Obavijesti

News

Komentari 34

Zagreb: Sjednica Skupštine je završila nakon smo pola sata

Zagreb: Sjednica Skupštine je završila nakon  smo pola sata
7

Oporba, je nakon rušenja kvoruma poručila da neće sudjelovati u međusobnim svađama i ucjenama vladajuće koalicije - HDZ-a, Neovisnih za Hrvatsku i stranke "Bandić Milan 365"

VIDEO

Nastavak 17. sjednice zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak je završio u rekordnom roku od pola sata, nakon što su se oporbeni klubovi s predsjednikom Skupštine Andrijem Mikulićem dogovorili da se s dnevnog reda povuku određene točke i ostave one neophodne za funkcioniranje grada, a oporba je izvijestila kako im je cilj da se što prije sazove iduća sjednica na čijem je dnevnom redu proračun te da njegovim neizglasavanjem namjeravaju rušiti gradonačelnika.

Drugi nastavak sjednice koja je započela 30. listopada, započeo je odgodom sjednice s 9 na 10 sati, a zatim na 10,30 sati jer nije bilo kvoruma. Oporbeni klubovi su nakon prve odgode na njihov zahtjev održali sastanak s predsjednikom Skupštine Mikulićem na kojem su, kako su nakon toga izvijestili, postigli dogovor da se povuku točke protiv kojih bi glasali i ostave točke važne za funkcioniranje grada, a sve u cilju što bržeg dolaska do iduće sjednice Skupštine na kojoj će se raspravljati o zagrebačkom proračunu za iduću godinu.

Tomašević: Nećemo nasjesti na Hasanbegovićevo kukavičje jaje

"Najbrže i najsigurniji način da se Bandić makne je da se što prije ne izglasa proračun. Po poslovniku najbrže što se to može dogoditi je 6. prosinca. Zato smo maknuli sve točke protiv kojih bi glasali kako bi završili ovu sjednicu i kako bio što prije rušili proračun", kazao je nakon sastanka gradski zastupnik Tomislav Tomašević (Klub zastupnika lijevog bloka).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ustvrdio je da postoje tri opcije za raspuštanje Skupštine te da je gradski zastupnik Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) koji je ponudio pet potpisa svojih gradskih zastupnika ukoliko oporba pismeno dokaže da želi raspuštanje Skupštine - "podvalio jednu od tih opciju kao kukavičje jaje koje neće naštetiti gradonačelniku".

"Te tri opcije su ili skupljanje potpisa 26 ostavki zastupnika u Skupštini ili rušenje kvoruma 90 dana ili da se ne izglasa proračun. Jedino ova zadnja opcija se broji kao korak prema rušenju Milana Bandića s mjesta gradonačelnika. Ove prve dvije opcije se ne broje kao takve i zato je ovo Hasanbegovićevo 'kukavičje jaje' na koje oporba neće nasjesti jer nam je primarni cilj da srušimo prvi put proračun i da nakon novih izbora za Skupštinu drugi put srušimo proračun i jedino tako možemo poslati Bandića na nove izbore, što je svima u oporbi cilj", kazao je Tomašević.

"To da Hasanbegović vodi oporbu prema Bandiću je potpuno smiješno, kao da Hasanbegović ruši Plenkovićevu vladu, a u toj istoj vladi ima ministra kulture jer je to upravo u Zagrebu slučaj. Gradska ministrica kulture je Ana Lederer, ona je u gradonačelnikovoj vladi, a Hasanbegović koji je zastupnik u toj skupštini ruši tu istu vladu. Nemojte me zezati", dodao je.

Tomašević je poručio da ukoliko je Hasanbegović uvrijeđen s posjetom predsjednika Skupštine srbijanskog grada Jagodine Dragana Markovića Palme o kojem nitko od nas nema dobro mišljenje, onda bi iz protesta trebao povući Anu Lederer s pozicije pročelnice gradskog ureda za kulturu.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras ustvrdio je da se danas pokazale istinitima njihove tvrdnje posljednjih nekoliko dana  - da gradonačelnik nema većine u Gradskoj skupštini.

"Povući ćemo sve naše točke i dogovor je da to također napravi i pozicija kako bi se što prije došlo do izbora za novu Skupštinu", dodao je, izrazivši ponos što je "Skupština pokazala da politička trgovina Milana Bandića u sklopu koje  javnim novcem kupuje i politički trguje za svoje osobne političke interese - više ne prolazi".

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) poručio je u ponedjeljak da HDZ i stranka Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti i bez trećeg koalicijskog partnera - Neovisnih za Hrvatsku, imaju većinu u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.  

Mrak Taritaš: Nema novokomponirane oporbe

Gradska zastupnica Anka Mrak -Taritaš (Klub gradskih zastupnika Glas-a i HSU-a) kazala je da su na sastanku s predsjednikom Skupštine predložili da uopće ne raspravljaju već samo izglasaju ono bez čega Grad ne može funkcionirati kako građani ne bi bili zakinuti. 

