Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Njemačka će poslati službenu ispriku Namibiji zbog genocida

Njemačka će svojoj bivšoj koloniji Namibiji poslati službenu ispriku zbog genocida izvršenog nad tamošnjim stanovnicima, objavilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu

Njemačka vojska pobila je više od 75 tisuća pripadnika plemena Herero i Nama između 1904. i 1908. godine, u vrijeme vladavine nad tom afričkom državom od 1884. do 1915. godine, tada znanoj  pod imenom Jugozapadna Afrika. 

Bilateralni razgovori o zajedničkoj deklaraciji vlada, u kojoj će masakre eksplicitno nazvati genocidom, trebali bi biti zaključeni do kraja godine, objavilo je ministarstvo.

Njemački predsjednik Joachim Glauck izrazio je spremnost objaviti službenu ispriku.

Dvije države dogovaraju i program investicija za razvoj nove infrastrukture u Namibiji, poput pogona za desalinizaciju morske vode. 

Njemačka vlada se prije godinu dana prvi put referirala na masakre njemačke vojske u Jugozapadnoj Africi kao na genocid.

Ta rasprava dolazi u vrijeme tenzija između Njemačke i Turske zbog njemačkog parlamentarnog proglašenja otomanskog masakra nad Armencima i drugim kršćanskim grupama genocidom, u lipnju ove godine. 

 

Komentari (34)
  • hebeš ispriku-važnije su investicije-lol

    13. 7. 2016,   18:22
  • A Namibijci će reći, ma nema frke stari,sve je ok, svakome se može desiti.

    13. 7. 2016,   20:53
  • sori, ono, nećemo više xD

    13. 7. 2016,   20:55