Obavijesti

News

Komentari 7

Njemu uopće nije bilo loše: U zatvor mu dovodili prostitutke

Njemu uopće nije bilo loše: U zatvor mu dovodili prostitutke

ATENTATORI: Ramón Mercader u Meksiku je 1940. likvidirao Staljinovog zakletog neprijatelja Lava Trockog i završio u zatvoru. Tamo je proveo 20 godina. Jeo je hranu iz najboljih restorana, pušio skupe cigare...

VIDEO

Atentat na Lava Trockog izvršen je 1940. u kući u kojoj je živio, u predgrađu meksičkog glavnog grada Mexico Cityja. 

Zadatak je dobio sovjetsko-meksički agent Ramón Mercader (27)  koji je najprije započeo ljubavnu vezu s tajnicom od Trockog. 

Zamolio je Trockog da pročita neke njegove radove. Mercader je u kaputu imao planinarski cepin (oruđe s drškom i oštrim vrhom kojim se zabada u led ili stijenu). Kad je Trocki počeo čitati, Mercader je izvadio cepin, zatvorio oči i snažno udario Trockog po stražnjem dijelu lubanje. Time ga ipak nije ubio. Trocki se počeo boriti, pa su njegovi stražari čuli buku i upali u sobu. Navodno je Trocky atentatoru pljunuo u lice i toliko se žestoko borio s njim da mu je slomio ruku.

Kad su utrčali zamalo su ubili Mercadera, ali je Trocki naredio da mu poštede život, uzvikujući: „Ne ubijaj ga! Ovaj čovjek treba ispričati priču.“

Trocki je umro sljedeći dan u bolnici od ozljede, a pokopan je u Meksiku. Imao je 61. godinu.

Iako je pobjegao u Meksiko Staljin ga je smatrao prijetnjom

Lav Trocki bio je najugledniji vođa komunističke revolucije u svijetu, njezin ideolog i provoditelj. Bio je jedna od najpoznatijih osoba Oktobarske revolucije. Bio je drugi čovjek boljševičke stranke iza Lenjina.

No Staljin je uspio doći načelo SSSR-a 1927. godine, izbaciti svog velikog protivnika Trockog iz Partije i zauzeti mjesto Lenjinovog nasljednika.Trocki  je pobjegao u Meksiko i iako je bio udaljen tisućama kilometara Staljin ga se želio riješiti zauvijek.

Ubojičina majka -zadrta komunistkinja

Ramón Mercader rođen je 1913. u Barceloni, a veliki dio mladosti proveo je u Francuskoj sa svojom majkom Caridad, rođenom Kubankom, nakon što se rastala od njegovog oca. Ona je bila zadrta komunistkinja koja se borila u Španjolskom građanskom ratu. Uz nju, Ramon je prihvatio komunizam i kao mladić počeo raditi za ljevičarske organizacije u Španjolskoj. Kratko vrijeme je proveo u zatvoru. Za vrijeme građanskog rata, regrutirao ga je oficir NKVD-a (tajne policije SSSR-a) Nahum Eitingon i trenirao u Moskvi kao sovjetskog agenta.

Nakon ubojstva Trockog završio je u meksičkom zatvoru u kojem je proveo 20 godina.

U zatvoru ga posjećivali slavni pjesnici i glumice

Kako se navodi u knjizi Juana Alberta Cedilla "Eitingon. Las operaciones secretas de Stalin en México" ( Eitingon, Staljinove tajne operacije u Meksiku), boravak Trockijevog ubojice u zatvoru bio je vrlo ugodan. Hranu su mu nosili iz najboljih restorana, pušio je skupe cigare a dva puta tjedno su mu dolazile prostitutke. Čak ga je i poznati čileanski pjesnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Pablo Neruda jednom posjetio u zatvoru. 

Osim slavnog pjesnika u zatvoru ga je posjećivala i zanosna španjolska glumica Sara Montiel a kasnije su neki španjolski mediji tvrdili da je prekrasna Sara ostala trudna i da mu je rodila kćer.Ona je navodno bila proglašena mrtvom pri rođenju, no zapravo je ukradena i posvojena.

Mercader je pušten iz zatvora 1960. godine i ostatak života je proveo živeći u SSSR-u i na Kubi. Umro je u Havani 1978. godine.

Staljin ga je pokušavao osloboditi

Nakon tri godine koje je ubojica Trockog proveo u zatvoru Staljin je odlučio da je vrijeme da se Ramóna Mercadera oslobodi iz zatvora. Operacija spašavanja imala je kodni naziv 'Gnom'.  Mercaderov bijeg je trebalo izvesti uz pomoć sovjetskih agenata i meksičkih komunista. Plan nije uspio.  No, Staljin je ubojicu odlikovao Redom Lenjina još dok je ovaj bio u zatvoru. a kad se vratio u SSSR proglašen je i herojem Sovjetskog Saveza. Ostatak života je proveo ugodno živeći u SSSR-u i u Kubi.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti