Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Njemačka je ponovo, i to 'za dlaku', jedva izbjegla recesiju

None Foto: KAI PFAFFENBACH

Njemačko gospodarstvo blago je poraslo u trećem tromjesečju zahvaljujući državnoj i potrošnji kućanstava koje su nadoknadile pad aktivnosti u industriji

U razdoblju od srpnja do rujna najveće europsko gospodarstvo poraslo je mršavih 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, objavio je Destatis.

Ujedno je snizio procjenu za drugo tromjesečje koja sada pokazuje nešto veći pad aktivnosti, za 0,2 posto. Dosada su u Destatisu procjenjivali da je BDP u drugom tromjesečju pao 0,1 posto.

Njemačka je time ponovo za dlaku izbjegla recesiju, kao i na kraju prošle godine kada su aktivnosti na tromjesečnoj razini stagnirale, nakon 0,2-postotnog pada u trećem tromjesečju.

Pozitivan implus gospodarstvu u trećem ovogodišnjem tromjesečju dale su u prvom redu veća državna i potrošnja kućanstava u odnosu na prethodno tromjesečje, ističu statističari.

Dubrovnik: Međunarodna konferencija o demografiji i zapoÅ¡ljavanju u Istočnoj i Jugoistočnoj Europi SKUP EKONOMISTA U OPATIJI Guverner HNB-a Boris Vujčić: Recesija zasad nije na vidiku

Izvoz je također porastao dok je uvoz gotovo stagnirao. Više se ulagalo i u gradnju dok su ulaganja u strojeve i opremu smanjena.

Na godišnjoj razini njemačko je gospodarstvo u trećem tromjesečju prema cjenovno prilagođenim podacima poraslo jedan posto. Prilagođen za kalendarske i cjenovne efekte, rast je iznosio 0,5 posto.

Putin: Rusija odgovornom ekonomskom politikom izbjegla recesiju

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je na radnom sastanku foruma zemalja BRICS-a izjavio da je Rusija izbjegla recesiju jer godinama vodi odgovornu ekonomsku politiku.

- U Rusiji godinama provodimo uravnoteženu makroekonomsku politiku, odgovorno se odnoseći prema državnim financijama. Podržavamo stabilnost bankarskog sustava i kreditnih tržišta te jačanje ključnih gospodarskih sektora, rekao je Putin.

Naglasio je da rast ruskog BDP-a ne smatra dovoljnim, zbog čega Vlada želi izgraditi maksimalno povoljne uvjete za nova kapitalna ulaganja.

- Ustrajno radimo na pojednostavljenju propisa i uspostavi moderne infrastrukture, dodao je Putin.

Podsjetio je da je Svjetska banka u listopadu povećala ocjenu poduzetničke i investicijske klime u Rusiji.

Komentari (6)
  • Njemačka nikada nije bila u goroj gospodarskoj situaciji kao što je danas,a koje ovakvi i slični mediji kriju kao zmija noge. O stanju gospodarstva i medija u Njemačkoj pisao je i htio objaviti u svojoj knjizi, bivši glavni urednik najvećih njemačkih novina 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' dr. Udo Ulfkotte, ali su ga je u tome netko zaustavio odnosno ubio. O ubojstvu Ulfkottea ovi koji se nazivaju novinarima, nisu smjeli napisati ni riječi.

    14. 11. 2019,   11:32
  • Rješenje je, dakle, uvesti još imigranata čime će narasti državna potrošnja.

    14. 11. 2019,   14:27
  • Neumjerena useljenička politika dolazi na naplatu. Ne pojavi li se neki lider sa sloganom Deuschland first neće na dobro. A to se uvijek jako odrazi i na nas u trgovinskom smislu.

    14. 11. 2019,   11:35