Obavijesti

News

Komentari 65

Nisu dogovarali cijene: Država će zaštitarima vratiti milijune!

Nisu dogovarali cijene: Država će zaštitarima  vratiti milijune!
1

Sokol Marić, Klemm, V-Grupa, Securitas, Bilić Erić, AKD sad imaju pravo tražiti 5,3 milijuna kuna s kamatama, a Zlatko Marić podnosi i kaznenu prijavu jer su proglašeni članovima kartela i uništeni su im poslovi

VIDEO

Prije tri godine je u javnosti odjeknula odluka Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja da se šest velikih zaštitarskih tvrtki udružilo u kartel i dogovorilo cijene svojih usluga. Sa 5,3 milijuna kuna su zbog toga kažnjeni Sokol Marić, Klemm Security, Securitas, državna AKD Zaštita, Bilić-Erić, V-Grupa i Arsenal Ivezić.

Dogovaranje cijena je zabranjeno zakonom, a kako ove tvrtke pokrivaju većinu tržišta, posluju i sa državom, gradovima, ali drugim privatnim poduzetnicima, kartelom su navukli bijes javnosti.

Ali dogodio se veliki preokret. Ustavni sud je svojom odlukom od 1. veljače, poništio i odluku Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja(AZTN), ali i presudu Visokog upravnog suda koja je također dala za pravo AZTN-u.

- Predmet se vraća Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja na ponovni postupak - utvrđeno je u odluci Ustavnog suda koju potpisuje Ingrid Antičević Marinović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tužbu Ustavnom sudu je podnio Sokol Marić, a oni su utvrdili da je odlukama AZTN-a i Visokog upravnog suda toj tvrtki narušeno pravo da "nepristrani i neovisni sud pravično odluči o njegovim pravima i obvezama".

Inače, iz zaštitarskih tvrtki su čitavo vrijeme argumentirali da na spornom sastanku 2013. godine nisu dogovarali cijene usluga, nego su raspravljali o tome kako je trošak 32,5 kuna po satu zaštitara.

Na sastanku su inače bili i novinari specijaliziranog časopisa, a poslano je i priopćenje. Upravo to priopćenje i objave u medijima su bile povod za reakciju AZTN-a.

Ustavni sud se ograđuje da ne želi ulaziti u nadležnost sudova, ali tvrtki da je AZTN arbitrarno donio odluku. Ustavni sud navodi i da su cijene od 32,5 kuna nudile i prije i kasnije i tvrtke koje nisu bile na sastanku, nudile su se i kasnije niže cijene na natječajima, te dogovor nije "zdravorazumski" jer bi kažnjena šestorka otkrila svoje pozicije konkurenciji.

Zlatko Marić, vlasnik Sokol Marića kaže da će tražiti sav novac nazad s kamatama. Oni su kažnjeni najviše, a s kamatama su platili skoro 1,6 milijuna kuna.

Zlatko Marić podnosi kaznenu prijavu: Proglašeni smo mafijašima!

I protiv predsjednika Vijeća AZTN-a Mladena Cerovca će podnijeti kaznenu prijavu.

- Praktički smo proglašeni mafijašima spominjanjem kartela. Cerovac je i prije konačne odluke Vijeća dao izjavu da ćemo biti kažnjeni. Naše argumente koje smo iznosili satima nitko nije htio saslušati. Sada im je sve palo. Tvrtkama koje su proglašene dijelom kartela je otežano poslovanje jer je u neke domaće natječaje već ugrađeno da ne smiješ biti kažnjavan. A na međunarodne nismo mogli pristupiti jer oni zabranjuju pristup onima za koje postoji odluka da su sudjelovali u kartelima  - ljutito kaže Zlatko Marić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.