Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ništa od mirenja, sutra štrajk. Ministrica Divjak: Ljuta sam!

None Foto:

Sindikalisti su najavili kako će početi cirkularni štrajk. To znači da će prvi dan biti cijela Hrvatska u štrajku, a sljedeće dane svaki dan po nekoliko županija i oba sindikata, a o rasporedu će naknadno izvijestiti

Ne da sam razočarana, nego sam ljuta, kratko je komentirala nadolazeći štrajk ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nakon izlaska iz Vlade. Za 14 sati je najavila konferenciju za novinare.

Pokušaj mirenja između Vlade i školskih sindikata propao je, izvijestili su predstavnici školskih sindikata nakon sastanka koji je počeo jutros u Vladi te od sutra počinje štrajk u osnovnim i srednjim školama.

Pogledajte video

Čelnici školskih sindikata nakon razgovora s ministrom rada otkrivaju idu li prosvjetari sutra u štrajk Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Politiko on Wednesday, October 9, 2019

Branimir Mihalinec je rekao kako su u Vladi odbili njihove zahtjeve te da su ponudili kroz dodatke povećanje dodatka od 2 posto od listopada i 2 posto od lipnja sljedeće godine. To im je bilo neprihvatljivo i zbog toga je mirenje propalo.

Sindikalisti su najavili kako će početi cirkularni štrajk. To znači da će prvi dan biti cijela Hrvatska u štrajku, a sljedeće dane svaki dan po nekoliko županija i oba sindikata, a o rasporedu će naknadno izvijestiti.

- Apeliram na roditelje da imaju razumijevanja za učitelje, da prihvate činjenicu da učitelji ne mogu biti najpotplaćenija karika u javnim službama, da pokažu razumijevanje i podrže naš štrajk. Ovo nije borba protiv učenika, ovaj štrajk nije borba protiv roditelja, nego za bolje obrazovanje, za našu budućnosti i budućnost naše djece. Ovaj štrajk prelazi u borbu za dostojanstvo u Republici Hrvatskoj - rekla je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Inače, prosvjetari su na sastanak išli sa zahtjevom u kojem su tražili povećanja koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto.

Pogledajte izjavu ministra Aladrovića

Sindikati školstva nisu postigli dogovor s Vladom oko povećanja plaća: Idu u štrajk, sutra nema nastave, organizirat će se u svakoj školi čuvanje djece Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata on Wednesday, October 9, 2019

Aladrović: Moramo biti svjesni financijskih mogućnosti

Ministar Aladrović komentirao je poteze sindikata:

- Postupak mirenja je završen. Sindikati su došli sa zahtjevima, mi kao Vlada smo iznijeli ponudu kojom bi korigirali te plaće za 2 posto od 1. listopada, zatim još 2 posto od 1. lipnja. To je najviše što smo mogli. Sindikatima to nije bilo dovoljno i odbili su naš prijedlog. 

Na pitanje brine li ga što će škole od sutra biti blokirane:

- Mi smo preko 500 milijuna kuna ove godine izdvojili samo na plaće. Ova ponuda značila je dodatnih 320 milijuna kuna. Štrajk nije ugodan Vladi, ali moramo biti svjesni fiskalnih i financijskih mogućnosti. Mi smo pokazali volju i želju riješiti ovaj problem, ali sindikati to nisu prihvatili. 

Komentari (210)
  • Najvažniji problemi javnog sektora su: 1) ima ih za oko 30% više nego što ih treba, 2) neki imaju za oko 30-40% manje plaće od onih koje zaslužuju. Sindikati štite masu jer masa plaća članarinu, pa što više članova više love sindikatima, a to ide na štetu nekim drugima, npr. učiteljima, medicinskim sestrama, doktorima, vatrogascima, policiji, ... Ukratko, u Hrvatskoj na državnoj i lokalnim razinama i raznim komunalnim firmama i državnim firmama radi otprilike 650 tisuća ljudi od čega bi otkaz trebalo dobiti oko 30% jer rade na izmišljenim radnim mjestima. Ušteda od toga mogla bi se usmjeriti u plaće onima koji odrađuju posao koji ima smisla. Problem je jedino što su ovih 30%-40% izmišljenih radnih mjesta glasovi HDZSDP i satelita, pa će Titanik nastaviti onako kako mu je i u zvijezdama zapisano.

    9. 10. 2019,   12:03
  • Svaki put kad sindikati traže više plaće za potplaćene medicinske sestre i učiteljice, zapravo traže linearno povećanje plaća za sve uhljebe u javnom sektoru. Nacionalni avioprijevoznik je u gubicima i na rubu bankrota ,zračna luka Franjo Tuđman je u gubicima, promet pada, i sve smo bliže situaciji da će država morati plaćati penale za nerealiziranu dobit koncesionaru jer je netko (nesposoban javni službenik kojem mi sad moramo dati povišicu), tako složio koncesijski ugovor. Uljaniku smo prolili dosta tinte, ali još jednom - sad moramo dati povišicu ljudima u vladi koji su pogledali papire, bilancu i planove Uljanika i rekli - da, da, ovima ćemo dati 4,5 milijarde našeg novca. Godinu dana kasnije, sve opet isto - opet daju garanciju propalom brodogradilištu da grade brod za koji smo već platili punu kaznu što nije napravljen. trebamo dati povišicu i ljudima u vladi i HBOR-u koji su podijelili 250 milijuna kuna "kredita" braniteljima, koji su to shvatili kao bespovratni grant pa su vratili 3 posto. Povišica i genijalcima u ministarstvu graditeljstva koji iz godine u godinu financiraju gradnju stanova za "potrebite", pa ovi stanovi masovno završe na tržištu za najam ,hoćemo malo o željeznici, na koju ide milijarda i nešto našeg novca godišnje? Što oni točno rade, za plaće koje su značajno veće nego u "realnom sektoru".Hoćemo malo o infrastrukturi? O činjenici da imamo vodovodni sustav u kojem su gubici oko 50 posto??

    9. 10. 2019,   11:57
  • Baš me zanima koliko bi dugo trajale 24 sata novine da vam se ukinu novci koje dobivate iz državnog proračuna...

    9. 10. 2019,   12:10