Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Njemački Die Welt: 'Rusi žele vojnu bazu u Republici Srpskoj'

None Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Kako su Srbi ekonomski slabiji od članica Europske unije iz regije, Moskva im poklanja oružje: Srbija, osim tenkova, dobiva šest borbenih aviona tipa MiG 29

Dok NATO u bivšoj Jugoslaviji računa prije svega na Albaniju, Kosovo i Hrvatsku, Rusija se koncentrira na Srbiju i Republiku Srpsku. SAD na Kosovu ima jednu od svojih najvećih vojnih baza, a Rusija svoju vojnu bazu želi u srpskom entitetu u BiH, piše u članku koji je objavio Welt, a prenosi DW.

- Kako su Srbi ekonomski slabiji od članica Europske unije iz regije, Moskva im poklanja oružje: Srbija, osim tenkova, dobiva šest borbenih aviona tipa MiG 29, Bjelorusija je dala još osam. Posljednja isporuka bila je u veljači ove godine. Srbija će, kad modernizacija aviona bude gotova, imati najjače zračne snage u regiji. 

Dodaje se da "pokloni" ipak koštaju  i da prema pisanju beogradskih medija, modernizacija aviona stoji oko 185 milijuna dolara.

- Nova utrka u naoružanju pomiješana je s političkim sukobima. Albanija i Kosovo dogovorili su carinsku uniju i privredno srastaju. U Srbiji se to tumači kao pokušaj stvaranja 'Velike Albanije', piše dalje u Weltu.

Autor navodi da još postoji ideja Vučića i kosovskog predsjednika Thaçija o "razmjeni teritorija":

- To bi moglo da dovesti do domino-efekta – recimo do podjele BiH uz pripajanje njenih srpskih i hrvatskih dijelova matičnim zemljama ili čak do raspada Makedonije gdje također živi puno Albanaca.
 

Komentari (37)
  • Zanimljivo je kako su svi ovi mali narodi glupi a veliki vježbaju mišiće preko njih.Na kraju će Rusi i Ameri pregovarat na krvi Hrvata,Srba i ostalih.

    1. 8. 2019,   20:27
  • Treba samo na ovoj objavi prebrojati Rusofile ! No budući da Bosanci i srbi neće NIKADA u EU tada je jasno da će Rusi svoje baze postaviti na granice Hrvatske ! No EU i USA će ih ipak još 30 godina držati u neizvjesnosti i obećavati ulazak u EU ! Ahahhahahhahaaaaaaaaaaaaaaa

    1. 8. 2019,   19:57
  • Srbiju nitko neće napasti, zato ju nesmiju naoružavati, jer su srbi uzročnici ratova i povijesni zločinci. NATO članice trebaju zabraniti transport oružja preko svoga teritorija i na ovim prostorima će vladati mir.

    2. 8. 2019,   09:46