Obavijesti

News

Komentari 31

"Nitko ne želi da Ustavni sud odumre neizborom sudaca"

"Nitko ne želi da Ustavni sud odumre neizborom sudaca"

Neformalni razgovori prvi su korak da parlamentarne stranke postignu konsenzus oko ovog pitanja jer je za izbor sudaca potrebna dvotrećinska većina glasova zastupnika

VIDEO

U Saboru traju međustranački razgovori o izboru 10 sudaca Ustavnog suda, a predsjednik Odbora za Ustav Robert Podolnjak najavio je da će to trajati do početka ožujka. 

- Nakon toga ići će se na raspisivanje javnog poziva - najavio je. 

Neformalni razgovori prvi su korak da parlamentarne stranke postignu konsenzus oko ovog pitanja jer je za izbor sudaca potrebna dvotrećinska većina glasova zastupnika. Podolnjak vjeruje da je konsenzus moguć

- Radi se o budućnosti Ustavnog suda. U svim pojedinačnim razgovorima vlada istaknuto je da je svima stalo da se izaberu sudci Ustavnog suda. Nema govora o tome da bi netko želio da ta važna institucija odumre neizborom - rekao je Podolnjak. 
S obzirom na to da je u prethodnim izborima bilo teško postići dvotrećinsku većinu, već se razmišlja o tome da bi se način izbora ponovno mijenjao, ali će izbor 10 sudaca ići po starom modelu. 

- Ustavni zakon bi svakako trebalo mijenjati, a to će biti predmet širih razgovora nakon ovoga što nam je prioritet, a složili smo se da je moguće izabrati suce Ustavnog suda i prema sadašnjim odredbama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu - izjavio je Podolnjak.

Peđa Grbin (HDZ) podsjeća kako se konsenzus oko izbora ustavnih sudaca tražio i prije godinu dana, no tada, kaže, neki odbili sudjelovati u razgovorima. 

- Sada smo u situaciji da moramo izabrati 10 sudaca Ustavnog suda, a ako to ne učinimo do lipnja, Ustavni sud će izgubiti kvorum i neće moći funkcionirati. Na svima nama koji sjedimo u Saboru, je izuzetna obveza da to ne dopustimo. Moramo dogovoriti kako ćemo provesti taj izbor, moramo ga provesti što prije i završiti s izborom - rekao je. 

Nije želio govoriti o eventualnim imenima iz SDP-ove kvote, ali naveo je uvjete koje moraju ispuniti potencijalni kandidati.

- Uvjeti će biti da ne budu suci s kojima će se dogoditi, kao u proteklom izboru, da ulijeću u neke mjere, da su dvojbene njihove kvalifikacije po godinama staža, da je dvojbeno jesu li falsificirali znanstvene radove. Ovaj put trebali bi izabrati kandidate koji su poznati javnosti da se može znati što će od njih očekivati kada uđu u Ustavni sud. To bi trebao biti skup pravnika koji su postali poznati svojim radom u pravosudnim institucijama, kroz odvjetništvo, kroz upravu, politiku ili znanost - naveo je Grbin.

U dogovor vjeruje i Davorin Mlakar (HDZ) koji napominje i da je on potreban. Nije želio prognozirati hoće li uspjeti izabrati svih 10 sudaca. 

- Dogovor je, s obzirom na ove promjene otkad je dvotrećinska većina, puno teže postići, ali svi su svjesni značenja institucije i činjenice da više nema vremena odgađati dogovor oko izbora sudaca - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.