"Želimo što prije doći do rasprave o proračunu da na proračunu vidimo tko je većina u Gradskoj skupštini, odnosno da je nema - to je prvi korak za rušenje gradonačelnika", dodala je.

Aludirajući na Neovisne za Hrvatsku, istaknula je da ne postoji novokomponirana oporba, odnosno peti oporbeni klub koji "kada je dobio što je trebao - sada malo oporba".

Klasić: Neovisne ne smatramo oporbenim klubom dok ne daju ostavke i u upravnim vijećima i u gradskoj upravi

Gradski zastupnik Darko Klasić (Klub gradskih zastupnika HSLS-a i Nezavisne liste Zagreb) kazao je Neovisne ne smatraju oporbenim klubom dok svi njihovi članovi ne daju ostavke i u upravnim vijećima kao i u gradskoj upravi.

"Najpoštenije bi bilo da ova Skupština izađe na izbore jer je neprihvatljivo da su pojedini zastupnici promijenili strane i ne zastupaju interese građana koji su ih izabrali u ovoj Skupštini", ustvrdio je Klasić.

Sjednica koja je nastavljena nakon sastanka predsjednika Skupštine i oporbenih klubova završila je u rekordnom roku od pola sata.

Neovisni za Hrvatsku došli su u Skupštinu ali nisu prisustvovali sjednici jer i nakon dvostruke isprike i dalje traže od gradonačelnika da se ispriča svim građanima zbog sastanka s predsjednikom Skupštine srbijanskog grada Jagodine Draganom Markovićem Palmom koji je surađivao s Arkanom.

Tražimo ispriku svim građanima, ispriku koja je bezuvjetna, nije uvijena u celofan i ispriku koja ne sadržava u sebi poruku i razlikovanje branitelja koji jesu i nisu povrijeđeni", kazao je novinarima prije nastavka sjednice zastupnik Neovisnih Tomislav Jonjić, najavivši da zastupnici te stranke neće biti na sjednici.

Mikulić: Dogovorili smo se

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić rekao je danas oko 10.30 sati da je postignut dogovor sa klubovima:

- Određen broj točaka se povlači s dnevnog reda, oporba će biti na sjednici, danas ćemo uspjeti privesti kraju sjednicu. Svi su shvatili da je interes Zagrepčana iznad svega. Bez obzira na Neovisne za Hrvatsku kvoruma će biti, rekao je Mikulić i dodao:

- Nakon toga ćemo dogovoriti proračunsku sjednicu u prosincu pa ćemo onda vidjeti hoće li maske pasti.

Mikulić je poručio da većinu od 51 zastupnika imaju:

- Vi zbrajajte lijeve, desne, koje god želite, dodao je odgovarajući na novinarsko pitanje.

Nisu imali kvorum, sjednicu Skupštine odgodili dva puta

Zbog nedostatka kvoruma, nastavak 17. sjednice zagrebačke Gradske skupštine koja je trebala u ponedjeljak početi u 9 sati, odgođena je dva puta, prvo je nastavak najavljen u 10, a kasnije u 10,30 sati.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić na početku je sjednice utvrdio da je na sjednici nazočno 20 zastupnika i da kvoruma nema, stoga je prekinuo sjednicu i zakazao njen nastavak za 10 sati.

Ima li Bandić većinu? Oporba razmatra hoće li rušiti kvorum
Ima li Bandić većinu? Oporba razmatra hoće li rušiti kvorum

"Imam zahtjev oporbenih klubova da sjednemo pa da porazgovaramo jer imaju određene zahtjeve", kazao je Mikulić, najavivši da će u nastavku sjednice izvijestiti o čemu se radi.

No, nakon sastanka, nastavak sjednice zakazao je za 10, 30 sati.

Ovo je drugi nastavak sjednice koja je započela 30. listopada, a njen nastavak 5. listopada je prekinut nakon što je skupštinska oporba zajedno s Neovisnima za Hrvatsku, koji su u vladajućoj koaliciji s HDZ-om i Bandić Milan 365 - Strankom rada i solidarnosti, srušila kvorum. Gradski zastupnik Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) tada je zatražio od gradonačelnika Milana Bandića da se Zagrepčanima ispriča zbog sastanka s predsjednikom Skupštine srbijanskog grada Jagodine Draganom Markovićem Palmom koji je surađivao s Arkanom te je zaprijetio napuštanjem sjednice ako  isprika izostane.

Oporba, je nakon rušenja kvoruma poručila da neće sudjelovati u međusobnim svađama i ucjenama vladajuće koalicije - HDZ-a, Neovisnih za Hrvatsku i stranke "Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti.

Neovisni: Tražimo ispriku svim građanima

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nakon toga se i na konferenciji za novinare i kasnije i u priopćenju za javnost ispričao braniteljima zbog njegova susreta s predsjednikom izaslanstva  Skupštine grada Jagodine Draganom Markovićem Palmom ustvrdivši da nije znao za njegove veze s Arkanom.

No, Neovisni u ponedjeljak u nastavku sjednice i dalje inzistiraju i traže od gradonačelnika da se ispriča svim građanima.

