Obavijesti

News

Komentari 4

'Nismo objavili rat Asadu. Mi se borimo protiv islamista...'

'Nismo objavili rat Asadu. Mi se borimo protiv islamista...'
1

Mi smo ušli u međunarodnu koaliciju i borimo se protiv islamističkih skupina. To je legitimni rat i jedini je koji mi vodimo u Siriji. Mi nismo objavili rat Bašaru al-Asadu, kazao je

VIDEO

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u utorak u Europskom parlamentu upozorio da se čini kako se u Europi vodi neka vrsta "građanskog rata", te na podjele i sumnje i dovođenje u pitanje stvari koje su smatrane temeljnim aspektima, posebice osudivši nacionalne egoizme i "neliberalizam".

"Kontekst rasprava je uistinu poseban. Imamo kontekst podjele i sumnje u Europi. Sumnje postoje u brojnim europskim državama i čini se kao da se vodi europski građanski rat. Sve veća je fascinacija s 'neliberalizmom'", kazao je francuski predsjednik i dodao da Europa "svakog dana ima sve veću odgovornost".

Ocijenio je da živimo u trenutku "velikih promjena i transformacije", od digitalne revolucije do klimatskih promjena, koje su dale prostor strahovima i neravnotežama u svijetu i jačanju nivih više autoritarnih režima.

Novi napadi na Siriju: Srušili projektile iznad zračnih baza
Novi napadi na Siriju: Srušili projektile iznad zračnih baza

"Sve to je dovelo u pitanje osnove na kojima počiva industrijsko društvo, rađaju se strahovi, revidiramo neke velike ravnoteže i to nam nameće da ponovno osmišljavamo načela djelovanja (...) ovo je trenutak konkretne odgovornosti, koji nas razdvaja od budućih europskih izbora kada ćemo mi trebati oživljavati našu borbu za naše ideale", kazao je Macron.

U svom je govoru pred eurozastupnicima iznio "dva jaka uvjerenja".

"Prvo, ako odlučimo odustati od vezanosti za demokracije i svega onoga što nas veže uz Europu, idemo krivim putem. Drugo, moramo graditi novu europsku suverenost koja će dati jasne i čvrste odgovore našim sugrađanima i pokazati da ih možemo štititi i pružiti rješenja na nemir u svijetu", kazao je energični francuski predsjednik kojeg su mediji već prozvali "poster boy" EU-a.

'Stručnjaci za kemijsko oružje u Doumu će doći u ovu srijedu'
'Stručnjaci za kemijsko oružje u Doumu će doći u ovu srijedu'

"Europska demokracija je naša najbolja šansa i najveća, najgora greška bi bila odustati od našeg modela i rekao bih čak identiteta", istaknuo je Macron pojašnjavajući da je to demokracija koja poštuje individuu, manjine, temeljna prava, odnosno ono što smo nazivali liberalnom demokracijom.

Kazao je da ne želi dopustiti da se ovdje nastani "apatija koja je gurnula europski kontinent prema provaliji, prema nacionalizmu i napuštanju sloboda".

"Odbacujem ideju prema kojoj je demokracija osuđena na nemoć, suočeni s autoritarnošću koja nas okružuje sa svih strana. Odgovor nije autoritarna demokracija već autoritet demokracije. To je blago koje čuvamo već 70 godina", kazao je Macron uz gromoglasni pljesak zastupnika.

Odgovorio im je riječima da se oni brinu da europska demokracija živi svaki dan. Demokracija, istaknuo je, "ne smije biti riječ koja se umrtvila, na koju smo se navikli".

U svom je govoru pozvao Europu da se hitno dogovori oko smjernica za reformom euro zone i ekonomske unije. Također je izrazio spremnost Francuske da poveća svoj doprinos europskom proračunu, ali pod uvjetom da bude učinkovitiji.

Trump želi da se vojska što prije iz Sirije vrati u domovinu
Trump želi da se vojska što prije iz Sirije vrati u domovinu

Govoreći o "europskoj suverenosti", od trgovine, obrane, energetike, gospodarstva te prehrane i zdravlja, kazao je da se ta suverenost mora graditi "u potpunosti".

