Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nisam nikog mislio uvrijediti, samo sam se prisjećao mrtvih'

None Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Predsjednik Europskog parlamenta izazvao je jučer žestoke reakcije svojim govorom koji je završio sa: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija. Živjeli talijanski ezuli"

Šef Europskog parlamenta Antonio Tajani komentirao je u utorak pred hrvatskim novinarima svoje jučerašnje izjave iz Basovizze u kojima je Istru i Dalmaciju nazvao talijanskima.

POGLEDAJTE VIDEO TAJANIJEVOG GOVORA:

intervento in ricordo dei martiri delle foibe

🔵Il mio intervento di oggi alla Foiba di Basovizza! Nessuno dimentichi la strage di italiani innocenti, il loro sacrificio non sia vano e serva a rafforzare la pace tra le genti. Sono alla Foiba di Basovizza a rendere omaggio ai nostri martiri.

Posted by Antonio Tajani on Sunday, 10 February 2019

- Kao što sam rekao jučer tijekom plenarne sjednice moje riječi izrečene u Basovizzi kao što je napisano u jednom članku talijanskih novina – trebali su dati – poruku mira - da dokažu da zahvaljujući Europi da su Talijani, Slovenci i Hrvati mogu živjeti u miru zajedno bez granica i bez zapreka ne razmišljajući o onome što je bilo u prošlosti. Netko je moje riječi protumačio kao pokušaj teritorijalnog revanšizma – to apsolutno nije bila moja namjera. Samo sam se prisjećao – jer sam Talijan – na tolike mrtve koji su ostali izvan moje države diljem svijeta, nakon Drugog svjetskog rata - rekao je  Tajani hrvatskim novinarima, javlja N1

Zagreb: Hrvoje Zekanović s Ružom TomaÅ¡ić traži blokadu pregovora sa Srbijom o ulasku u EU 'TREBA GA POZVATI NA ODGOVORNOST' Zekanović: Tajanijeva gnjusna izjava treba biti njegov kraj

- Nisam time mislio uvrijediti niti Hrvate, niti Slovence, niti bilo koga drugog. Samo sam se prisjećao mrtvih i tolikih talijanskih obitelji koje je Drugi svjetski rat uvelike obilježio. Ali također imam na umu da žrtve nisu bile samo s talijanske strane nego i sa strane Slovenije, Hrvatske... Žao mi je – nisam imao nikakvu namjeru – žao mi je što je netko interpretirao moju izjavu kao nešto neprijateljski i osvetnički - rekao je Tajani. 

Predsjednik Europskog parlamenta izazvao je jučer žestoke reakcije svojim govorom koji je završio sa: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija. Živjeli talijanski ezuli."

Butorac (PGS): Izjava Tajanija nastavak iredentističkih težnja svake godine na obilježavanju u Basovizzi

Politički tajnik PGS-a Franjo Butorac ocijenio je u utorak u Rijeci da je izjava predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o "talijanskoj Istri i Dalmaciji" nastavak iskaza iredentističkih težnja koje se pojavljuju svake godine na obilježavanju Dana sjećanja na talijanske žrtve fojba u Basovizzi. 

Butorac je  na konferenciji za novinare rekao da se ondje svaki put podsjeća kako su Talijani bili na današnjim hrvatskim prostorima te da će ondje opet biti.

European Parliament President Antonio Tajani is seen at the beginning of a plenary session of the EU Parliament in Brussels MJESTO STRADANJA HRVATA I SLOVENACA Tajani sada žali: Spreman je posjetiti fašistički logor Risieru

- Antifašizam donekle poništava te iredentističke težnje te se zbog toga PGS snažno zalaže za antifašizam - dodao je.

Istaknuo je da bi hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu svaki put kad dođu u priliku na sjednicama trebali pitati Tajanija namjerava li dati ostavku na dužnost koju obnaša.

Franjo Butorac također je govorio o atmosferi straha u vezi s posljednjim događajima u Hrvatskoj. Kako je rekao, primjećuje se strah među građanima, poput slučaja u kojem je Darko Kovačević tukao djevojku u lokalu, a nitko joj nije pomogao, ili posljednjeg događaja u Splitu, kad su napadnuti vaterpolisti "Crvene zvezde", a nitko se, osim jedne djevojke, nije usudio pomoći jednom od njih da izađe iz mora.

