Obavijesti

News

Komentari 11

Nizozemci uhitili dvojicu Rusa, jer su planirali hakerski napad

Nizozemci uhitili dvojicu Rusa, jer su planirali hakerski napad
1

Po pisanju NRC-a, ta su dvojica agenata ruske službe posjedovala opremu kojom su mogli ući u informatičku mrežu laboratorija Spiez, instituta za odvraćanje atomskih, bioloških i kemijskih prijetnja i rizika.

VIDEO

Dvojica Rusa, navodnih špijuna, za koje se sumnja da su planirali izvesti računalni napad na švicarski laboratorij koji sudjeluje u istrazi Skripal, uhićena su proljetos u Nizozemskoj i protjerana u Rusiju, objavili su u petak mediji i službeni izvori.

Tu je dvojicu "početkom godine" u Den Haagu uhitila nizozemska vojnoobavještajna služba (MIVD), piše ugledni nizozemski dnevnik NRC koji je vodio istragu u suradnji sa švicarskim listom Tages-Anzeigerom.

Po pisanju NRC-a, ta su dvojica agenata ruske službe posjedovala opremu kojom su mogli ući u informatičku mrežu laboratorija Spiez, švicarskog instituta za odvraćanje atomskih, bioloških i kemijskih prijetnja i rizika.

Taj laboratorij, u kantonu Bernu, zadužila je Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) da analizira uzorke uzete u Salisburyju, na jugu Engleske, gdje su u ožujku bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova kći otrovani nervnim otrovom novičokom.

U vrijeme kada su dvojica agenata uhićena, laboratorij je pomagao OPCW-u u istrazi o korištenju kemijskog oružja u Siriji, navodi NRC.

"Slučaj ruskih špijuna otkrivenih u Den Haagu koji su poslije protjerani odande, poznat je švicarskim vlastima", rekla je za AFP Isabelle Graber, glasnogovornica tamošnje obavještajne službe (SRC).

SRC je u suradnji s nizozemskim i s britanskim službama "sudjelovao u sprječavanju nezakonitog djelovanja protiv važne švicarske infrastrukture", rekla je glasnogovornica, dodajući da ne može iznijeti više informacija o tome.

O toj je dvojici muškaraca, koje su identificirale švicarske vlasti, pravosuđe povelo istragu u ožujku 2017. "u jednom drugom kontekstu".

Kako navodi NRC, dvojica špijuna su agenti ruske vojnoobavještajne službe (GRU).  No nije riječ o dvojici Rusa za koje se sumnja da su izveli kemijski napad u Salisburyju i koje London optužuje da pripadaju GRU-u, dodaje list.

Nizozemski premijer Mark Rutte je 26. ožujka odlučio protjerati "dvojicu ruskih obavještajaca koji su radili u ruskom veleposlanstvu", reagirajući na napad u Salisburyju. NRC ne zna jesu li to dvojica koja su planirala hakerski napad na laboratorij Spiez.

Na upit  AFP-a nizozemsko ministarstvo obrane nije htjelo komentirati te informacije.

Ni ruska vanjska obavještajna služba (SVR) nije htjela komentirati, prenosi agencija Ria Novosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava