Obavijesti

News

Komentari 20

'Nitko se ne bi smio postaviti iznad odluka Ustavnog suda'

'Nitko se ne bi smio postaviti iznad odluka Ustavnog suda'

U vukovarskom SDSS-u smatraju kako se nitko ne bi trebao postaviti iznad Ustavnog suda i njegovih odluka, a ako gradonačelnik to hoće i može, to je njegova stvar...

VIDEO

Iz vukovarskog SDSS-a u ponedjeljak su priopćili kako se nitko se ne bi smio postaviti iznad Ustavnog suda, da se srpska manjinska zajednica ne odriče Ustavom zajamčenih prava, a za jučerašnju izjavu gradonačelnika Ivane Penave istaknuli su da on kolektivizira krivnju svih Srba u Vukovaru, što nikako ne mogu prihvatiti.

Reagirajući na izjave vukovarskoga gradonačelnika Ivane Penave na jučerašnjoj konferenciji za novinare u vezi s odlukom Ustavnog suda o službenoj uporabi jezika i pisma srpske nacionalne manjine u Vukovaru istaknuli su da se nitko ne bi trebao postaviti iznad Ustavnog suda

"Izjava gradonačelnika Penave da ne priznaje odluku Ustavnog suda i da još nije došlo vrijeme za provođenje kolektivnog prava, nego kolektivizira krivicu svih Srba u gradu Vukovaru, to je ono što mi nikako ne možemo prihvatiti", navode iz SDSS-a i dodaju kako je odluka Ustavnog suda jasna kao i tumačenja i preporuke predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića.

U vukovarskom SDSS-u smatraju kako se nitko ne bi trebao postaviti iznad Ustavnog suda i njegovih odluka, a ako gradonačelnik to hoće i može, to je njegova stvar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Mi se ne odričemo Ustavom zajamčenih prava i očekujemo da se provode u skladu sa zakonom. Kada je u pitanju konzumiranje istih prava, to treba ostaviti na slobodnu volju manjine, a ne da o tome odlučuje većina", ističe se u priopćenju vukovarskoga SDSS-a koje je potpisao predsjednik te organizacije Srđan Kolar.

Na konferenciji za novinare u nedjelju vukovarski gradonačelnik Ivan Penava je rekao kako "situacija u Vukovaru nije i neće biti zrela za iskorake u bilo kojem smjeru koji će značiti nadograđivanje ljudskih prava". Poručio je kako se najprije trebaju riješiti prava ratnih stradalnika iz 1991. godine, a zatim na red mogu doći i prava ostalih.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je prošli tjedan na konferenciji za novinare kako se vijećnicima srpske nacionalne manjine u vukovarskome Gradskom vijeću moraju osigurati jednaki uvjeti kao vijećnicima hrvatske narodnosti te da pripadnicima nacionalnih manjina zakon ne smije stvarati teškoće u uporabi njihova jezika i pisma. Vukovarskim vlastima je poručio kako očekuje da provedu odluku Ustavnog suda o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina kojom je određeno da se prava srpske nacionalne manjine u tom gradu moraju unaprijediti. (vkm)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a