Obavijesti

News

Komentari 42

'Nisam fašist, ali Mussolini je radio i neke pozitivne stvari...'

'Nisam fašist, ali Mussolini je radio i neke pozitivne stvari...'
1

Neka je sram one koji manipuliraju onim što sam navodno rekao oko fašizma. Oduvijek sam bio uvjereni antifašist i neću dozvoliti da bilo tko insinuira drugačije, kaže Tajani

VIDEO

Nakon izjave o "talijanskoj Isti i Dalmaciji", predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani ponovno se našao na meti kritika. Ovaj put jer je izjavio kako je Benito Mussolini činio i neke pozitivne stvari za Italiju, javlja Politico.

Talijanski mediji prenose njegov intervju za radijski show "La Zanzara" u kojem je izjavio:

- Mussolini? Dok nije proglasio rat protiv cijelog svijeta prateći Hitlera, dok nije promovirao rasne zakone protiv Židova i na stranu dramatični događaji oko Giacoma Matteottija (politički oponent kojeg je režim ubio) radio je pozitivne stvari kako bi realizirao infrastrukturu u našoj zemlji.

Peticiju za Tajanijevu ostavku dosad je potpisalo 8000 ljudi
Peticiju za Tajanijevu ostavku dosad je potpisalo 8000 ljudi

- Moramo biti objektivni. Ja nisam fašist, nikada nisam bio fašist i ne dijelim njegovu političku misao, ali ako ćemo biti pošteni sagradio je ceste, mostove, zgrade, vratio je mnoge dijelove naše Italije. Krive stvari bile su Matteotti, rasni zakoni, rat. To su bile neprihvatljive stvari. 

Tajani je kasnije na Twitteru odbacio sve kritike napisavši: 

'Živjela talijanska Dalmacija': Žestoke reakcije na Tajanija
'Živjela talijanska Dalmacija': Žestoke reakcije na Tajanija

- Neka je sram one koji manipuliraju onim što sam navodno rekao oko fašizma. Oduvijek sam bio uvjereni antifašist i neću dozvoliti da bilo tko insinuira drugačije.  Fašistička diktatura, rasni zakoni i smrti koje su uzrokovali najtamnije stranice u talijanskoj i europskoj povijesti.

Njegove protivnike objava na Twitteru nije umirila.

Udo Bullmann, vođa Socijalista u Europskom parlamentu rekao je da su Tajanijeve riječi nevjerojatne:

- Kako predsjednik Europskog parlamenta nije u stanju priznati prirodu fašizma? Treba nam brzo pojašnjenje.

Lynn Boylan, eurozastupnica iz Irske, napisala je:

- Mussolini odgovoran za smrt više od 430 000 ljudi, ali vidite njegove ceste i mostove! Ozbiljno, ovo je predsjednik Europskog parlamenta.

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula vidi poveznicu između izjava o talijanskoj Dalmaciji i Istri te  o Mussoliniju. 

Hrvatski europarlamentarci traže Tajanijevu ostavku zbog izjava o fašizmu

Hrvatski europarlamentarci iz redova socijaldemokrata, liberala i Zelenih traže ostavku predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija zbog njegovih izjava o Mussolinijevom fašističkom režimu.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani u četvrtak je u razgovoru za talijanski radio ustvrdio da je talijanski fašistički diktator Benito Mussolini "dok nije objavio rat cijelom svijetu, dok nije donio rasni zakon (….) radio pozitivne stvari da bi se sagradila infrastruktura u našoj zemlji”. "Nisam fašist i nikad nisam bio. No ako želimo biti iskreni izgradio je ceste, mostove, zgrade i sportske objekte", kazao je za Radio24 Tajani koji je član grupacije Europske pučke stranke (EPP).

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula podsjeća na Tajanijeve revizionističke izjave o "talijanskoj Istri i Dalmaciji" i ponavlja zahtjev za ostavkom predsjednika EP-a.   

"Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani ne može si pomoći, revizionistički ponovno zaziva aveti talijanske fašističke prošlosti. Nakon što je nedavno posegnuo za hrvatskim i slovenskim teritorijem, u intervjuu za talijanske medije rekao je kako je Mussolini činio i dobre stvari. Hrvatski, slovenski i talijanski antifašisti znaju tko je bio Mussolini i kakve su zločine počinili fašisti i njihovi hrvatski i slovenski suradnici", napisao je Picula na svojoj Facebook stranici i poručio da "ne odustaje od zahtjeva za Tajanijevom ostavkom".

Najnovije izjave predsjednika Europskog parlamenta Tajanija o nekim navodnim "zaslugama“ Mussolinija su za svaku osudu, istaknuo je zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš (GLAS/ALDE), priopćio je ured zastupnika.

"Svako afirmativno govorenje o fašizmu i fašistima umanjuje zla i zločine koje su oni počinili. To niti jedan visoki dužnosnik, a pogotovo predsjednik Europskog parlamenta, ne smije govoriti“, poručuje Radoš.

„Ne može se protiv neofašista boriti tako da se preuzimaju njihovi stavovi“, naglašava Radoš te upozorava kako "Tajani nije, sa svojih internetskih stranica i društvenih mreža, povukao ni svoje ranije izjave o „talijanskoj Istri“ i „talijanskoj Dalmaciji“.

„Zahtjev za njegovom smjenom, koji smo kao zastupnici pokrenuli, i dalje stoji. Na našim je kolegama iz Europske pučke stranke, uključujući i naše kolege iz HDZ-a, da doista pokrenu postupak smjenjivanja i micanja Tajanija s mjesta predsjednika Europskog parlamenta“, zaključuje Radoš.

Tajanijeve izjave oštro osuđuje i Ivan Jakovčić (IDS/ALDE).

“Tajani je još jednom svojim izjavama potvrdio da nema pravo biti predsjednik Europskog parlamenta”, ističe zastupnik Jakovčić.

“Tu časnu funkciju Tajani koristi da bi relativizirao fašističke ideje i ostavštinu Benita Mussolinija kao i sve ono što se događalo prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata”, ocjenjuje Jakovčić. “Predsjednik Europskog parlamenta ne smije to činiti. Zbog takvih izjava Tajani ne zaslužuje tu funkciju”.

Jakovčić kaže da on, kao zastupnik u EP-u, ne može smijeniti Tajanija ali da ga “može smijeniti Europska pučka stranka, njegova politička grupacija”. “Očekujem da HDZ i europski pučani (EPP) zaista pokrenu smjenu Tajanija jer ovo više nema nikakvog smisla”, ističe zastupnik Jakovčić, priopćio je ured zastupnika.

Zastupnik Zelenih Davor Škrlec je na svom Twitter računu ponovio zahtjev da Tajani da ostavku i prenio ocjenu čelnika Zelenih Phillipea Lambertsa da "netko tko vidi zasluge u ubilačkom fašističkom režimu nije dostojan ostati predsjednik Europskog parlamenta". "Tajani mora povući svoje izjave ili otići" poručuju Zeleni.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.