Obavijesti

News

Komentari 79

'Nisu vidjeli da moja kći umire'; Liječnici na sudu: 'Nismo krivi'

'Nisu vidjeli da moja kći umire'; Liječnici na sudu: 'Nismo krivi'
2

U Bjelovaru je počelo suđenje liječnicima koji su optuženi zbog nesavjesnog liječenja 15-mjesečne Matee M., koja je na koncu preminula 5. prosinca 2015. godine

VIDEO

Ne smatramo se krivima za kazneno djelo za koje nas tereti Općinsko državno odvjetništvo, kazalo je troje liječnika u petak na početku suđenja na bjelovarskom Općinskom sudu. Odvjetništvo im je stavilo na teret kazneno djelo nesavjesnog postupanja i liječenja, zbog čega je 15-mjesečna Matea M. preminula 5. prosinca 2015. godine u bjelovarskoj Općoj bolnici. 

Na početku rasprave, zamjenica Općinskog državnog odvjetništva Danica Petrović je osumnjičenicima, prezentirala optužnicu koja se temelji na vještačkim nalazima, koji govore da je uzrok smrti subkronična upala srčanog mišića, koja je od početne akutne upale, zbog dugog trajanja prešla u subkroničnu.

U nalazu stoji da nije postavljena ispravna dijagnoza i da nisu bile pravovremeno poduzete odgovarajuće mjere liječenja. Nije se posumnjalo  na druge uzroke plućnih problema i nije se napravila dodatna dijagnostička pretraga koja bi pokazala da se radilo o problemu srca. 

"Moja kći (1) je umirala polako, a ni jedan liječnik to nije vidio"
"Moja kći (1) je umirala polako, a ni jedan liječnik to nije vidio"

Podsjećamo da je M.M. 13. studenog 2015. godine prvi put došla kod doktora Tomislava Miklića, koji joj je odredio terapiju injekcijama dva puta na dan u trajanju od sedam dana.

Kako nam je tada rekao otac, na kontroli je dr. Miklić, rekao kako se vidi poboljšanje i da to potvrđuje RTG snimka pluća.

- Na toj se snimci vidjelo i povećanje srca, ali to je zanemareno kao eventualni uzrok – kazali su nam tada majka Ivana i otac Matej. 

Kako se dijete osjećalo sve gore, unatoč liječnikovom optimizmu i najavama da će sve biti u najboljem redu, 21. studenog dijete je poslano na bolničko liječenje. No, ni tada ju nisu zadržali. Malenu je na pedijatriji pregledala dr. Marija Hiđa - Čohar i, po riječima roditelja, dala injekciju za iskašljavanje i poslala ih kući.

Izgubljeno je više od dva tjedna dragocjenog vremena, a djevojčici je svakim danom bivalo sve gore i gore.

Neutješni roditelji pitaju: Zašto je umrla naša malena Matea?
Neutješni roditelji pitaju: Zašto je umrla naša malena Matea?

- Dijete nam je doslovno polako umiralo, a da to nitko od liječnika nije primjećivao ili pridavao važnosti njezinu stanju, već su govorili da je uzrok šlajm i da ne paničarimo – tada nam je pričao ogorčeni otac. 

Dan prije smrti, 4. prosinca, roditelji su ponovno pokucali na vrata dr. Miklića, koji je kazao kako djevojčica teško diše zbog šlajma. Umjesto poboljšanja, njoj se stanje drastično pogoršalo, te su idućeg dana, 5. prosinca, oko 11 sati ponovno su došli na Pedijatriju, ali bilo je već vidljivo da joj nema spasa. 

Djevojčica je, nažalost, umrla, nakon što se nejako tijelo s opakom bolešću borilo gotovo tri tjedna.

Nakon smrti napisali im da imaju poremećaj zbog alkohola

No, to nije bio jedini šok koji su doživjeli roditelji.  

Bili u šoku zbog smrti djeteta, a liječnica napisala da imaju duševni poremećaj zbog alkohola.  Dok se mrtvo tijelo nalazilo u Zagrebu na obdukciji, roditelji shrvani od boli, noć uoči sahrane su potražili pomoć jer su bili u stanju teškog emotivnog šoka. Dežurna liječnica im je ukazala pomoć, i na povijest bolesti upisala šifru F-10, koja označava Duševni poremećaji i poremećaji ponašanja uzrokovani alkoholom.

Vratili su se u bolnicu i zatražili ispravak dijagnoze tvrdeći da nisu konzumirali alkohol nego je uzrok njihova stanja smrt kćeri.

Kako nisu naišli na razumijevanje, pozvali su policiju, s kojom su otišli u postaju, gdje je alkotestom utvrđeno da nisu pili ni kap alkohola. Nažalost, ni za ovu neugodnost nitko se iz bolnice nije ispričao neutješnim roditeljima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21