Obavijesti

News

Komentari 160

Nizozemski dragovoljac koji je volio Hrvatsku i poginuo za nju

Nizozemski dragovoljac koji je volio Hrvatsku i poginuo za nju
1

Johannes Tilder, nizozemski dragovoljac '91 se pridružio obrani Hrvatske. Tu je mislio i nastaviti život, oženio je Hrvaticu no na današnji dan 1994. godine mučki je ubijen s leđa

VIDEO

Na današnji dan 1994. godine ubijen je heroj Domovinskog rata Johannes Tilder.

Rođen je 1963. godine u gradiću Enkhuizenu u Nizozemskoj. Završio je Kraljevsku vojnu akademiju, a nakon dvije godine specijalne škole za izvidnike diverzante, služio je od 1985. do 1990. u NATO-voj bazi Seedorf u Njemačkoj. Jedno vrijeme je proveo u Legiji stranaca.

Nakon što se vratio u Nizozemsku 1991. se preko humanitarne organizacije “Hrvatska pomoć” javio kao dobrovoljac za Hrvatsku vojsku.

U Hrvatsku stiže već u studenom 1991. godine. Odmah je upućen u Gospić gdje jedno vrijeme provodi u Vojnoj policiji, a potom je primljen u djelatni sastav 9. gardijske brigade "Vukovi".

U sklopu izviđačko-diverzantske satnije "Vukova" uz veću grupu dragovoljaca iz Nizozemske osniva “Prvu nizozemsku dobrovoljačku satniju”.

I nakon završetka najžeščih sukoba Tilder je ostao u Hrvatskoj s još nekolicinom sunarodnjaka. U Hrvatskoj vojsci dobio je čin poručnika i bio zapovjednik voda, a bio je i zamjenik zapovjednika izvidničko-diverzantske satnije u 9. gardijskoj brigadi.

Neko vrijeme bio je i glavni inspektor za izvidničko-diverzantsku obuku Hrvatske vojske za operativnu zonu Gospić. Oženio je Hrvaticu Mandicu i tako postao hrvatski zet. Kraj rata i slobodnu Hrvatsku nažalost nije doživio.

Tildera su pobunjeni Srbi zarobili u travnju 1994. na ničijoj zemlji u blizini Ličkog Osika iako je nosio plavu beretku UN-a i bio nenaoružan. Mučili su ga i mjesec dana nakon zarobljavanja ubili s leđa u navodnom pokušaju bijega pri prebacivanju u kninski zatvor. Njegovo tijelo počiva u Hrvatskoj, na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.