Obavijesti

News

Komentari 179

Nije za progon: Kardinal Blaž ne podupire '40 dana za život'

Nije za progon: Kardinal Blaž  ne podupire '40 dana za život'
2

Papa je imenovao kardinalom Blaža Čupića (67), američkog Hrvata i biskupa koji svećenicima ne dopušta da podržavaju pro life pokret jer ih smatra ekstremističkim

VIDEO

Radio Vatikan objavio je imena 17 novih kardinala koje će papa Franjo proglasiti u subotu, a među njima je i Blase Cupich (Blaž Čupić), nadbiskup Chicaga, porijeklom Hrvat.

Cupich je svećenik od 1975., diplomirao je filozofiju, teologiju i umjetnost teologije. 2011. je kao biskup Spokanea svećenicima rekao da ne podržava sudjelovanje bilo koga od njih u prosvjedima organizacije “40 dana za život”, koju smatra ekstremističkom.

Rekao je da žene pred kliniku već stižu s odlukom o abortusu, u teškoj situaciji, često ostavljene od muškarca i da ih ne treba uznemiravati. U studenom 2012., uoči referenduma o istospolnom braku u državi Washington, Cupich je u pismu vjernicima poručio da oni koji bi izjednačili brak, zapravo “duboko suosjećaju prema onima koji su hrabro odbili živjeti u strahu od odbijanja zbog seksualne orijentacije”. “To suosjećanje je posljedica tragične nacionalne povijesti nasilja protiv homoseksualaca, napada na njihovo dostojanstvo i samoubojstava tinejdžera koji nisu izdržali pritisak ili su bili zlostavljani”, napisao je.

Libertarijanstvo u ekonomiji kritizirao je kao suprotno katoličkom socijalnom nauku. Za zdravstvenu zaštitu je 2013. u okviru programa Baracka Obame rekao da je temeljno ljudsko pravo, riskirajući da pritom i njega optuže da “promovira socijalizam”. Kao nadbiskup Chicaga na sinodi u Rimu u rujnu 2015. usprotivio se uskraćivanju vjerskih sakramenata onima koji su se rastali i ponovno vjenčali, te homoseksualnim osobama. Za pobačaj nikada nije propustio reći da je štetan, ali se još 2004. kao 55-godišnji biskup Rapid Cityja, usprotivio biskupima koji su tražili uskraćivanje sakramenata političarima katolicima koji se zalažu za pravo na slobodan izbor. On je jedno od devetero djece Blaža Cupicha i Marie Majhen iz Omahe u Nebraski.

Majka mu je bila jedno od četvero djece Barbare Bahun koja je u Nebrasku doputovala 1917. kao 17-godišnjakinja iz Vinice kod Varaždina, te Ivana Majhena iz Karlovca. Prije dvije godine nadbiskup Blase Cupich posjetio je bakin rodni kraj Vinicu, a 2. veljače ove godine bio je na Festi sv. Vlahe, te se susreo i s Kolindom Grabar Kitarović.

Blizak je s papom

Kao i papa, i Cupich (na slici lijevo) je poznat po liberalnijijm stavovima o homoseksualnosti.

September 2, 2015: Weekly general audience in St. Peter

Kardinal je domoljub

Nikada nije zaboravio hrvatske korijene, 2014. godine je bio u Vinici, 2016. u Dubrovniku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 179
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...