Obavijesti

News

Komentari 9

Nobelovu nagradu za mir dobili Denis Mukwege i Nadija Murad

Nobelovu nagradu za mir dobili Denis Mukwege i Nadija Murad
1

Kongoanski ginekolog Denis Mukwege i jezidska aktivistica Nadija Murad dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir za svoju borbu protiv korištenja seksualnog nasilja kao oružja u ratu

VIDEO

Kongoanski ginekolog Denis Mukwege i jezidska aktivistica Nadija Murad dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir za svoju borbu protiv korištenja seksualnog nasilja kao oružja u ratu, objavio je u petak Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade

Oboje dobitnika dali su ključan doprinos u skretanju pažnje na takve ratne zločine i borbi protiv njih, objavio je Norveški odbor.

Mukwege (63) vodi bolnicu za žrtve silovanja u DR Kongu, u gradu Bukavuu na istoku zemlje. Otvorena 1999. godine, klinika svake godine liječi tisuće žena i muškaraca, žrtava seksualnog nasilja u zonama sukoba. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mukwege je posvetio život obrani žrtava seksualnog nasilja. Nadia Murad je svjedokinja koja govori o zlostavljanju što ih počinili nad njom i drugima. Oboje su na svoj način pomogli da seksualno nasilje u ratu bude vidljivije, tako da počinitelji mogu odgovarati za svoja nedjela, kaže se u obrazloženju.  

Nadia Murad Basee Taha, 21-godišnja pripadnica jazida, bila je seksualna ropkinja džihadistima Islamske države, a danas se bori za prava žrtava nasilja. Već je ovjenčana nagradom Saharov.

- Kao jedna od 3.000 jezidskih žrtava silovanja IS-a iskazala posebno junaštvo u prisjećanju na vlastitu patnju, dok je Mukwege najistaknutiji simbol, nacionalno i međunarodno, borbe da se prestane sa seksualnim nasiljem u oružanim sukobima, dodaje se. 

- Denis Mukwege i Nadia Murad riskirali su vlastite živote u borbi protiv ratnih zločina i traženju pravde za žrtve, kazala je predsjednica Norveškog odbora Berit Reiss-Andersen.

- Svijet može postati mirnije mjesto jedino ako se u vrijeme rata prepoznaju i čuvaju temeljna prava žena - dodala je. 

Oboje ovogodišnjih dobitnika Nobela već su dobili brojne nagrada za ljudska prava, među ostalima i nagradu Saharov Europskog parlamenta. 

Analitičari su u najavama Nobelove nagrade za mir, u kojima najčešće griješe, ovaj put ispravno ocijenili da bi 2018. mogla biti nagrađena borba protiv seksualnog nasilja, pa su se i Mukwege i Murad često spominjali kao mogući dobitnici. 

Prošle je godine Nobelovu nagradu za mir dobila Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja (ICAN).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag