Obavijesti

Promo sadržaj

Njih šestorica proizvode ječam za pivo i dobro im ide

Njih šestorica proizvode ječam za pivo i dobro im ide
4

Riječ je o uspješnim poljoprivrednicima iz okolice Nove Gradiške čiji se ječam koristi za proizvodnju Karlovačkog piva, za koje se inače koristi 100% hrvatski ječam

U domaćoj poljoprivredi ipak nije sve tako crno i ima svijetlih primjera, a svoje uspješne priče o uzgoju pivarskog ječma otkrilo je šest poljoprivrednika iz Slavonije. Riječ je o uspješnim poljoprivrednicima iz okolice Nove Gradiške čiji se ječam koristi za proizvodnju Karlovačkog piva, za koje se inače koristi 100% hrvatski ječam. Josip Berić iz Ljupine svoj je OPG osnovao prije 13 godina, a otada uzgaja različite kulture, od kojih je jedna pivarski ječam: „Dugo se bavim poljoprivredom, a kako se radi o teškom i neizvjesnom poslu, veliko je zadovoljstvo vidjeti plodove svoga rada. Neki su vidljivi odmah kada ih ubiremo ili žanjemo na našim poljima, a neki kasnije – kad ih ispijate u najboljem domaćem pivu.“


Braća Silvio i Kristijan Trnka iz Dragalića su poljoprivrednici od malih nogu, a posao su naslijedili od oca Željka. „Cijenimo kada proizvođači daju prednost domaćim poljoprivrednim proizvodima. To nam mnogo znači, a uostalom, to nam se čini i kao obostrana korist – mi širimo proizvodnju, a proizvođači dobivaju kvalitetne domaće sastojke,“ ističu Silvio i Kristijan.

U Novoj Gradiški pivarski ječam uzgaja i obitelj Junašević, sin Ivan i otac Vjekoslav koji je 2015. dobio priznanje "Zlatni klas" za vjernost i ustrajnost u proizvodnji pivarskog ječma koji proizvodi još od početka proizvodnje slada u Novoj Gradiški.


 „Naš posao nije jednostavan, ali nam iskustvo pomaže. Drago nam je što se naš ječam već koristi za domaće pivo. Svakim gutljajem Karlovačkog piva ispijate plodove našeg cjelogodišnjeg rada, zbog čega sam osobito ponosan,“ ističe Vjekoslav.

Matija Brkanac iz Bodovaljaca, inače diplomirani inženjer strojarstva, još je jedan uspješni proizvođač pivarskog ječma koji također vodi obiteljsko gospodarstvo.


 „Moja obitelj je stvorila lijepo gospodarstvo i dobre uvjete pa sam ostao na selu te se bavim poljoprivredom. Žao mi je što mnogi mladi odlaze sa sela jer vjerujem da se život na selu može isplatiti. Isplatio bi se još i više kad bi i drugi prerađivači pratili primjer Karlovačkog piva te više koristili domaće sastojke u svojim proizvodima,“ zaključio je Matija.

Hrvatski poljoprivrednici i proizvođači domaćeg ječma dobili su priznanje i reklamnim spotom za Karlovačko pivo koji je snimljen u slavonskim poljima ječma te inspiriran scenama iz kultnog vesterna Sedmorica veličanstvenih.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije
PROMO

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije

Upalite svoje roštilje i pripremite se za najukusniju grill sezonu ikada! Prvi maj je tu, a sve je spremno da ga proslavite s najfinijim mesom iz neodoljivih mix&grill kutija by the Meat.
Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'
PROMO

Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'

Tvrtka Intersnack Adria time osnažuje potencijale darovite djece i potiče njihov doprinos stvaranju boljeg društva u cjelini