trebali biti i povoljniji jer prvi puta nakon šest godina Hrvatska šest kvartala zaredom bilježi gospodarski rast.

- Nažalost, ovo nije slučajno i nije normalno. Kad pripremate izdanje takvih obveznica, to su vrlo ozbiljni razgovori s investitorima, pristupate i pripremate politiku Vlade. Zabrinut sam kao građanin, zastupnik i bivši ministar. Ovo je samo korak do jedne spirale gdje ne možete tek tako vratiti povjerenje investitora. Investitori su jučer rekli da Hrvatska nema vladu, ovome se nitko ne bi smio veseliti ili likovati. Situacija je ozbiljna - smatra Lalovac.

Istaknuo je kako iz osobnog iskustva zna da jedino što investitore zanima je politička stabilnost i da je ovo njihova politička poruka. Marić pak tvrdi da transakcija izdanja euroobveznica nije upitna, ali da je pomnim promišljanjem i racionalnim zaključivanjem odlučeno da se odgodi jer je procijenjeno da se mogu popraviti uvjeti hrvatskog zaduživanja.

- Novi izbori sigurno ne bi dobro utjecali na izdavanje obveznica. Ništa od stavki iz proračuna ne dolazi u pitanje. Što se tiče rejting agencija - radimo na tome da se hrvatski rejting vrati na uzlaznu putanju - kaže Marić. Podsjetimo kako je Ministarstvo financija u srijedu objavilo kako će s obveznicama pričekati dok se “otklone domaće političke nejasnoće”. Investitori očito ne vjeruju Hrvatskoj jer ni Sabor ne može okupiti kvorum, pa kako će provesti reforme.

‘Ovako se započeo i grčki scenarij, situacija je ozbiljna’

Lalovac je u ožujku 2015. izdao euroobveznice uz kamatu od tri posto i tvrdi da je njegov nasljednik Marić mogao sada i bolje proći.

- Nije, zbog nestabilnosti vlade - tvrdi Lalovac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa