Obavijesti

News

Komentari 6

'Nisam u kontaktu s Curićem, davno je izgubio povjerenje...'

'Nisam u kontaktu s Curićem, davno je izgubio povjerenje...'
1

Smatram da je jedino ispravno i normalno da se otkriju oni koji su se ogriješili o zakone i da se primjereno kazne. Tko je to, to je druga stvar i postoje druge institucije koje to utvrđuju, kazao je o aferi SMS

VIDEO

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivredu je u intervjuu za Media servis komentirao nova događanja afere SMS, što očekuje od istrage njegovih montiranih fotografija, problemima u njegovom resoru poljoprivrede. 

U aferu SMS upleten je Tolušićev bivši vozač Blaž Curić, no ministar je kazao da se s Curićem nije čuo otkako je izašao iz istražnog zatvora. 'On nažalost davno izgubio moje povjerenje' kazao je Tolušić.

Kaznene prijave protiv Varge, Brkića, njegovog brata i Curića
Kaznene prijave protiv Varge, Brkića, njegovog brata i Curića

- Smatram da je jedino ispravno i normalno da se otkriju oni koji su se ogriješili o zakone i da se primjereno kazne. Tko je to, to je druga stvar i postoje druge institucije koje to utvrđuju - izjavio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kad je u pitanju afera montiranih fotografija kojima se njega nastojalo diskreditirati, podignuta je kaznena prijava protiv Krune Grlevića, no Tolušić je kazao kako se 'nada da će odgovarati ne samo izvršitelji nego oni koji su smislili kompletnu priču i koji stoje iza toga'.

'Istraga će pokazati tko stoji iza Tolušićeve fotomontaže...'
'Istraga će pokazati tko stoji iza Tolušićeve fotomontaže...'

Ministar je komentirao i status kolegice Gabrijele Žalac, koja je pod istragom zbog prometne nesreće u kojoj je sudjelovala bez važeće vozačke dozvole. Na pitanje je li joj još uvijek mjesto u Vladi, Tolušić je kratko odgovorio da je premijer sve rekao. 

Na pitanje hoće li sve ove situacije negativno utjecati na rezultate europskih izbora, odgovorio je: 'Naravno da svaka afera koja izađe van može štetiti, ali drago mi je da svi rezultati kada govorimo o anketama, koje provode nezavisne anketarske kuće, pokazuju da je HDZ apsolutno prva stranka i da nam je rejting stabilan.'

'Karlo je super dečko'

Kazao je i da očekuje kako će na EU izborima HDZ osvojiti barem pet mandata, a o nositelju liste Karlu Ressleru ima samo riječi hvale. 

- Meni je Karlo super dečko, pametan, sposoban, pristojan i sa čvrstim karakterom i stavovima. Mislim da s njim stranka ima veliku perspektivu. Drago mi je da su nova lica u svemu tome, naravno ima kombinacije i iskusnih, ali mislim da u odnosu na ostale liste pokazujemo ozbiljan iskorak - kazao je. 

Plenković: Uvjeren sam da će Ressler opravdati povjerenje
Plenković: Uvjeren sam da će Ressler opravdati povjerenje

Razgovaralo se i o posjetu kineskog premijera Li Keqianga Hrvatskoj. 

- Vjerujte ne ide on svaka tri dana u drugu državu i bude tamo tri dana. Dovoljno pokazuje koliko želi imati korektne odnose s Hrvatskom. Mi možemo biti ulaz u EU - kazao je Tolušić za Media servis. 

U odnosima s Kinom mnogo je pomogao ugovor o gradnji Pelješkog mosta, no Tolušić kaže da to nužno ne znači da će Kinezi pomagati s Uljanikom. 

- Ne može nitko nikome narediti, pa ni u Kini, da netko nešto kupi ako to nema smisla. Ako se pokaže bilo kakav smisao, vjerujem da od toga nešto može biti - kazao je. 

