Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ništa bez njih: ‘Krapanjke su nosile cili krov na plećima’

None Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL 2

'Priču o krapanjskim spužvarima i roniocima svi znaju te je ispričana puno puta. Priča o krapanjskoj ženi, o njihovu teškom životu, ostala je neispričana i nepoznata široj javnosti do ove naše regate'

Otočić Krapanj, sa svojih jedva 1,25 metara visine i površine manje od pola četvornog kilometra, najniži je i najmanji naseljeni otok na Jadranu, a naširoko je stoljećima bio poznat po svojim roniocima, ribarima i spužvarima.

Već sedmu godinu zaredom prepoznaje se i po ženskoj veslačkoj regati U susret Gospi od Anđela, na kojoj se demonstrira i povijesna uloga krapanjskih žena, koje su brodovima na vesla išle na rad u polje na kopnu dok su muževi diljem Jadrana ronili i vadili spužve.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

- Priču o krapanjskim spužvarima i roniocima svi znaju te je ispričana puno puta. Priča o krapanjskoj ženi, o njihovu teškom životu, ostala je neispričana i nepoznata široj javnosti do ove naše regate. Upravo na ovaj način želimo odati poštovanje i priznanje svim našim bakama, mamama, tetama, sestrama, svim Krapanjkama koje ne da su držale tri kantuna kuće, nego su na svojim plećima nosile i cili krov – kazala nam je Krapanjka Milena Mratinić.

Na sedmoj po redu regati koja je bila u srijedu navečer sudjelovalo je 20 veslačica na pet brodova, tradicionalnih drvenih gajeta. Pobjedu je odnijela Draganova gajeta, na kojoj su veslale Katica, Mirjama, Ankica i Marica. No “slavu” je odnijela 79-godišnja Smiljka Milutin kao najstarija veslačica. 

Komentari (4)
  • duša od mjesta!!

    2. 8. 2018,   20:24
  • Dok su muški ronili one su prodavale spužve okolo

    2. 8. 2018,   21:55