Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Njemačka vlada će kontrolirati podatke s mobitela izbjeglica

None Foto: REUTERS

Savezni ured za migracije i izbjeglice (Bamf) imat će uvid u podatke s mobitela izbjeglica bez njihova dopuštenja, kako bi se otkrili njihovi pravi identiteti i porijeklo

Djelatnici Saveznog ureda za migracije i izbjeglice (Bamf) će ubuduće smjeti kontrolirati podatke s mobitela izbjeglica kako bi otkrili njihov pravi identitet, prenose u ponedjeljak njemački mediji.

Prema informacijama zajedničkog istraživačkog tima javnih servisa WDR i NDR te dnevnika Sueddeutsche Zeitung, ministarstvo unutarnjih poslova priprema zakonske izmjene koje bi djelatnicima Bamfa omogućile uvid u podatke na mobitelima izbjeglica i bez njihovog odobrenja kao što je trenutno slučaj.
 
Uredi za registraciju izbjeglica će u najskorije vrijeme biti opremljeni specijalnim tehničkim pomagalima koji će im omogućiti brzo čitanje traženih podataka s mobitela izbjeglica.
 
Postupak utvrđivanja pravog identiteta tj. porijekla tražitelja azila ključni je element u procesu priznavanja ili odbijanja zaštite. Prema informacijama Bamfa, prošle godine je u 50 do 60 posto svih slučajeva podnesenih zahtjeva za azilom postojala potreba utvrđivanja pravog porijekla.
 
I do sada su djelatnici Bamfa mogli kontrolirati podatke s mobitela, ali samo u slučaju da to vlasnik mobitela i odobri. U slučaju odbijanja, vlasti su uvid u podatke mogle dobiti tek na temelju sudske odluke.
 
Zakonske promjene dio su paketa koje je početkom veljače donijela savezna vlada i kojoj je cilj brže rješavanje zahtjeva za azilom i sustavnije protjerivanje onih kojima je zahtjev za azilom odbijen.

Komentari (1)
  • I onda će ih tužiti "anti-rasističke" Euro-genocidne organizacije zašto ne kontroliraju Europljanima podatke.

    20. 2. 2017,   17:18