Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Njemačka je za dlaku izbjegla recesiju: 'I dalje smo zabrinuti'

None Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Ured je izvijestio i da je u posljednjem lanjskom tromjesečju utjecaj domaće potražnje bio pozitivan, no da situacija u vanjskoj trgovini nije imala pozitivan doprinos rastu BDP-a

Njemačko gospodarstvo zabilježilo je u posljednjem lanjskom tromjesečju stagnaciju u odnosu na prethodni kvartal, čime je izbjeglo recesiju, no zabrinutosti u vezi najvećeg europskog gospodarstva i dalje ostaju.

U četvrtom kvartalu prošle godine rast njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosio je 0,0 posto u odnosu na treće tromjesečje, izvijestio je u četvrtak njemački statistički ured Destatis.

Analitičari u anketi Reutersa očekivali su, pak, blagi rast, od 0,1 posto.

STRUČNJACI: KRIZA JE NEIZBJEŽNA Bolno i skupo: Ovo su razlike i sličnosti krizne 2008. i danas...

Premda rast nije zabilježen, gospodarstvo je izbjeglo recesiju, koje mu je prijetila nakon što je u trećem tromjesečju palo 0,2 posto, što je bio prvi pad BDP-a od 2015. godine.

„Nakon dinamičnog početka prošle godine, u drugom dijelu godine zabilježen je blagi pad. U cijeloj prošloj godini gospodarstvo je poraslo 1,4 posto”, navodi se u izvješću Destatisa.

Ured je izvijestio i da je u posljednjem lanjskom tromjesečju utjecaj domaće potražnje bio pozitivan, no da situacija u vanjskoj trgovini nije imala pozitivan doprinos rastu BDP-a.

Karlovac: Izjave za medije nakon sjednice Vlade PONAVLJA SE 2008. Recesija nam kuca! Bit će puno više blokiranih, rast će i cijene

Carsten Brzeski, glavni ekonomist u ING Germany, kaže da je 2018. godina počela s očekivanjima da će gospodarstvo porasti po najvišim stopama od 2011., no godina je završila s razočaranjem. „Njemačko gospodarstvo izbjeglo je tehničku recesiju s najmanjim mogućim pomakom”, kaže Brzeski.

Njemačko je gospodarstvo posljednjih mjeseci pod pritiskom zbog strukturnih promjena u automobilskoj industriji, trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, uvođenja carina i usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Komentari (37)
  • Nema straha za Njemce dok se njihovo gospodarstvo može subvencionirati eu fondovima i privatno - javnim partnerstvima, te dok naivni balkanci preskupo plaćaju njihove poluproizvode.

    14. 2. 2019,   10:19
  • Tako je to kad ti ameri narede da se uvedu sankcije Rusiji . . .

    14. 2. 2019,   09:43
  • Naravno da Njemačka stagnira kad je uselilo 400 000 Hrvata...

    14. 2. 2019,   10:06