Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nisam imao izbora:' Džepnim nožićem amputirao si je nogu

None Foto: ABC News / Screenshot

Farmer iz Nebraske sam je sebi odrezao lijevu potkoljenicu nakon što mu ju je zahvatilo svrdlo kojim je premještao žito iz silosa u košaru. Uz sebe je imao džepni nož

Kurt Kaser, 63-godišnji poljoprivrednik iz savezne američke države Nebraske doživio je stravičnu nesreću kada je prije nekoliko tjedana transportirao žito iz silosa. Naime, njegovu je nogu zahvatilo svrdlo unutar cijevi kojim se to žito premještalo. 

Farmer je toga dana na svom posjedu bio sam, a uz sebe nije imao mobitel kojim bi mogao pozvati pomoć. S obzirom da mu je svrdlo sve dalje uvlačilo nogu, 63-godišnjak je shvatio da je jedino rješenje - amputirati si nogu ispod koljena. Kako je uz sebe imao samo džepni nož od sedam i pol centimetara, učinio je to upravo njime. 

Foto: ABC News / Screenshot

Nakon što se oslobodio svrdla, Kaser je otpuzao do najbližeg telefona i nazvao sina koji je nazvao Hitnu pomoć. Po farmera je stigao helikopter koji ga je odvezao u bolnicu u 150 kilometara udaljeni Lincoln. Tamo su mu operirali nogu, a pred 63-godišnjakom je bilo nekoliko tjedana oporavka. 

- Nisam imao izbora, a morao sam brzo reagirati, prisjetio se Kaser. 

- Usred zime sam zbog smrzavanja tla morao maknuti zaštitni dio na cijevi. Pomalo sam razočaran u sebe što to kasnije nisam popravio. Ali, zato ovakve stvari nazivaju nesrećama, iskren je 63-godišnjak. 

- Zakoračio sam točno u tu prokletu cijev. Odmah me zgrabilo svrdlo. Pomislio sam - ovo nije dobro. Svrdlo mi je uvlačilo nogu, a ja sam je pokušavao izvući van. 

- Svrdlo mi je trgalo kožu i mišiće sve dok se nije vidjela čista kost. Taman kada sam počeo gubiti nadu, sjetio sam se svojeg džepnog nožića. Izvadio sam ga, dobro ga primio i počeo rezati oko 20 centimetara ispod koljena, ispričao je farmer za ABC News.  

Kurt Kaser danas, tjednima nakon nesreće, kaže da se ne sjeća pretjerane boli ili krvarenja. Preplavio ga je, kaže, adrenalin. Na laktovima je otpuzao do najbližeg telefona koji je držao u staji 70 metara dalje. 

Svijest, kaže, nije izgubio ni u jednom trenutku, sve do početka operacije u Lincolnu. 

Foto: ABC News / Screenshot

Farmeru Kaseru je ovo već drugi put da mu je nogu povuklo svrdlo. Prvi put mi je 'samo' oštetilo mišiće. Iz toga, nažalost, nije izvukao lekciju, ali 63-godišnjak ne očajava. 

- Veselim se povratku kući. Drugi pacijenti u bolnici bili su u mnogo gorem stanju, vezani za kolica. Ja ću imati protezu i vodit ću potpuno normalan život, zaključio je Kurt Kaser čije će priča mnoge sigurno podsjetiti na priču Arona Ralstona, penjača kojem je ruku zarobila stijena. Kako bi se spasio, odrezao je vlastitu ruku, a o svemu je napisan roman i snimljen film '127 Hours'. 

Komentari (16)
  • E TO su m*da.

    15. 5. 2019,   23:02
  • Kak je kost prerezo???

    15. 5. 2019,   23:14
  • Uf grozno, ali đepnim nižićem da je amputirao nogu, moguće jedino ako je svrdlo smrskalo kost,

    15. 5. 2019,   23:46