Obavijesti

News

Komentari 126

Vucelić: Nakon ostavke jedino rješenje su prijevremeni izbori

Vucelić: Nakon ostavke jedino rješenje su prijevremeni izbori
1

Počela je igranka, Vlada se trese, ovo je vjerojatno jedna od posljedica medijskog pritiska i onoga što se radi u Saboru i parlament je postao dosta krupno poprište rasprave, kaže Beus Richembergh

VIDEO

Ministar državne imovine Goran Marić podnio je danas neopozivu ostavku na funkciju. Tijekom obraćanja u Novom Vinodolskom izjavio je:

- Medijska orkestracija postala je prioritetnija u odnosu na ozbiljan posao i proces oživljavanja državne imovine. Nisam u stanju prihvatiti neviđeni udar na dostojanstvo, mir i integritet moje obitelji.

Ubrzo nakon ostavke uslijedile su reakcije. Među prvima je ostavku Marića komentirala bivša premijerka Jadranka Kosor:

- Nije više pitanje tko će otići. Pitanje je tko će ostati, napisala je Kosor na Twitteru i dodala:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Vele da odlazak ministara koristi Andreju Plenkoviću. Nikako.

Glumio je moralnu vertikalu. A onda je i sam pobjegao od afera
Glumio je moralnu vertikalu. A onda je i sam pobjegao od afera

Ministar financija Zdravko Marić za N1 je rekao kako je to odluka bivšeg ministra:

- Nisam bio upoznat s detaljima, njegova odluka, on je to elaborirao, sve ste čuli.

Ministar Marić dao je ostavku: 'Neću prihvatiti udar na obitelj'
Ministar Marić dao je ostavku: 'Neću prihvatiti udar na obitelj'

Rekao je i da su na njegovu obitelj udarali: 

- Bilo je jako puno udaraca ispod pojasa i na obitelj, nekako sam pronašao unutarnju snagu i ljudi koji su meni bliski i moja obitelj da to na neki način sve podnesemo i to je jedino što mogu reći. Ne bih se uspoređivao ni s kim, svatko od nas ima svoje specifičnosti, rekao je Zdravko Marić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:04

'Jedino rješenje su prijevremeni izbori'

 Saborski zastupnik Živog zida Damjan Vucelić izjavio je u ponedjeljak da je nebitno tko će zamijeniti ministra državne imovine Gorana Marića, već je jedino rješenje za "kriminal koji se događa" održavanje prijevremenih izbora. Vucelić je ocijenio kako je "skandalozno i nedopustivo da ministar zadužen za upravljanje državnom imovinom koristi tu državu i gomila svoju imovinu".

"Ovo moramo osuditi kao društvo," izjavio je Vucelić na konferenciji za novinare poručivši kako je nedopustivo da se Marić nakon ostavke vrati u Hrvatski sabor, jer time Sabor postaje "centar za otpis potrošenih i iskorištenih HDZ-ovih ministara".

U Živom zidu smatraju kako nije bitno tko će doći na mjesto Marića ili bilo kojeg ministra koji će biti zamijenjen u najavljenoj rekonstrukciji Vlade.

"Premijer Plenković ovo radi samo da bi Vladu održao na životu, no svatko tko dođe provodit će istu politiku, događat će se isti kriminal koji se događa i sada", kazao je Vucelić dodavši da su novi izbori jedino rješe

Očekujemo učinkovitu rekonstrukciju Vlade

 HNS je u ponedjeljak, nakon što je ministar državne uprave Goran Marić podnio ostavku, objavio kako očekuje učinkovitu rekonstrukciju Vlade.

- Nakon ostavke ministra Lovre Kušćevića i danas ministar Gorana Marića u HNS-u možemo samo ponoviti da očekujemo učinkovitu rekonstrukciju Vlade, priopćio je HNS.

U HNS-u pritom smatraju da ona ne smije biti kozmetičke naravi, već za cilj mora imati veću efikasnost i podizanje reformskih procesa u višu brzinu.

- Kao liberali pozdravljamo i mogućnost smanjenja broja ministarstava, ali ponovno s jasnim planom i ciljem u nadolazećem razdoblju, stoji u priopćenju HNS-a.

'Počela je igranka, Vlada se trese'

Zastupnik GLAS-a, Goran Beus Richembergh, o ostavci je rekao:

- Počela je igranka, Vlada se trese, ovo je vjerojatno jedna od posljedica medijskog pritiska i onoga što se radi u Saboru i parlament je postao dosta krupno poprište rasprave o Vladi. Premijer po svaku cijenu želi izbjeći rasprave o Vladi i nastoji da ministri sami podnesu ostavke, rekao je Beus Richembergh.

