Obavijesti

News

Komentari 59

'Nisam imao kormilo, motori su radili, morao sam spasiti ljude'

'Nisam imao kormilo, motori su radili, morao sam spasiti ljude'
7

U zadarskoj luci u srijedu ujutro Jadrolinijin katamaran Novalja udario je u gat. Kapetan Erven Gobin tad se odlučio na drastičan potez. Izvrsnim manevrom uspio je okrenuti brod dug oko 42 metra

VIDEO

Mornar je slomio ruku, a još dvoje putnika je ozlijeđeno u pomorskom incidentu u srijedu oko 7.40 u Zadru. Nasreću, jer da nije bilo iskusnog i prisebnog kapetana Ervena Gobina (57), moglo je biti i ljudskih žrtava.

Naime, Jadrolinijin katamaran Novalja na ulazu u zadarsku luku ostao je bez sustava upravljanja. Na njemu je bilo 18 putnika i osam članova posade. Svjedoci su nam javili da se problem vidio s obale - brod se bez kontrole kretao prema mostu preko uvale Jazine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:53

- Dobro je prošlo, kako je moglo biti. Kapetan je nakon otkazivanja dijela komandi okrenuo brod i intencija mu je bila da ga izvede iz luke na more. Međutim, uskoro je nastupio još jedan kvar i nažalost nije uspio u svom naumu, ali nije udario u brodove kojima je cijelo vrijeme bio okružen, uključujući i jahte privezane na gat, kaže Alen Rukavina, lučki kapetan.

Katamaran se zabio u zadarsku luku: 'Skoro je udario u jahte!'
Katamaran se zabio u zadarsku luku: 'Skoro je udario u jahte!'

Djelatnici Lučke kapetanije na terenu ispituju kako je došlo do nesreće, a ronioci rade na saniranju trupa broda kako bi ga se uopće moglo od tamo odvesti.

- Kad vidim sve ovo, čudi me kako nije bila veća katastrofa. Svaka čast čovjeku, plovio sam godinama pa znam, reagirao je najbolje što je mogao. Par metara ga je dijelilo da uspije izaći iz luke, nažalost nije uspio, kazao nam je jedan od očevidaca. 

U jutarnjim satima mostom prelazi mnoštvo pješaka na Poluotok i s njega. Kapetan Erven Gobin tad se odlučio na drastičan potez. Izvrsnim manevrom uspio je okrenuti brod dug oko 42 metra - ugasio je jedan motor, a drugi ostavio u pogonu. Okrenuo je brod za 180 stupnjeva. Pokušao ga je usmjeriti izvan luke kako ne bi ugrozio ribare, benzinsku crpku za brodove, jahte i ostala plovila. Ipak, uspio ga je usmjeriti na gat.

Kapetan broda spriječio veliku nesreću: Izbjegao most i jahte
Kapetan broda spriječio veliku nesreću: Izbjegao most i jahte

- Zahvaljujući iskustvu i prisebnosti, vidio sam što se događa. Ostao sam bez kormila. Motori su radili. Na vrijeme sam upozorio putnike i posadu. Morao sam ih spasiti - rekao nam je iskusni kapetan Erven koje je 2011. dobio Plavu vrpcu Vjesnika zbog spašavanja ribara. Trup broda je oštećen, ali more nije zagađeno. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1