Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Njemačka prestala obrađivati nove zahtjeve za azil Sirijcima

None Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Pozadina promjene postupka su nove smjernice koja se u BAMF-u interno koriste od sredine ožujka, a koje očito upućuju na promjenu procjene sigurnosne situacije u Siriji

Njemački Savezni ured za migracije i izbjeglice (BAMF) prestao je obrađivati nove zahtjeva za azil sirijskih državljana što upućuje na promjenu procjene sigurnosne situacije u Siriji i moguća vraćanja dijela sirijskih izbjeglica, prenose njemački mediji u subotu.

- Radi se o slučajevima koji se odlučuju na temelju smjernica BAMF-a koje bi uskoro mogle biti promijenjene - rekao je za Medijsku grupu Funke jedan neimenovani izvor u BAMF-u. 

Pozadina promjene postupka su nove smjernice koja se u BAMF-u interno koriste od sredine ožujka, a koje očito upućuju na promjenu procjene sigurnosne situacije u Siriji. 

Ministarstvo unutarnjih poslova, u čijoj nadležnosti je BAMF, procjenu sigurnosne situacije u Siriji donosi tek sljedeći tjedan. 

Blokada donošenja rješenja odnosi se na one državljane Sirije koje uživaju ograničeni zaštitni status. Radi se osobama koje nisu dobile puni azil, ali ih je iz sigurnosno-humanitarnih razloga nemoguće protjerati u Siriju. 

Ministri unutarnjih poslova njemačkih saveznih pokrajina su krajem prošle godine odlučili zabranu protjerivanja u Siriju produljiti do kraja lipnja. Tadašnja odluka je obrazložena tvrdnjom kako ni u jednom dijelu Sirije ne postoji „opsežna, dugoročna i pouzdana zaštita“ za progonjene osobe. 

U jeku izbjegličke krize 2015. i 2016. u Njemačku je stiglo preko milijun izbjeglica iz Sirije. 

Izbjeglička kriza u Njemačkoj promijenila je i politički krajobraz zemlje i potaknula rast popularnosti desno populističkih stranaka poput Alternative za Njemačku koje trenutno uživa podršku od oko 15 posto birača.

Komentari (3)
  • Kojim Sirijcima? Pa najmnje sirijaca je došlo prilikom invazije proteklih godina.

    27. 4. 2019,   16:08
  • Kasno ste se sjetili..imate više terorista u zemlji nego domicilnog stanovništva

    27. 4. 2019,   17:19
  • ti se sad salju nama

    27. 4. 2019,   22:04