Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Njemački bankari uplatili su milijune propaloj banci

None Foto: 24sata/ilustracija

Dva sata prije no što su Lehman Brothers objavili bankrot zbog hipotekarne krize na njihov je račun njemačka državna banka uplatila 350 mil. eura

Iako su svi ulagači užurbano povlačili novac iz propale američke banke Lehman Brothers, njemački bankari odlučili su učiniti suprotno. I time ponijeli titulu najglupljih bankara. Na njihov račun njemačka državna banka Kfw uplatila je 350 milijuna eura, i to samo dva sata prije no što su Lehman Brothers objavili bankrot zbog hipotekarne krize. Njemački Kfw opravdao se kako je transakcija obavljena automatski i kako ju nitko nije na vrijeme zaustavio. Ta nesmotrena greška stajala je Nijemce više od 536 mil. eura. Grešku su već radnim mjestom platila dva člana Uprave i menadžer za kontrolu rizika. Otkaza se boje i drugi čelnici banke. Kfw je u 80-postotnom vlasništvu države, dok ostatak posjeduje američka privatna investicijska grupa Lone Star.

Komentari (3)
  • LIHVARI se nisu zadovoljili ogromnim profitom koji su stvarali napumpanim kamatama i podcijenjenim hipotekama već su se upustili u burzanskim malverzacijama! Kupovali su naftu po 140 a sad prodaju po 105. Potražite sutra banku koja će vam dati dugoročni kredit na neku veću sumu , NEMA je! Sad svi šute kao pi**e. Dolazi duga i hladna zima!

    21. 9. 2008,   20:04
  • Ima u tome i dobrih strana.Banke ce sada malo ohladiti sa ponudom raznih kredita.Ja sam hrvat,no moram napomenuti kako je nas narod jako primitivan sto se tiče dizanja kredita.Jako puno hrvata dize kredite unatoč je..nim kamatama od gotovo 10%,a to bankama godi i sve ih je vise i vise.Preporucio bi svima koji zele dignuti malo veci kredit da to cine iskljucivo u zemljama EU-a.Jedan Raifeisen koji kod nas drzi kamatu za kredit od 9.7% u Austriji nudi kredite po 4.7% godisnjoj kamati.

    22. 9. 2008,   03:46
  • brate bajata vijest ima vise od 10 dana da cijela njemacka bruji o tome nije valjda da 24 sata koristi jos uvijek konjanike za prijenos vijesti.

    22. 9. 2008,   07:18