Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nisam rekao da muškarci ne trebaju raditi poslove po kući'

None Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL 3

Nikad nisam rekao da postoji ijedan posao koji muškarac ne bi smio raditi. To bi bilo protivno kršćanstvu jer ovdje smo da služimo jedni druge, rekao je Mandurić

Pater Ike Mandurić, koji je prošli tjedan podigao prašinu izjavama da muškarac treba biti ratnik, a ne kod kuće sa svojom ženom i djecom i obavljati kućanske poslove, sada objašnjava kako su ga, zapravo, krivo shvatili.

- Nikad nisam rekao da postoji ijedan posao koji muškarac ne bi smio raditi. To bi bilo protivno kršćanstvu jer ovdje smo da služimo jedni druge. Muškarac mora biti spreman i sposoban obavljati svaki posao u kući koji može… Jednako vrijedi za ženu jer nikad se ne zna, ne daj Bože, ako ostane sama, s obzirom na to da se danas živi u malim obiteljima. No poslovi unutar četiri zida ne mogu biti jedino kroz što se očituje je li neki muž dobar. Muškarci se trebaju više aktivno fokusirati na društvene probleme, a njih ne može riješiti baveći se samo svojom obitelji. Nisu dovoljno aktivni u praćenju društvenih problema, korupcije, nasilja, nepotizma... Tko će se o tome brinuti? Moramo prepoznati da se na taj način brine o obitelji, a to traži vrijeme i povremenu odsutnost iz obiteljskog doma. Govorio sam o muškarcima u kontekstu kampa, a kad bi postojao kamp za žene moglo bi se jednako govoriti o situaciji žene u braku, obitelji i društvu, rekao je u intervjuu Mandurić za Večernji list

PATER IKE 'POJASNIO' STAVOVE: 'Ako će muškarci prati i čistiti, tko će biti naši lideri i heroji?'

Ali kućanski poslovi i briga o djeci ne sprečavaju muškarce da se bave društvenim problemima jer svakodnevno tek 12 % obavlja kućanske poslove i kuha, a manje od trećine brine se o djeci? Danas i muškarci i žene rade izvan kuće, pa je kršćanski poticati muškarce na jednaku brigu o djeci i kući? 

Ja ovog trenutka putem Večernjeg lista pozivam sve muškarce i opominjem one koji ostavljaju svoje žene da same obavljaju previše poslova u kući da to nije kršćanski ni ljudski ni prijateljski. Svi muževi moraju biti spremni odrađivati sve poslove koji su u obitelji potrebni. Bilo bi dobro jednom pokrenuti kampanju i o ovome što vi govorite da se muškarci malo bave kućanskim poslovima, ali ovog puta namjera mi je bila potaknuti muškarce da se uhvate ukoštac s problemima ovog društva.

Ivan Ike Manduric SVAŠTA Pateru Iki smeta ako muškarac usisava, pere i ide u trgovinu

Iako ste u drugom statusu reterirali jer imate prijatelje koji se brinu o djeci dok im žene rade, pitate se tko će se brinuti o društvenim problemima i gdje su nam lideri društva ako se svaki muž mora baviti samo ženom i djecom, prati i čistiti. Trebaju li po vašem mišljenju lideri biti samo muškarci jer imamo lidericu, predsjednicu države? 

Naravno da ne. Kršćanstvo je puno liderica. Majka Terezija je bila liderica, zatim Majka Elvira... O liderima sam govorio u kontekstu kampa za muškarce, a naravno da ne mislim da samo muškarci mogu biti lideri. Često je u kući žena lider prije nego muškarac, svakom djetetu je mama lider, u kršćanstvu nam je lider Gospa. Merkel drma Europom i svijetom gotovo 20 godina i nemoguće je ostati slijep na to. 

Ivan Ike Manduric PATER IKE MANDURIĆ: 'Muškarac treba biti ratnik, ne biti sa svojom ženom i djecom'

Pišete i da muškarci trebaju izaći iz svog doma, spoznati svoju srž i vratiti se obitelji. Nije li to potrebno i ženama, da izađu iz svog doma, otkriju sebe i vrate se...? 

Apsolutno, to se i događa. Događanja u društvu nemoguća su bez prisustva žena u biznisu, politici, znanosti. Druga je stvar što postoje razlike u načinu na koji muškarac iskazuje ljubav i komunicira te razlika između njegovih fokusa u životu i fokusa žena. O toj različitosti iskazivanja ljubavi se malo govori.

Komentari (167)
  • Ja kuham perem čistim Wc usisavam brišem prašinu i uopće mi nije to tlaka niti problem ženi svojoj pomoći.Ali kad treba da se zna da sam muško onda to i napravim bilo sa pozitivne ili negativne strane.Muškarac treba bit muškarac ali da mi žena sve radi a ja se kurčim i šepurim kao neki kao baja.Nikada.A ovaj pakšu koji drkice baca na časne sestre nek se ušima pokrije

    4. 7. 2019,   11:32
  • Sta ti je posao kad ti beskicmenjak koji zivi na teret naroda govoti o zivotu

    4. 7. 2019,   11:31
  • Mene zanima zasto su sad njega nasli za intervju?Jos jedan novi celebrity?

    4. 7. 2019,   11:52