"Tražimo ispriku svim građanima, ispriku koja je bezuvjetna, nije uvijena u celofan i ispriku koja ne sadržava u sebi poruku i razlikovanje branitelja koji jesu i nisu povrijeđeni", kazao je novinarima prije nastavka sjednice zastupnik Neovisnih Tomislav Jonjić, najavivši da zastupnici te stranke neće biti na sjednici.

"Nećemo biti na sjednici, a kvorum više ne ovisi o nama. Upravo zato dolazimo vidjeti hoće li funkcionirati tržišno gospodarstvo, dakle je li gradonačelnik u ovih nekoliko dana uspio pribaviti nekoliko zastupnika koji su mu potrebni kako bi osigurao većinu", izjavio je Jonjić.

Predsjednica Neovisnih za Hrvatsku Bruna Esih rekla je novinarima nakon što je sjednica odgođena za 10 sati da će se, kada se gradonačelnik ispriča svim građanima, otvoriti prostor za daljnju raspravu o njihovom daljnjem sudjelovanju u Skupštini.

"Sve ostaje isto, ništa se nije promijenilo, nismo čuli ispriku svim građanima Grada Zagreba. Danas smo se pojavili nas svom radnom mjestu tek toliko, čekamo što će se dalje događati. U svom smo klubu, na raspolaganju i gradonačelniku i oporbi koja medijski želi prikazati da je ona odgovoran za krizu u Skupštini", kazala je Esih.

Ustvrdila je da nije bilo nikakve isprike od strane gradonačelnika, već samo onim braniteljima i to iskrenim braniteljima. "Osim toga, oglas koji se plaća novcem poreznih obveznika iskoristio je da bi se malo obračunao s političkim neistomišljenicima", dodala je Esih.

'Oporba nema 26 ruku za raspuštanje Gradske skupštine'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) istaknuo je u ponedjeljak da se skupštinska oporba razbacuje riječima jer nije realizirala prvo obećanje o kojem su govorili - da imaju većinu od 26 ruku za raspuštanje Skupštine te je poručio da se po Zakonu bez obzira na ovu sjednicu može sazvati proračunska sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba. 

"Pa ja sam neki dan rekao - tresla se brda, rodio se miš. Dakle, ja bi preporučio kolegama iz oporbe da se ne razbacuju obećanjima prema biračima jer vidite - prvo obećanje o kojem su oni govorili, nisu realizirali. Dakle, rekli su da imaju većinu od 26 ruku za raspuštanje Skupštine. Ja takav zahtjev još nisam dobio, a vi znate moju rečenicu i moj stav o demokraciji - volja naroda. Ako je većina na toj strani nemam ništa protiv toga da do toga dođe. Jednostavno, to je većina, volja većine", izjavio je Mikulić novinarima prije sastanka s oporbenim klubovima gradskih zastupnika.

Istaknuo je da su predstavnici iz oporbenih klubova tražili da ni ne započne sjednicu i da s njima sjedne i razgovara jer oni imaju određene zahtjeve. Mikulić kaže kako im je rekao da je Poslovnik isti i da vrijedi za sve, morao je utvrditi nazočnost na sjednici, kvoruma nije bilo, oni su stajali u dvorani i jednostavno se nisu prijavili da bi činili kvorum, i odgodio je sjednicu do 10 sati.

"Sada ću ih saslušati, vidjeti koji su ti njihovi razlozi i argumenti da su tražili da bude ova stanka od sat vremena. Ukoliko budemo imali kvorum, onda ćemo bez problema nastaviti dalje, a ukoliko ne - ja ću iskoristiti svoju predsjedničku ovlast da ponovno u onom roku u kojem mogu sazovem novu sjednicu Skupštine", poručio je Mikulić.

Na pitanje novinara dokle tako može ići, Mikulić je objasnio da je Zakon rekao da ako se tri mjeseca ne donose određene odluke, a ključna odluka je najbitniji politički dokument - proračun Grada Zagreba. 

"Dakle, ono što vjerojatno kolege iz oporbe nisu iščitale u prijedlogu Zakona - to je da se proračunska sjednice bez obzira na ovu sjednicu može sazvati. Prema tome, vjerojatno su oni kad su čitali preskočili taj dio ili ga nisu razumjeli kako treba", poručio je Mikulić.

Rekao je da će sada prvo saslušati koji su to stavovi i zahtjevi predstavnika oporbenih klubova, a nakon toga će sjesti i vidjeti o čemu se radi i donijeti konačne odluke.

"Po Zakonu mogu sazvati sjednicu - proračunsku. I uopće s tim nemamo problema. To je potpuno legalno - tko će na tu sjednicu doći ili neće - to neka odluče oni koji sjede kao gradski zastupnici u Skupštini Grada Zagreba a ja im poručujem da ne varaju svoje birače i nije moralno da ne dolaziš na sjednicu Skupštine a primaš naknadu od istih tih birača kojima si nešto obećao", poručio je Mikulić.     

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.