Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Redaju se nesreće u Sv. Roku: Kada će kamere na autocestu?

Kamere HAC-a koje postoje nisu povezane s policijom jer nisu ni namijenjene za kažnjavanje. Na Jadranskoj magistrali je na desetine modernih kamera koje automatski šalju prijavu, na A1 nema nijedne...

Vozač (58) autobusa iz Nizozemske skrivio je jučer nesreću u tunelu Sveti Rok na autocesti A1 oko dva kilometra od ulaza u tunelsku cijev u smjeru Zagreba, pokazao je očevid.

Neoprezno se vraćao u desni prometni trak te je pritom najprije udario Volkswagen Caddy zagrebačkih tablica, a potom i u automobil njemačkih registracija.

NEOPREZNO SE VRAĆAO U TRAKU Vozač autobusa skrivio sudar u tunelu: Ozlijeđene dvije žene

Boje se samo presretača

Dvije žene iz tih vozila ozlijeđene su u sudaru i primljene u gospićku bolnicu. Vozačica (44) Caddyja i putnica (59) u njemačkom vozilu mađarske nacionalnosti lakše su ozlijeđene.

Nizozemski putnici iz autobusa, njih 50-ak, vraćali su se s odmora u Hrvatskoj. Djelatnici Hrvatskih autocesta primili su ih u svojim prostorijama na Sv. Roku. U kantini su im podijelili hladna pića za okrepu. Dio njih sjedio je ispred, u hladovini zgrade, čekajući kraj očevida kako bi nastavili put.

Promet je zbog svega neko vrijeme bio obustavljen u smjeru Zagreba. Inače, ovo je druga veća nezgoda u Svetom Roku od početka turističke sezone. Prva je bila prošlog mjeseca kad se u desnoj cijevi zapalio automobil pa su morali evakuirati vozače i putnike. Nasreću, ozlijeđenih nije bilo. Prometni stručnjak Goran Husinec kaže da najviše problema na autocesti i u tunelu izazivaju vozači koji se ne pridržavaju ograničenja brzine.

A dodatni problem je i što kamere HAC-a koje postoje nisu povezane s policijom jer nisu ni namijenjene za kažnjavanje. Na Jadranskoj magistrali je, recimo, na desetine novih, modernih kamera koje automatski snimaju i šalju prijavu. A na A1 još nema ni jedne, tek stižu.

STVORILE SE KOLONE Teška nesreća u Svetom Roku: Dvoje ljudi završilo je u bolnici

Projekt za HAC tek u izradi

- Nadzorne kamere u tunelu vezane su za nadzor prometa i nisu atestirane za kažnjavanje. Znaju to i vozači te, ako ne vide presretače, neće ni usporiti - kaže Husinec. Dodao je kako su bolje rješenje kamere koje će mjeriti brzinu na dionicama autoceste od opasnih potjera. Iz HAC-a su potvrdili kako rade na projektu uvođenja kamera za nadzor brzine.

U svibnju je objavljen natječaj za njegovu izradu, a trebali bi ga primijeniti 2020. Sadašnja ideja je da bi mjerile prosječnu brzinu na dionicama bez odmorišta te kraj tunela i mostova. Sve će biti najavljene. Jedna će valjda biti i u Sv. Roku.

Foto: 24sata/24sata

Tema: Hrvatska

Komentari (105)
  • Koja budala zaziva kamere?!

    3. 7. 2019,   07:45
  • A kaj bi mjerenje brzine pomoglo da se onaj od neki dan ne zapali ili da se ovaj bus nesmotreno prestroji?????

    3. 7. 2019,   08:08
  • Samo zovite vraga, trebaju mi još samo i na autecesti...

    3. 7. 2019,   07:41