Saborski zastupnik i čelnik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras na svom je Twitteru napisao:

- Raspad sistema u Vladi. Kada će ostavku podnijeti najodgovorniji Andrej Plenković?

Marasov stranački kolega Nikša Vukas smatra da bi najbolja i najpravednija rekonstrukcija Vlade bila novi izbori.

- Umjesto da jedan po jedan, aferama opterećeni ministar, odlazi iz Vlade, smatramo da bi najbolja i najpravednija rekonstrukcija bila - novi izbori. Ovakva Vlada nije izraz volje birača i zbog tog građani gube povjerenje u politiku i svakodnevno napuštaju državu, poručio je Vukas u ime stranke nakon Marićeve neopozive ostavke.

Grmoja: To je iznuđeno

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je kako je ostavka Marića iznuđen potez, a da pritom javnost nije dobila odgovore na pitanja o mogućoj korupciji.

Zagreb: Sabor nastavio sjednicu o odnosu RH s Hrvatima izvan Republike Hrvatske

- Marićeva je ostavka još jedan u nizu iznuđenih poteza, a javnost opet nije dobila odgovore na pitanja koja su mediji postavili. Nije poanta odlazak s dužnosti, to je nužnost. Potrebno je podastrijeti račune javnosti vezano uz prozivke za moguću korupciju, poručio je Grmoja u ime svoje stranke.

- I Marić i Lovro Kuščević vraćaju se u Hrvatski sabor nakon što ih se premijer očigledno odrekao. Sad moraju dokazati svoju lojalnost stranci i premijeru, i to već na glasovanju o svojim nasljednicima, kazao je  Grmoja i dodao kako će svi ovi događaji, pa i povratak prozvanih ministara u Sabor, samo ojačati dojam da je parlamentarna većina sagrađena na nizu interesa i ucjena.

- U svakom slučaju, čini se da afere ove Vlade ne jenjavaju, pa ovo ljeto nećemo imati ni sezonu kiselih krastavaca, ocijenio je Grmoja.

Marićeva pozicija je bila neodrživa

Saborski zastupnik i glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza izjavio je u ponedjeljak, komentirajući ostavku ministra državne imovine Gorana Marića, kako je njegova pozicija bila neodrživa, a ostaje otvoreno pitanje zašto i u ovom slučaju državne institucije nisu na vrijeme reagirale.

- Pozicija Marića bila je neodrživa, no otvoreno je pitanje zašto i u ovom slučaju institucije nisu na vrijeme reagirale - da mediji nisu radili toliki pritisak, taj bi slučaj otišao pod tepih ili se pak uopće ne bi otvorio, kazao je Sponza.

Glavni tajnik IDS-a smatra kako jedan od najvećih prioriteta Hrvatske mora biti jačanje institucija i ozbiljan rad na njihovom osamostaljivanju. 

- Unatoč ostavci, i dalje ostaje glavni problem, a to je Vlada koja je rezultat prevare birača, poručio je Sponza. 

Ovu Vladu karakteriziraju ministri s greškom

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš osvrnula se u ponedjeljak na ostavku ministra državne uprave Gorana Marića ustvrdivši kako ovu Vladu karakteriziraju "ministri s greškom", pa je izvanredne izbore trebalo raspisati još prije dvije godine

- Ovu Vladu i premijera Plenkovića karakterizira neodlučnost, ministri koji su redom 'roba s greškom' i kada ih se ulovi duboko do lakta u pekmezu pravda se da je netko nešto krivo shvatio, razgovara i gledaju se papiri, ali onda kada više nema nazad oni daju ostavke, izjavila je Mrak Taritaš Hini.

Zagreb: Sabor nastavio sjednicu raspravom o uspostavi okvira za pružanje lučkih usluga

- Biti okružen s toliko ministara kojima nije problem to što rade nego im je problem kada ih mediji otkriju je apsolutno naopako, ocijenila je Mrak Taritaš dodavši kako to pokazuje da smo još prije dvije godine, kada je Most napustio Vladu, bili spremni za izvanredne izbore, a sada je to još i jasnije.

Čelnica GLAS-a smatra da će idućih godinu dana proći bez ozbiljnog rada i reformi tijekom koje će najvažnije biti da nitko od ministara ne dođe na naslovnice novina, što nema smisla.

- To će biti samo kozmetika, umivanje lica bez sadržaja, kazala je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag