Obavijesti

News

Komentari 110

Život u oblacima...: Političare samo zanimaju ankete i rejting

Život u oblacima...: Političare samo zanimaju ankete i rejting
1

U SVOM FILMU Živi zid je postao druga stranka pa sad misle rušiti i HDZ. Bero vjeruje u druge ankete, a Plenković je sretan jer im afere i nerad ne škode

VIDEO

U razini statističke pogreške, Živi zid je prvi put u nekoj anketi zasjeo na drugo mjesto stranaka koje uživaju najveću podršku birača.

Nova TV je objavila istraživanje Crobarometar u kojem je HDZ i dalje zacementiran na prvome mjestu s 28,9 posto podrške birača, Živi zid je završio na 14,9 posto, SDP je treći s 14,8 posto, a Most četvrti sa 6,3 posto. Ostale stranke ne prelaze pet posto.

Sinčić: 'Mi se sada borimo za prvo mjesto, s kime god treba'
Sinčić: 'Mi se sada borimo za prvo mjesto, s kime god treba'

Istodobno je anketa otkrila povratak pesimizma. U Hrvatskoj je nakon tri mjeseca čak 73 posto građana pesimistično, a rad Vlade ne podupire njih 66 posto. No sve stranke to previše i ne brine jer svatko tumači ankete na svoj način. Čelnik Živog zida Ivan Sinčić je ovaj rezultat ispitivanja iskoristio za poruku da će uskoro preuzeti vlast i prestići HDZ.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Volio bih znati osjećaju li strah i nemir u SDP-u što nestaju. Nikome ne želim zlo, ali zaslužili su to. HDZ je sljedeći, bez milosti - objavio je Sinčić.

Kolinda i dalje najpopularnija: Iza nje Sinčić, Bandić pa Plenki
Kolinda i dalje najpopularnija: Iza nje Sinčić, Bandić pa Plenki

Iako Živi zid blago raste, druga terenska istraživanja pokazuju da su oni daleko od mogućnosti da budu u poziciji vlasti ako s nekim ne koaliraju. Živi zid se kreće oko 15 posto podrške.

SDP je po ovoj anketi najveći gubitnik jer pada mjesecima. I po drugom istraživanju, Cro Demoskop, SDP pada, ali se tamo drže na razini 17 posto. Ključno je da u obje iz mjeseca u mjesec gubi potporu.

No šefa stranke Davora Bernardića to ne zabrinjava. Na božićnom domjenku on se pozvao na druge ankete koje provode oni i koje je provela jedna druga stranka. Ustvrdio je da on ima 23 posto podrške, i to osigurava 40 saborskih zastupnika. U srijedu nije htio komentirati istraživanje.

HDZ i dalje vodi, dok SDP više nije najjača oporbena stranka
HDZ i dalje vodi, dok SDP više nije najjača oporbena stranka

Provjerili smo njegove tvrdnje i SDP bi po anketi koja je radila samo za svoje potrebe jedna druga stranka mogao osvojiti 40 mandata, ali prvenstveno zbog metode računanja glasova, odnosno onih propalih po D’Hontovoj metodi. Potpora im varira od izborne jedinice do izborne jedinice, ali teško da na razini Hrvatske imaju oko 23 posto. Od HDZ-a su bolji u samo dvije izborne jedinice. SDP je zasad druga stranka, a Živi zid treća, dok je Most također četvrti. Ali SDP nema šansi osvojiti vlast ni s takvim rezultatima.

- Zabrinjava taj trend pada, ali kako stvari stoje, Bernardić će ostati do EU izbora. Ako tad SDP ne osvoji više od 200.000 glasova i tri mandata, morat će otići - kaže nam jedan SDP-ovac. Bernardić je osobno po popularnosti kod birača daleko iza Kolinde Grabar Kitarović, Ivana Sinčića, Milana Bandića, pa čak iza Bože Petrova i Andreja Plenkovića. Inače, i Most ima svoje ankete po kojima su duplo jači.

'Praktički smo duplo jači od SDP-a, a to nismo imali dugo'
'Praktički smo duplo jači od SDP-a, a to nismo imali dugo'

HDZ-ovci su najzadovoljniji jer im već iz mjeseca u mjesec ne pada potpora, ali i ne raste. U svim anketama oni su na oko 30 posto zadnjih mjeseci. Unatoč unutarstranačkim sukobima, aferi SMS, krizi u Uljaniku, ali i mirovinskoj reformi ili novom poreznom rasterećenju.

I Plenković je rekao da će nastaviti raditi kao i dosad na svom programu, a očito se ne mora brinuti što ga uporno prozivaju da ne provodi reforme. A pred EU izbore, a zatim i predsjedničke, teško da će i biti nekih jačih poteza. On će zadržati svoj smjer minimalnih promjena, a usput će, čini se, pomesti i stranačku oporbu. U HDZ-u se uopće ne zamaraju pesimizmom građana dok imaju ovakvu potporu. Uz dijasporu, manjine i jednog koalicijskog partnera, oni bi opet mogli vladati. Njihov najveći partner, Bandić, koji ima čak 12 zastupnika u klubu, uživa u Hrvatskoj tek tri posto potpore.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a