Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nitko iz vrha neće u Bleiburg: Hasanbegović i Đakić idu sami

None Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ove godine na Bleiburgu neće biti nikoga od troje najviših državnih dužnosnika. Predsjednica, premijer i predsjednik Sabora će umjesto osobnog dolaska na Bleiburg 18. svibnja poslati izaslanike

Otkad je Sabor 2016. godine ponovno postao pokrovitelj komemoracije običaj je bio da prigodni govor drži predsjednik ili netko od potpredsjednika Sabora, ali ove godine se nitko od njih neće ni pojaviti. 

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković neće ove godine 18. svibnja ići na komemoraciju u Bleiburg već će položiti vijence stradalnicima u četvrtak, 16.5, a u subotu kao svog izaslanika će poslati predsjednika saborskog Odbora za izbor imenovanja i upravne poslove Antu Sanadera (HDZ). 

ANTIFAŠISTI NA BLEIBURGU Traže zabranu komemoracije: 'Taj skup podržava ustaštvo!'

Željko Reiner (HDZ) prije dva dana otklonio je mogućnost odlaska, kao što je to bio slučaj prijašnjih nekoliko godina. Također kao izaslanik neće biti ni drugi potpredsjednik Sabora Milijan Brkić. A u svom aranžmanu će ići Josip Đakić, saborski zastupnik HDZ-a. 

- Idem u Bleiburg kako bih odao počast svima onima koji su pobijeni 1945 godine bez suđenja i suda, rekao je Đakić za Novi list.

PLENKOVIĆ O BLEIBURGU 'Komemoracija treba biti u skladu s austrijskim zakonima'

Furio Radin, zbog svog svjetonazora, a ni potpredsjednik Sabora, SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić kao i Božo Petrov (MOST), koji je i potvrdio, neće otići u Bleiburg, piše Novi list.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je već posjetila Bleiburg i to na dan obljetnice oslobođenja Zagreba od fašizma dok premijer Andrej Plenković ima predizborni skupa EPP-a u Zagrebu, a na koji dolazi i Angela Merkel. Na tom skupu se očekuju i  HDZ-ovi saborski zastupnici, pa će malobrojni HDZ-ovci put Bleiburga.

Tema: Hrvatska

Komentari (277)
  • "Željko Reiner (HDZ) prije dva dana otklonio je mogućnost da, kao što je to bio slučaj prijašnjih nekoliko godina." Da vam ne fali kraj rečenice?

    15. 5. 2019,   13:51
  • Furio Radin? "zbog svog svjetonazora". bas me zanima tretira li tako i zrtve italijanske narodnosti likvidirane od strane partizana.........

    15. 5. 2019,   14:01
  • ***Admin***: Postovani, molimo vas da ne komentirate opomene Admina. Za sve dodatne informacije uvijek se mozete javiti na e-mail zona@24sata.hr.

    15. 5. 2019,   13:09