Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Njemači veleposlanik protjeran iz Venezuele: Dali mu 48 sati

None Foto: MARCO BELLO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Vlada predsjednika Nicolasa Madura je objavila da veleposlanik Daniel Kriener ima 48 sati da napusti Venezuelu, optuživši ga za kršenje međunarodnih diplomatskih normi jer je dočekao Juana Guaidoa

Venezuelska vlada je u srijedu priopćila da je protjerala njemačkog veleposlanika zbog miješanja u unutarnje poslove zemlje, dva dana nakon što je diplomat u zračnoj luci u Caracasu dočekao oporbenog čelnika Juana Gauidoa koji se vratio iz posjete Kolumbiji.

Vlada predsjednika Nicolasa Madura je objavila da veleposlanik Daniel Kriener ima 48 sati da napusti Venezuelu, optuživši ga za kršenje međunarodnih diplomatskih normi.

Venezuelan opposition leader Juan Guaido, who many nations have recognized as the country's rightful interim ruler, waves next to his wife Fabiana Rosales while leaving a hotel in Salinas 'IDEMO DALJE' Guaido se vratio u Venezuelu: Hoće li ga Maduro sada uhititi?

"Venezuela smatra neprihvatljivim da strani diplomat na njezinom teritoriju preuzima javnu ulogu blisku ulozi političkog vođe koji podržava konspirativnu agendu ekstremističkih segmenata venezuelske oporbe", stoji u vladinom priopćenju.

Njemačko veleposlanstvo u Venezueli je u ponedjeljak na Twitteru objavilo da se nada da je Guaidov povratak "korak naprijed prema miroljubivom i političkom procesu kako bi se prevladala venezuelska kriza".

Kriener je, uz veleposlanike i diplomate iz ostalih europskih veleposlanstava, bio u ponedjeljak na dočeku Guaidoa kako bi mu iskazao potporu. Postojala je, naime, mogućnost da Guaido bude uhićen zbog kršenja zabrane o izlasku iz zemlje.

FILE PHOTO: A man gets off the bridge as people queue to try to cross the Venezuela-Colombia border through Simon Bolivar international bridge in San Antonio del Tachira NAREDILI IM DA ŠUTE O TOME Mađarska je u tajnosti dovela i zbrinula migrante iz Venezuele

Washington će sankcionirati strane organizacije koje pomažu Maduru

Washington će poduzeti mjere protiv stranih financijskih organizacija koje budu pomagale venezuelskom predsjedniku Nicolasu Maduru, rekao je u srijedu savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika John Bolton.

"Sjedinjene Države upozoravaju strane financijske institucije da se izlažu mogućnosti uvođenja sankcija ukoliko pruže pomoć ilegalnim transakcijama u korist Nicolasa Madura i njegove korumpirane mreže", napisao je Bolton u priopćenju.

"Nećemo pustiti Maduru da ukrade bogatstva venezuelskog naroda", dodao je savjetnik Donalda Trumpa.

Venezuelan opposition leader Juan Guaido, who many nations have recognized as the country's rightful interim ruler, speaks during a meeting with Ecuador's President Lenin Moreno (not pictured) in Salinas VRAĆA SE U CARACAS Juan Guaidó najavio povratak i pozvao Venezuelu na prosvjede

Washington je privremenim predsjednikom priznao oporbenog vođu Juana Guaidoa i pokušava pod svaku cijenu potjerati Nicolasa Madura, ali opcije su organičene jer Maduro ima podršku glavnog stožera oružanih snaga svoje zemlje.

U utorak je specijalni predstavnik Sjedinjenih Država za krizu u Venezueli Eliot Abrams, već najavio da će Washington uskoro uvesti nova ograničenja američkih viza onima koji podržavaju Nicolasa Madura.

On nije isključio da će nakon gospodarskih sankcija, američko ministarstvo financija odrediti sekundarne sankcije stranim tvrtkama, ili čak zemljama koje budu i dalje trgovale s venezuelskim entitetima koji su na američkoj crnoj listi

Komentari (3)
  • Bravo

    6. 3. 2019,   20:32
  • Venezuela je slika i prilika ljevicarstva

    6. 3. 2019,   21:15