Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

"Niti jedna ozbiljna država ne izručuje svoje obavještajce"

None Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL 6

Knjiga zorno ukazuje kako se hrvatsko društvo ne suočava s vlastitom prošlošću, rekao je povjesničar Hrvoje Klasić na predstavljanju knjige odvjetnika Ante Nobila

Odvjetnik Anto Nobilo predstavio je u ponedjeljak navečer knjigu "Obrana hrvatskog kontraobavještajca Josipa Perkovića na njemačkom sudu” u kojoj je pisao o obrani i suđenju obavještajcu koji je sa Zdravkom Mustačem bio osuđen za ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića.

Pogledajte video

- Braneći Perkovića, Anto Nobilo morao se sukobiti s dva politička, obavještajna i pravosudna sustava. Našim, već dobro mu znanim, a i njemačkim, s obzirom na to da je pravosudni sustav Hrvatske potpuno zakazao - komentirao je Čedo Prodanović. Dodao je kako autor u knjizi iznosi niz problema, zapreka pa i primjera subverzivnog djelovanja politike, medija, pojedinih ideološki ostrašćenih, zainteresiranih svjedoka i dijela pravosuđa protiv njegovog klijenta, s kojima je bio suočen i kojima je morao parirati. Za njega je ova knjiga način i posveta časnoj profesiji odvjetništva.

Na pitanje moderatora Drage Pilsela, o percepciji javnosti o samom slučaju, autor Anto Nobilo je glavnog lika svoje knjige opisao kao ''kontraobavještajca, prije svega'' i podsjetio na njegove zasluge tijekom Domovinskog rata.

Zagreb: Predstavljena knjiga odvjetnika Ante Nobila | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

- Knjiga može poslužiti kao svojevrsni udžbenik opravdane sumnje kojeg, pored javnosti, trebaju čitati studenti prava, odvjetnici, tužitelji, suci, a posebice medijski djelatnici koji znaju podilaziti strastima publike - zaključio je izdavač Ninoslav Pavić. 

Nobilo ocjenjuje kako je suđenje Perkoviću i Zdravku Mustaču ''posljednja zaostala bitka Hladnog rata'', zaključivši na kraju kako ''niti jedna ozbiljna država ne izručuje svoje obavještajce''. Knjigu je objavila zagrebačka izdavačka kuća "VBZ".

Predstavljanje knjige u  Novinarskom domu okupilo je stotinjak ljudi uključujući i bivšeg predsjednika Ivu Josipovića, Vesnu Pusić, Josipa Manolića i brojne druge. U raspravi su sudjelovali autor Ante Nobilo, povjesničar Dr. Hrvoje Klasić, odvjetnik Čedo Prodanović i Ninoslav Pavić. 

Komentari (28)
  • Ka da smo mi ozbiljna zemlja!

    4. 12. 2018,   09:38
  • Država njih s ne svih. Jednoga dana biti će " kolo sreće se okreće" " sve se vraća,sve se plaća"

    4. 12. 2018,   09:44
  • tumor i njegove metastaze. u jednom je u pravu, ozbiljna drzava ne izrucuje svoje obavjestajce ali osudjuje sama ubojice, zastitnike ubojica i pomagace. i jos kad bi imao tko ispitati ubistvo m. barisica i dr. dobrovoljaca i hos-ovaca, premlacivanje jastreba i dr. vukovaraca....imao bi sto raditi par god.

    4. 12. 2018,   13:00