Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nisam otišla iz HDZ-a jer mi nisu nudili mjesto ministrice'

None Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Situacija u Hrvatskoj iznimno je teška i svi koji se danas i ubuduće prihvate toga imat će jako težak posao, to nije nikakva nagrada, rekla je Martina Dalić

Nisam to sigurno učinila zato što sam se zabrinula da neću biti ministrica. Situacija u Hrvatskoj iznimno je teška i svi koji se danas i ubuduće prihvate toga imat će jako težak posao, to nije nikakva nagrada, rekla je Martina Dalić komentirajući svoj odlazak iz HDZ-a u emisiji Intervju tjedna Hrvatskog radija.

- Da bi se taj posao kvalitetno obavio, članovi Vlade morat će se zabaviti problemima koji nisu lagani, koji mogu izazvati i nezadovoljstva i određene konflikte u društvu. Za to su potrebni povezani ljudi koji imaju zajedničku ideju za rješavanje problema. Ja te snage nisam vidjela - rekla je.

Ostat će nezavisna zastupnica

Dalić je rekla kako se do kraja mandata ne namjerava priključiti ni jednom saborskom klubu ni političkoj stranci.

- Moj politički angažman je do kraja mandata ovoga saziva biti nezavisan zastupnik, ne uključivati se u klubove i stranke i iskoristiti preostalo vrijeme za poticanje drugačije vrste političkog dijaloga o stvarnim problemima koji muče hrvatsku ekonomiju i načine kako ih riješiti - kazala je Dalić.

Zemlja ne potiče konkurenciju

Odbila je ocjene dijela bivših stranačkih kolega da je promicala neoliberalni pristup ekonomiji.

- Te ocjene nisu utemeljene, to će pokazati vrijeme, a ako se moje zalaganje za protržišne reforme, za promjene koje će otkloniti blokade rasta hrvatskog gospodarstva, smatra nekakvim neoliberalizmom, onda tu nemam daljnjih komentara - kazala je Dalić.

Upozorila je da u Hrvatskoj javni sektor troši gotovo 50 posto BDP-a te ocijenila kako hrvatskom ekonomijom ne dominira tržišni i neoliberalni koncept, nego da, naprotiv, zemlji nedostaje mehanizama koji potiču konkurenciju.

Pitanje je hoće li HDZ moći provesti reforme

Na pitanje kako komentira 'lutanje' HDZ-a oko gospodarskog programa, Dalić je ponovila da je pitanje hoće li HDZ biti spreman provesti nužne reforme.

- Po mom sudu, postoji dosta visok problem hoće li HDZ biti spreman provesti reforme, ali postoji i razdoblje do izbora, u kojem će stranke, pa tako i HDZ, nuditi svoja rješenja. Očekujem i vjerujem kao građanka da će ta rješenja biti što konkretnija - kazala je.


Komentari (54)
  • Bilo bi dobro da Martina rekne sve što zna, a puno toga zna.

    11. 10. 2014,   14:59
  • Kako bi rekao jedan uvaženi komentator kojeg više ne primjeujem "Lažeš !!! "

    11. 10. 2014,   14:52
  • Vratila bi se ti u HDZ istoga trenutka da ti se ponudi mjesto ministrice. Klasična politička prostitucija.

    11. 10. 2014,   16:59