NAKON SJEDNICE HDZ-A Plenković: Tajanijeva izjava je neprihvatljiva, stojim kod toga

- To je matrica ponašanja, širi se strah od normalnog činjenja, a to je atmosfera straha u Hrvatskoj od 1990. do danas i dovodi u pitanje tvrdnju da je Hrvatska demokratska zemlja - ocijenio je Butorac.

Članica Predsjedništva PGS-a Ana Trošelj ustvrdila je da problemi s nasiljem u Hrvatskoj, poput onoga Darka Kovačevića, izviru i iz nedovoljno odlučnog reagiranja policije i pravosuđa na niz incidentnih ponašanja na razini prekršajnih prijava prije nego što nasilnik počini teže kažnjivo djelo. 

"Vrlo jasno smo rekli Tajaniju što mislimo o njegovoj izjavi"

Zagreb: Konferencija Turistički djelatnik - Izazovi i mogućnosti | Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

 Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je u utorak kako je hrvatska Vlada vrlo jasno rekla što misli o izjavi predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija o "talijanskoj Istri i Dalmaciji".

Capelli je također prokomentirao Tajanijevo opravdanje da je njegova izjava krivo protumačena, rekavši kako je to "igra riječi".

"Vrlo jasno smo mu rekli što mislimo i na taj način smo mu sve objasnili", rekao je Capelli novinarima na marginama konferencije "Turistički djelatnik: Izazovi i mogućnosti".

Na novinarski upit može li nedavni napad na vaterpoliste iz Srbije u Splitu utjecati na sliku hrvatskog turizma Cappelli je rekao da takvi pojedinačni slučajevi, koji se mogu desiti svugdje, neće utjecati na dolazak turista u Hrvatsku.

"U svim anketama i istraživanjima zadnjih godina stalno se povećava postotak turista koji dolaze u Hrvatsku zbog sigurnosti, koja je uz prirodu i ostale komparativne prednosti, jedna od najvažnijih motiva dolaska. Takvi pojedinačni slučajevi, koji se na žalost svugdje mogu desiti, neće uopće utjecati na dolazak turista u Hrvatsku, jer evo i na današnji dan imamo nekih 5 do 6 posto više turista nego na isti dan lani", kazao je Cappelli.

Savez antifašističkih boraca proziva Plenkovića

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) osudio je u utorak izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija o "talijanskoj Istri i Dalmaciji", te prozvao hrvatsku Vladu da je tolerirajući povijesni revizionizam i negirajući antifašističku borbu omogućila talijanskoj iredenti da javno prisvaja hrvatske teritorije.

Savez antifašista Istre i SABA u priopćenju naglašavaju kako je vrijeme da se "prestane manipulirati s objektivnom poviješću i diskvalifikacijama antifašističkih boraca, koji su svojom žrtvom za nacionalnu i socijalnu slobodu odlučili o končanoj sudbini hrvatskih državnih granica".

SABA pita Vladu što je do sada učinjeno po tom pitanju, optužujući je kako je "zbog toleriranja revizionizma i negiranja antifašističke borbe dala talijanskoj iredenti za pravo da javno izrazi aspiracije na hrvatske teritorije".

U priopćenju se upozorava kako su državna tijela i njihovi dužnosnici osudili isključivo i samo izjavu Tajanija koji je nedvosmisleno ustvrdio da su Istra i Dalmacija talijanske. No, antifašisti kontinuirano upozoravaju hrvatska državna tijela na "neofašističku iredentističku kampanju osvetničkog revizionizma".

"Talijanski revizionisti dnevno manipuliraju i inficiraju neupućenu javnost putem školskih programa, brojnim izdavačkim krivotvorinama, snimaju filmske pamflete. Redovito se održavaju opijela u Talijanskom parlamentu, RAI 1 u emisiji 'Mangiafuoco' svu krivnju za ratna stradanja baca na istarske partizane i Tita koji su im oteli Istru i Dalmaciju", ističe SABA i pita zašto su o svemu tome hrvatska diplomacija, aktualna vlast i mediji do sada šutjeli.

SABA je priopćenje zaključila pitanjem - "Jesu li Istru i Dalmaciju Hrvatskoj vratili Titovi partizani?".

 

Komentari (34)
  • što naši , što stranci, rasčepušat će državu ko mačak slaninu .

    12. 2. 2019,   13:24
  • I ovako se služite morem kako hoćete.. Love ribu uzduž i poprijeko po cijeloj hr obali,kao da je njihova

    12. 2. 2019,   13:24
  • Ma nema problema, znamo mi da ti nisi mislio, jer da si mislio ne bi to izjavio !

    12. 2. 2019,   13:18