Obavijesti

News

Komentari 167

'Nisam rekao da muškarci ne trebaju raditi poslove po kući'

'Nisam rekao da muškarci ne trebaju raditi poslove po kući'
3

Nikad nisam rekao da postoji ijedan posao koji muškarac ne bi smio raditi. To bi bilo protivno kršćanstvu jer ovdje smo da služimo jedni druge, rekao je Mandurić

VIDEO

Pater Ike Mandurić, koji je prošli tjedan podigao prašinu izjavama da muškarac treba biti ratnik, a ne kod kuće sa svojom ženom i djecom i obavljati kućanske poslove, sada objašnjava kako su ga, zapravo, krivo shvatili.

- Nikad nisam rekao da postoji ijedan posao koji muškarac ne bi smio raditi. To bi bilo protivno kršćanstvu jer ovdje smo da služimo jedni druge. Muškarac mora biti spreman i sposoban obavljati svaki posao u kući koji može… Jednako vrijedi za ženu jer nikad se ne zna, ne daj Bože, ako ostane sama, s obzirom na to da se danas živi u malim obiteljima. No poslovi unutar četiri zida ne mogu biti jedino kroz što se očituje je li neki muž dobar. Muškarci se trebaju više aktivno fokusirati na društvene probleme, a njih ne može riješiti baveći se samo svojom obitelji. Nisu dovoljno aktivni u praćenju društvenih problema, korupcije, nasilja, nepotizma... Tko će se o tome brinuti? Moramo prepoznati da se na taj način brine o obitelji, a to traži vrijeme i povremenu odsutnost iz obiteljskog doma. Govorio sam o muškarcima u kontekstu kampa, a kad bi postojao kamp za žene moglo bi se jednako govoriti o situaciji žene u braku, obitelji i društvu, rekao je u intervjuu Mandurić za Večernji list

'Ako će muškarci prati i čistiti, tko će biti naši lideri i heroji?'
'Ako će muškarci prati i čistiti, tko će biti naši lideri i heroji?'

Ali kućanski poslovi i briga o djeci ne sprečavaju muškarce da se bave društvenim problemima jer svakodnevno tek 12 % obavlja kućanske poslove i kuha, a manje od trećine brine se o djeci? Danas i muškarci i žene rade izvan kuće, pa je kršćanski poticati muškarce na jednaku brigu o djeci i kući? 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ja ovog trenutka putem Večernjeg lista pozivam sve muškarce i opominjem one koji ostavljaju svoje žene da same obavljaju previše poslova u kući da to nije kršćanski ni ljudski ni prijateljski. Svi muževi moraju biti spremni odrađivati sve poslove koji su u obitelji potrebni. Bilo bi dobro jednom pokrenuti kampanju i o ovome što vi govorite da se muškarci malo bave kućanskim poslovima, ali ovog puta namjera mi je bila potaknuti muškarce da se uhvate ukoštac s problemima ovog društva.

Pateru Iki smeta ako muškarac usisava, pere i ide u trgovinu
Pateru Iki smeta ako muškarac usisava, pere i ide u trgovinu

Iako ste u drugom statusu reterirali jer imate prijatelje koji se brinu o djeci dok im žene rade, pitate se tko će se brinuti o društvenim problemima i gdje su nam lideri društva ako se svaki muž mora baviti samo ženom i djecom, prati i čistiti. Trebaju li po vašem mišljenju lideri biti samo muškarci jer imamo lidericu, predsjednicu države? 

Naravno da ne. Kršćanstvo je puno liderica. Majka Terezija je bila liderica, zatim Majka Elvira... O liderima sam govorio u kontekstu kampa za muškarce, a naravno da ne mislim da samo muškarci mogu biti lideri. Često je u kući žena lider prije nego muškarac, svakom djetetu je mama lider, u kršćanstvu nam je lider Gospa. Merkel drma Europom i svijetom gotovo 20 godina i nemoguće je ostati slijep na to. 

'Muškarac treba biti ratnik, ne biti sa svojom ženom i djecom'
'Muškarac treba biti ratnik, ne biti sa svojom ženom i djecom'

Pišete i da muškarci trebaju izaći iz svog doma, spoznati svoju srž i vratiti se obitelji. Nije li to potrebno i ženama, da izađu iz svog doma, otkriju sebe i vrate se...? 

Apsolutno, to se i događa. Događanja u društvu nemoguća su bez prisustva žena u biznisu, politici, znanosti. Druga je stvar što postoje razlike u načinu na koji muškarac iskazuje ljubav i komunicira te razlika između njegovih fokusa u životu i fokusa žena. O toj različitosti iskazivanja ljubavi se malo govori.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 167
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1