Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nismo talibani ni kriminalci, mi samo tražimo bolji život...'

None Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Jedina opcija tamo bila je biti vojnik i služiti režimu i politici koja uništava vlastiti narod. Često se sjetim problema kroz koje prolaze moji sunarodnjaci i obitelj, svaku večer plačem, kaže Afganistanac...

Oko 70 migranta, usprkos hladnoći, ne želi napustiti šatorsko naselje Trnovi kod Velike Kladuše u BiH, nedaleko hrvatske granice. Kažu da su tako zaštićeni od netrpeljivosti među različitim grupama.   

Jusuf Zafer iz Pakistana u kampu je već četiri mjeseca, a krajnji cilj mu je Italija, piše Avaz.

- Otišao sam iz Pakistana zbog loše ekonomske situacije, siromaštva. Do Bosne sam putovao dvije godine i dva mjeseca. Prošao sam Pakistan, Iran, Tursku, Grčku, Makedoniju i Srbiju. Dva puta sam uspio prijeći i slovensku i hrvatsku granicu, ali sam ponovo deportiran u BiH, kaže i žali se na brutalnost hrvatske policije.

. PAKT O MIGRANTIMA Zašto sad svi bježe od UN-ova 'Marakeškog sporazuma'?

U Velikoj Kladuši već osam mjeseci je i 32-godišnji Komando iz Afganistana. I njemu je kamp Trnovi, za sada, jedni dom. U halu Miral nije htio otići jer smatra da je korisniji u kampu, gdje pomaže pridošlicama.

- Ovdje se još osjećam dobro, hladno je, ali to mi ne smeta. Pomažem volonterima i drugim izbjeglicama koje svakodnevno pristižu. Učim ih da se prilagode životu u BiH i sprječavam sukobe između grupa - kaže.

ŠIBENSKA POLICIJA IH BRZO UHVATILA Otvorio ceradu, a ono migranti: 'Šok, gleda on mene i ja njega'

Cilj mu je otići što dalje.

- Mi smo samo ljudi u potrazi za boljim životom, nismo talibani, mafijaši, kriminalci. Moja obitelj je u Afganistanu, jako su zabrinuti za mene, ali donijeli smo zajedničku odluku da pobjegnem od korumpiranog sustava. Jedina opcija tamo bila je biti vojnik i služiti režimu i politici koja uništava vlastiti narod. Često se sjetim problema kroz koje prolaze moji sunarodnjaci i obitelj, svaku večer plačem, kaže Komando za Avaz.

Komentari (65)
  • 1. Dio.... - " mi samo tražimo bolji život"... I u redu! ali ima 2 problema! 1. Svi oni koji su po Madridu, Londonu, Parizu, Istambulu,,,,,,,, postavljali bombe, i oni su ili njihovi roditelji govorili da samo zele bolji zivot. Isto kao i svi oni koji su pucali po ljudima po koncertnim dvoranama, kolodvorima, aerodromima,,,, i drugim javnim mjestima europskih gradova, i oni su govorili da samo zele bolji zivot. To su govorili (ili njihovi roditelji) i oni koji su ljude gazili sleperima i autima, boli i sjekli ljude koje nikad vidjeli prije nisu, macetama, sjekirama nozevima,,,,,,,,, svi oni, ili njihovi roditelji su govorili " mi samo tražimo bolji život"..Problem broj 2. Svi zele bolji zivot, ne samo u zemljama od kud su oni. Tu je problem sto dolazak do njega treba platiti. Skolovanje i obuka za bilo koji posao, zdravstvena zastita, troskovi smjestaja, hrana,,,,,,, da ne nabrajam dalje...Ne znam da li je tim ljudima (imigrantima) poznato, ali i mnogi Europljani bi htjeli bolji zivot, a nisu si ga sami sposobni priustiti (bolest, starost, nezaposlenost,,,), a niti su socijalni sustavi njihovih zemalja u stanju sve ih zbrinuti.. Mnogi Europljani si ne mogu priustiti bolji zivot zbog premalih placa i mirovina u njihovim zemljama. Premalih placa i mirovina velikim djelom takvih bas zbog prevelikih poreza iz kojih se financiraju zdravstvena zastita, troskovi smjestaja, hrana,,,,,, onih koji si to sami nisu u stanju priustiti......nastavak sljedi dolje......

    4. 12. 2018,   15:14
  • Ne pušim tu sprehu odi doma i brani svoju majku, sestru, maloljetnog brata, itd... ne zeri i odhebi aj bok

    4. 12. 2018,   14:44
  • Zašto niste "izbjegli" u bogate arapske zemlje npr.?

    4. 12. 2018,   14:49