Plenković: Kinezi će vrlo brzo doći pogledati stanje u Uljaniku
Plenković: Kinezi će vrlo brzo doći pogledati stanje u Uljaniku

Jednako tako, ministar Tolušić je kazao da su priče o izvozu mliječnih proizvoda, tune i peradi u Kinu pretjerane.

Vidim u novinama - potpisuje se ugovor za stadion, gradi se pruga... nažalost to nisu istine. Mi smo odradili niz sastanaka, potpisali niz dokumenata koji nam otvaraju vrata suradnje kao ova priča o izvozu mliječnih proizvoda. Stvaramo preduvjete, to ne znači da ćemo sutra nešto napraviti, ali u svakom slučaju imamo otvorena vrata - ocijenio je Tolušić.

No nameće se pitanje kako se nadati izvozu na tako veliko tržište, ako je mliječna proizvodnja u padu.

'Ako ne vjerujete meni, imate statističke podatke'

 - Naravno da ne proizvodimo mlijeka dovoljno ni za svoje potrebe, ali i danas hrvatska mliječna industrija izvozi proizvode. Ne vidim razliku ako izvozimo u Njemačku, Austriju ili Francusku da ne možemo u Kinu - kazao je. 

Kad je resor poljoprivrede u pitanju, oporba tvrdi da je na koljenima i proziva Tolušića, a on nabraja što je sve do sada napravljeno. 

- Do dolaska ove ekipe u Ministarstvo poljoprivrede nije se koristio novac iz EU fondova, a od 2,4 milijarde eura koje su nam na raspolaganju preko 90 posto je raspisanih natječaja, a 60 posto ugovorenih projekata - istaknuo je Tolušić.

 - Ulaže se u segment poljoprivrede maksimalno, vide se rezultati. Ako ne vjerujete meni, imate statističke podatke. U zadnje dvije i pol godina osobno sam učinio sve da moji poljoprivrednici na selu bilo u Lici, Slavoniji, Gorskom kotaru ili Dalmatinskoj zagori žive bolje i kvalitetnije. Donijeli smo sve moguće i bitne zakone u prvoj godini mandata - tvrdi. 

- Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u zadnje dvije godine raste, u puno segmenata se oporavljamo, no ne i u mljekarstvu - ističe ministar, no naglašava da mljekarstvo nije propalo u godinu dana. I tu Ministarstvo nastupa s brojnim mjerama da ubrza oporavak. 

Na prozivke HSS-a kako treba preispitati Pravilnik o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta, ministar je odgovorio:

 - Volio bih da se HSS bori za hrvatsko selo, možda bi nam svima bilo lakše. Dvije i pol godine pokušavam uvesti red. Stvari koje nam se sad događaju pa i meni osobno kada govorimo o podmetanja, isključivo su vezani uz sektor poljoprivrede i nepravilnosti koje su se tu događale. Tjeramo reda dvije i pol godine i očito će proći još dvije i pol godine dok se stvari do kraja ne poslože. Ali se moraju posložiti - izjavio je. 

'Ne vjerujem u šišmiševa krila i znoj zmije otrovnice'

Na činjenicu da je dio građana, ali i političara sumnjičav prema cjepivima, ministar Tolušić je kazao da je on svoje najmlađe dijete staro godinu i pol cijepio prošli tjedan. 

- Ne biste vjerovali pobornik sam i vjerujem u ono što je realno. Vjerujem u doktore i medicinu, ne vjerujem u babe vračare, u šišmiševa krila i znoj zmije otrovnice - dodao je.

Ministar poljoprivrede odgovarao je na pitanje o tome kontrolira se korištenje pesticida te koliko su bio proizvodi doista zdraviji od običnih. 

- Koristimo pesticide i antibiotike u sektoru prehrane, ljudi je sve više na zemlji i potreba za hranom je sve veća. Ali smatram da su kontrole dovoljno dobre. Uvijek postoji iznimki kada neke stvari pobjegnu u svemu tome. Generalno mislim kada govorimo o kvaliteti onoga što jedemo u Hrvatskoj, prije svega o hrvatskim proizvodima, da možemo biti poprilično sigurni - zaključio je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...