Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Njemačka brani sporazum o migracijama, Poljska će istupiti

None Foto: HANNIBAL HANSCHKE

Globalni kompakt, katalog mjera o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, poznat i kao Marakeški sporazum, nastao je pod okriljem Ujedinjenih naroda

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova i kancelarka Angela Merkel u petak su branili UN-ov Globalni kompakt o migracijama pošto su iz njega istupile Austrija, Mađarska, Sjedinjene Države i Australija, a to je najavila i Poljska na zajedničkom sastanku kancelarke Merkel i njezina kolege Mateusza Morawieckog. 

Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova rekao je kako Globalni kompakt za migracije neće ugroziti suverenitet pojedinih država te da je riječ o pravno neobvezujućoj političkoj deklaraciji za međunarodnu zajednicu, a ne o sporazumu.

Merkel je istaknula da će sporazum pomoći u sprječavanju ilegalne migracije, što je glavni razlog zašto će ga Njemačka nastaviti podupirati.

Zagreb: 118. sjednica Vlade RH PEJČINOVIĆ BURIĆ PORUČILA: 'Kolinda je podržala sporazum o migrantima u govoru u UN-u'

Globalni kompakt podupire suverenost država i uspostavlja osnovu za legalne migracije, rekla je kancelarka. 

"Iz moje perspektive, sve je ovo razjašnjeno u migracijskom sporazumu. Nije obvezujući i zato će ga Njemačka podupirati", rekla je Merkel nakon sastanka s poljskim kolegom Mateuszom Morawieckim.

Poljska se namjerava pridružiti državama koje su napustile Globalni kompakt.

"Vrlo je vjerojatno kako nećemo biti dio globalnog sporazuma", izjavio je u petak  Morawiecki na konferenciji za novinare koju je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel održao u Varšavi, javlja Reuters.

Louise Arbour, UN-ova predstavnica za međunarodne migracije, kazala je kako su potezi kojima se potkopava sporazum žalosni i pogrešni i dodala da je taj dokument usmjeren poboljšanju upravljanja međugraničnim kretnjama ljudi.

Barban: Predsjednica i premijer na 43. Trci na prstenac PREDSJEDNICA PREVRTLJIVICA Postaje li to Kolinda novi vođa desnice za rušenje Plenkovića?

Globalni kompakt, katalog mjera o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, poznat i kao Marakeški sporazum, nastao je pod okriljem UN-a. Proces sastavljanja toga dokumenta počeo je usvajanjem Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima iz 2016. koju su prihvatile 193 zemlje članice UN-a, među njima RH.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozdravila je završetak pregovora o Marakeškom sporazumu, ali je odlučila da neće otputovati na njegovo potvrđivanje. 

Komentari (76)
  • Sad je idealna prilika da se priključimo normalnim državama. Ak to propustimo, naježili smo na kvadrat. A migrante si nek zeme Anđelka, Macron i ostali "moderni" državnici "dobrog srca." Moš mislit, dobrog srca. Napravili si pičvajz od država, pa bi još sad usosili i druge. Gubec, di je novi Gubec?

    2. 11. 2018,   18:25
  • I mi trebamo istupiti i to odmah! Dignit vojsku iz zimskog sna u kasarnama, Torcidu, BBB, Branitelje i sve ostale dobrovoljce.. Ljudi potcjenjuju moc infiltracije ovih arapskih gadova. Zamislite ljeti u sezoni kad se pocnu po obali skupljat, silovat i krast, otic ce nam i ovo malo gospodarstva u k...

    2. 11. 2018,   19:13
  • Zar Fatimu netko još doživljava? Lijep je nered napravila, koliki inženjeri i astrofizičari dođoše u EU!

    2. 11. 2018,   18:07