Osvrnuo se i na stvaranje europskog programa za financiranje lokalnih zajednica koje su zbrinule izbjeglice i migrante kako bi se konačno zaustavila "otrovna rasprava" o kvotama unutar EU-a.

"Predlažem stvaranje europskog programa koji bi bio direktna financijska potpora lokalnim zajednicama koje brinu o migrantima", kazao je Macron.

Govor je završio riječima da se u EP-u odvija dio budućnosti Europe.

"Ovdje trebamo ukorijeniti renesansu Europe", poručio je Macron.

Govoreći o Siriji, Macron je kazao da "mi nismo nikome objavili rat", no da se uvijek radi o istom načelu - ako vjerujemo u vladavinu prava onda moramo odlučiti da nećemo ustuknuti pred cinizmom.

Macron: Uvjerio sam Trumpa da ne povlači vojsku iz Sirije
Macron: Uvjerio sam Trumpa da ne povlači vojsku iz Sirije

"Mi smo ušli u međunarodnu koaliciju i borimo se protiv islamističkih skupina. To je legitimni rat i jedini je koji mi vodimo u Siriji. Mi nismo objavili rat Bašaru al-Asadu i nedavne intervenciju u tome pogledu nisu ništa promijenile", rekao je 44-godišnji francuski predsjednik.

Radili smo, nastavio je, na razini UN-a gdje smo rekli da ćemo djelovati na određeni način i ruski predsjednik Vladimir Putin se složio da kemijsko oružje predstavlja liniju koja se ne smije prijeći.

Francuski predsjednik je pred EP-om branio zračne udare na kemijska postrojenja u Siriji koja su izvedena u suradnji sa SAD-om i Velikom Britanijom riječima da su te tri zemlje "branile čast međunarodne zajednice".

"Idući koji kaže da je užasnut slikama djece koja se napadaju kemijskim oružjem treba ustati i reći: mi ratujemo protiv terorista, a Asad protiv svog naroda, radimo ovo kako bi se tome dao legitimni multilateralni okvir. Uništili smo tri lokacije gdje se proizvodi oružje. Ti napadi neće ništa promijeniti, ali ćemo se suprotstaviti ideji da je međunarodni zakon postao zakon slabih", rekao je Macron.

Macron je najavio da će Francuska nastaviti svoj humanitrani angažman u Siriji i pozvao i druge države na suradnju u rješavanju krize i obnovi Sirije.

Macron: "Ne" novom proširenju ako ne dođe do promjena unutar EU-a

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je izjavio da treba "uskladiti" zapadni Balkan s Europom, ali da se neće zalagati za proširenje ako prije toga ne dođe do promjena unutar EU-a.

"Trebamo uskladiti zapadni Balkan s Europom. Svjestan sam da postoji opasnost da se te zemlje okrenu Turskoj ili Rusiji, ali ja se neću zalagati za proširenje ako prije toga unutar Europske unije ne dođe do promjena", kazao je Macron u raspravi s eurozastupnicima nakon govora u kojem je pozvao na "dublju" integraciju Europske unije.

Macron je ustvrdio da Europska unija, ovakva kakva trenutno jest, ne bi mogla funkcionirati s 32 države.

Francuska: Dokazi o kemijskom napadu u Dumi vjerojatno su nestali

 Francusko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je kazalo kako je vrlo vjerojatno da su dokazi kemijskih napada u Dumi nestali dodajući da je presudno da se međunarodnim inspektorima odmah omogući pristup mjestu napada.

Inspektori Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) prošlog su tjedna otputovali u Siriju kako bi analizirali mjesto navodnog napada no još nisu stigli u Dumu u kojoj se napad dogodio.

 Taj je grad sada pod kontrolom vladinih snaga nakon što su se iz njega povukli pobunjenici.

"I danas Rusija i Sirija odbijaju još uvijek omogućiti inspektorima pristup mjestu napada", navelo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

"Vrlo je vjerojatno da dokazi i ključni elementi nestaju s toga mjesta", dodaje se.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.