Obavijesti

News

Komentari 14

'Nismo pučkoj pravobraniteljici uskratili tražene informacije'

'Nismo pučkoj pravobraniteljici uskratili tražene informacije'
1

'Pučka pravobraniteljica se samo tijekom ove godine MUP-u obratila 23 puta. Dostavljeno joj je detaljno očitovanje ili tražena informacija u većini slučajeva, dok su tri upita ostali neodgovoreni jer se na njima radi'

VIDEO

Reagirajući na tvrdnje pučke pravobraniteljice Lore Vidović koja je u četvrtak priopćila da policija onemogućava pristup informacijama o tretmanu migranata, Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) ustvrdilo je da je u stalnoj je komunikaciji s pravobraniteljicom, ali i drugim institucijama koje su zatražile podrobnije podatke ili objašnjenja vezana uz postupanja hrvatske policije prema migrantima.

- Svi oni, uključujući i pučku pravobraniteljicu dobili su odgovore, pojašnjenja ili podatne informacije koje su tražili. Na isti je način ovo ministarstvo postupalo odnosno izvještavalo i Europske institucije, među kojima u posljednjem slučaju povjerenicu Europskog vijeća za ljudska prava gđu Mijatović - navode u MUP-u.

Ističu da je 'u odnosu na omogućavanje pristupa odnosno uvida pučkoj pravobraniteljici u službene evidencije MUP-a ista dobila detaljno pojašnjenje' na koji način i tko može dobiti informacije koje su sadržane u Informacijskom sustavu MUP-a i to sukladno pozitivnim propisima koji postoje vezano uz zaštitu i tajnost podataka.

- Ukratko nije joj onemogućen pristup već pojašnjen način dobivanja informacija koje su joj potrebne za rad - kažu u MUP-u.

- Pučka pravobraniteljica se samo tijekom ove godine MUP-u obratila 23 puta te joj je u odnosu na traženo dostavljeno detaljno očitovanje ili tražena informacija u većini slučajeva, dok je vrlo mali broj, svega tri upita, ostalo neodgovoreno, odnosno trenutno se radi na upućivanju odgovora - dodaju.

Kažu i da je MUP u tom slučaju suočen s optužbama 'koje se ne temelje na provjerljivim činjenicama, a u svojim ih svjedočanstvima navodno iznose osobe koje tijekom svog ilegalnog kretanja kroz niz država na tzv. balkanskoj migrantskoj ruti, krše čitav niz nacionalnih i europskih propisa'.

- I prilikom posljednjeg slučaja, a kada se radilo o navodnom razdvajanju osobe od maloljetne kćeri, Ministarstvo unutarnjih poslova je inzistiralo na dostavi činjenica i na njihovoj provjeri te se još jednom pokazalo opasnim i nepotrebnim u javnom prostoru iznositi  neprovjerene činjenice. I u tom slučaju nisu potvrđeni navodi osobe koja je optužila hrvatsku policiju, a koja je po svemu sudeći, zlouporabila institut azila u čitavom nizu država pa tako i u Hrvatskoj, a da nijednom relevantnom provjerom nije utvrđeno da je u bilo kojoj državi u pratnji bilo registrirano dijete. Na identičan je način ovo ministarstvo, sustavno i detaljno, provjerilo sve slučajeve koji su se provjeriti mogli te ovom prilikom još jednom podcrtavamo kako do sada u niti jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima uporabili sredstva prisile - tvrdi MUP.

Također, dodaju da nisu potvrđeni ni 'navodi da policijski službenici na štetu državljana trećih zemalja čine kaznena djela krađe'.

- Iznošenjem ovakvih, svaki puta sve drastičnijih svjedočanstava, a koje redovito uključuju osjetljive i ranjive skupine, poput maloljetne djece, trudnica, djece bez roditeljske zaštite i slično, a koje se kasnije pokažu neutemeljenima, u prvom trenutku bude sumnju u rad policije, ali kasnije kada se pokažu neutemeljenima, štete isključivo izbjegličkoj populaciji koja se na svom putu suočava s neizvjesnošću, ali i kriminalnim aktivnostima organiziranih skupina. Za spomenuti je i slučaj tijekom kojeg su policijski službenici evidentirali kršenje pozitivnim zakonskih propisa od strane volontera  te je sukladno zakonu i podnijeta odgovarajuća prijava koja je rezultirala nepravomoćnom osuđujućom odlukom nadležnog suda - napominje MUP.

Zaključuju da će hrvatska policija uložiti 'sav potreban napor u materijalnom i ljudskom smislu da zaštiti svoje nacionalne interese ali i državnu granicu od ilegalnih migracija, a onima kojima je zaštita potrebna istu osigurati kroz institute koje priznaje i Europska unija i međunarodna zajednica. Sve ostalo je unatoč kontinuiranom pritisku neprihvatljivo'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa