Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nobelovac Andrić je za neke bio samo 'posrbljeni' Hrvat

Komentari (122)
 • U ovom tekstu je nadrobljeno toliko toga da je degutantno za čitati. Suma sumarum - hrvati su krivi što ne časte velikog Andrića koji je, eto, vrijedan duvljenja i čašćenja. Kao pisac - da, ali ako osoba, očito postoje čvrsti, i u tekstu namjerno izostavljeni, razlozi zašto ne.

  2. 11. 2019,   08:26
  • Hrvatima je upitan jer mu je biti čovjek bilo iznad nacionalnog.Bio je građanin svijeta.Nebitna mu je bila nacionalna pripadnost.To je moje mišljenje.

   2. 11. 2019,   13:37
 • "Kao zaključak za razdoblje konca 19. i početka 20. stoljeća moglo bi se reći sljedeće: većina srpske inteligencije (npr. svjetski ugledni geograf Jovan Cvijić i slavist Aleksandar Belić) je stajala na velikosrpskim pozicijama, tj. težila je stvoriti srpsku nacionalnu državu na područjima Makedonije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Protagonisti tih ideja nijekali su nacionalnu opstojnost Hrvata i Makedonaca, upravo se rasistički odnosili prema Albancima na Kosovu i Makedoniji, a bosanske muslimane su nakanili raseliti ili prevesti na srpsko pravoslavlje. Sustavni planovi su rađeni za širenje srpskoga pravoslavlja, potiskivanje katolicizma i islama, gušenje ili iskorjenjivanje svih inonacionalnih tradicija, dok je najbrutalnija politika bila namijenjena Albancima, za koje se smatralo da im nema mjesta u bilo kakvoj srpskoj državi (što je vidljivo iz kasnijih planova za teror i raseljavanje Albanaca, auktorima kojih bijahu Vasa Čubrilović i pisac, kasniji nobelovac Ivo Andrić)." - biti dobar u nečemu što radiš ne znači nužno biti i dobar čovjek.

  2. 11. 2019,   10:21
 • Evo ZASTO se jos uvik traze " krvna zrnca" , sve treba traziti u nerjesenoj bliskoj povijesti gdje Hrvatska nije rjesila na adekvatan nacin srpske zlocine i procesuirala zlocince. Evo iz primjera ovog kako ga nazivate Kap. Dragan ...o kakvom pustanju iz zatvora nase zakonodavstvo prica? Da ne spominjemo da se odavno srbiji trebao postaviti ULTIMATUM o izrucenju svih srpskih zlocinaca na sudjenje u Hrvatsku. Kako to nazvati ??!!

  2. 11. 2019,   07:09
  • S tom tvojom kvazi-starčevičanskom ideologijom neces daleko stiči, no nazalost u svojoj potkapacitiranosti nisi toga svjestan.

   2. 11. 2019,   07:32
  • Trebali smo biti Švicarska,a sada smo gnojni prišt na glavi Balkana. Možda je i to razlog?

   2. 11. 2019,   08:25
  • @Đibril: Definitivno , no to je upravo ono što narod nikako da razumije da se tu radi o veleizdaji! Dakle mladi napuštaju zemlju jer ne vide budučnost i perspektivu, imamo korupciju koja je u skladu ostatka istočnih Balkanskih država, pravosudje sa ostalim institucijama NE funkcionira, pljačka koja se vuče kroz sve dosadašnje vlade koja je započela privatizacijom, afere koje bi u primjeru pravnih i civiliziranih Država povukle na snagu reviziju zakona po hitnom postupku uvodjenja smrtnih kazni, zdrastvo koje je u raspadu, sigurnost istočnih granica koje se jedva održavaju, procesuiranje srpskih zločinaca i terorista je u fazi ( privatnih tužbi ) a sve manje u Državnim rukama , školstvo nam u štrajkovima no to neće uspostaviti učinkovitost obrazovanja ni povećanjem plaća, turizam je učinkovit za sada no zahvaljujući političko - sigurnosnim situacijama u turističkim destinacijama u svijetu i okolici što će se promjeniti i očekuje se veliki udarac u tom sektoru jer se nije odredila strategija , propali su nam škverovi , industrija i poljoprivreda ! Dakle pitanje je ZAŠTO ovaj narod živi u zabludi i ne vidi promjene i njihovom traženju kroz svoja demokratska prava postavljajući jasna pitanja na Markovom Trgu !!

   2. 11. 2019,   09:07
  • Opet ti je teorija suplja. U Jugoslaviji je SVE funkcioniralo, i suctvo i skolstvo, o zdravstvu necu trosit rijeci, kao ni o industriji i poljoprivredi. Al sve je to trebalo raziebat, cui bono? Jel se opet ponavljaju guske i patke u magli?

   2. 11. 2019,   09:29
  • @Ovca007_1 jugoslavija je opstajala isključivo na činjenici da se tadašnja tehnologija i dostignuća nisu bitno razlikovala od kvalitete većine zemalja medjutim 70tih i 80tih tu je polako sve zaostajalo i tadašnja jugoslavija pod srpskim hegemonizmom i nacionalizmom očekivano je išlo u smjeru koji je 90tih doveo miloševića na vlast i raspad jugoslavije je stvorila srbija a NE Hrvatska. Dakle Hrvatska je znala preko lojalnih jugoudbaša što se sprema i koje su pretenzije srbije u njihovom planu SANU i svi srbi u jednoj državi. Hrvatska sve što mora učiniti danas je postaviti vojsku na granice i kada je vojska uspostavljena tada rješiti ovaj problem iznutra !

   2. 11. 2019,   10:00
  • Pa vec sam ti reko da s tom tvojom kvazi-starčevičanskom ideologijom neces daleko stiči, no nazalost u svojoj potkapacitiranosti nisi toga svjestan. Uvijek neke zavjere i podvale. No da li je cinjenica da je u Jugoslaviji prije 30 godina i suctvo i skolstvo bilo bolje nego danas u slobodnoj i nezavistnoj Hrvackoj. Odgovori kratko: DA ili NE?

   2. 11. 2019,   10:05
  • Armageddon,sve si rekao što se desilo devedesetih...tko je kriv za uništenje ekonomije i proizvodnje...a sve je to s razlogom jer ako ništa ne proizvodimo ovisni smo od wc papira do polovnih oklopnih vozila iz SAD-a... Znači nismo neovisni,a ono što je bilo u doba "mraka" možemo samo sanjati...sanjamo već 28 godina Švicarsku, možda se probudimo ali uplakani i upišani.

   2. 11. 2019,   10:07
  • @Ovca007_1 Što stvarno misliš da je odgovor u ( DA i NE ) ??! Svi znamo što je bilo bolje a što loše i tu nitko iole pametan ne može poreći dobre i pametne stvari koje je recimo Slovenija iskoristila , modernizirajući i upgrejdajući ono što je valjalo. Kod nas je eto problem jer je sve došlo u političko - obojane sukobe , destrukciju koja nije postigla i naišla na željene ciljeve a ono najgore što se desilo je da nikada nije postignut i dogovoren STRATEŠKI plan napretka i budućnosti bez obzira na političke frakcije već je upravo unutar takvih sukoba nastalo ovo nazadovanje , stagnacija i konačni RASPAD sistema !

   2. 11. 2019,   10:19
  • Shvatit cu ovo kao odgovor DA.

   2. 11. 2019,   10:21
  • Đibril, kakva ekonomija i proizvodnja? Ti još i danas vjeruješ u te bajke? Jugoslavija je preživljavala isključivo na inozemnim kreditima (koje i dan danas otplaćujemo), a u jednom trenutku ni to nije bilo dovoljno i Jugoslavija više nije mogla servisirati svoje obveze i doslovno je bankrotirala.

   2. 11. 2019,   10:36
  • A jesi ekonomski lumen, pa Jugoslavija je s dvadeset milijuna stanovnika imala dvadeset milijardi dolara duga. A mala hrvacka s 3.5 milijuna ima 80 milijardi. Kak je to moguče?

   2. 11. 2019,   10:38
  • @Ovca007_1 A razrušenu i ratom uništenu Hrvatsku sa kojim novcem je trebalo financirati ? Hrvatska nema sve opravdane podignute kredite 7 dugove , ali to je već neka druga priča, no ono što se sastoji u o<nastalim dugovanjima jest činjenica da su se vlade zaduživale kako bi u svojim mandatima kupovale socijalni mir ! To se i u jugoslaviji radilo no tada je špijunski aparat i kontrola nad narodom drugačije funkcionirala i nije bilo Interneta .

   2. 11. 2019,   10:55
  • Paranoidos,izgleda da si ti začet bezgrešno kao i mnogi ...ako nisi,pogledaj godišta današnjeg stanovništva,sve sami starci...djeca se ne rade po gradovima ako nema egzistencije...a zna se kako je izgledao koji kvart u Zagrebu u doba mraka,pun djece,danas 0. Ili si napravljen na kredit? Kako su živjeli tvoji roditelji,kako se danas krpa kraj s krajem? Sramota je da smo u 21 stoljeću. Trebalo bi nazad u 7 jel?

   2. 11. 2019,   10:59
  • A razrušenu i ratom uništenu Jugoslaviju sa kojim novcem je trebalo financirati? Uspjeli su tolko izgradit, da ovi danas ne stignu ni prekrecit. I da, dug je bio dvadeset milijardi na dvadeset milijuna. A danas je 80 milijardi na 3.5 milijuna. A skolstvo i suctvo je bilo bolje (iako tada jos nije bilo mobilnih telefoncica). A o zdravstvu necemo ni pocinjat . . .

   2. 11. 2019,   11:00
  • @Ovca007_1 Opet ti usporedbama koje nemaju veze s vezom !! Razrušenu jugoslaviju gradio je narod besplatno, radnim akcijama , vojskom i sve je počivalo na drugačijim temeljima no što imamo danas ! Jedno sa drugim veze nema i ponoviti ću , jugoslavija je prošlost i ništa iz toga danas ne može biti upotrebljeno jer smo potpisnici drugačijih klubova, udruženja i sporazuma ! Opasnost koju danas još mnogi nisu prepoznali jest jugoudbašija koja kopa i ruje medijskim prostorom i time se koriste ovi ostaci jugo mentaliteta i zaostalosti ! To može takodjer rješiti jedino narod ukoliko se pokrene !

   2. 11. 2019,   11:26
  • Arma,opet pogađaš u sridu...pa tko bi danas gradio besplatno na radnim akcijama Hrvatsku,da cestu naprave pa prodaju? Znamo,gdje i kako živimo. Lp

   2. 11. 2019,   11:32
  • "Jugoudbaši" nisu ništa nego oni koji vam se prodaju pod najveće domoljube...što je najbolje,to su lopovi,malodušni ljudi koje nije briga za državu nego za sebe...otvori oči,jugoudbaši ne postoje,postoji samo jal što ne živimo živote kako bi trebali,a lopovi kradu i prodaju. Ode i Đuro Đaković... smješno i žalosno.

   2. 11. 2019,   11:36
  • Nazalost vise zalosno nego smjesno.

   2. 11. 2019,   12:13
  • Ovca vam je ostao negdi u 60tim nemojte ga dirat. Nista posebno neces cut samo papagajske priče

   2. 11. 2019,   14:25
  • Ovco, kad je kako pises SVE bilo u tako dobroj funkciji, kako to da je i prije rata bio ekonomski slom juge. Sjeti se dinara i Markovica.

   2. 11. 2019,   14:56
  • @EL_Roi: Od mene papiga, a od tebe price za malu djecu i kretene. @Harauvatis1: Da, i sto s njim. Opet je onda za vecinu bilo bolje i u suctvu i u skolstvu, o zdravstvu da i ne govorim.

   2. 11. 2019,   15:07
  • Srbija nam je kriva sto smo u mulju u kojem jesmo!! Nije. Krivi smo mi jer smo dozvolili da se pod parolom domoljublja i rata krade, rasprodaje i sve ostalo svima poznato!!!

   2. 11. 2019,   16:39
  • Samo je ovcama koje su bila vecina u jugi bilo bolje kak velis u sudstvu i u zdravstvu. Danas je ovcama losije i ko grom.

   2. 11. 2019,   18:26
  • @lolita 29: Opasnost koju danas još mnogi nisu prepoznali jest jugoudbašija koja kopa i ruje medijskim prostorom. Hahahahahahahaha. @Harauvatis1: Kolko je ovaca bilo u Jugoslawiji, neznam, al u Hrvackoj je bilo jako puno. Jer samo su ovce mogle dozvolit da ih se tako prevesla. Npr. Svi su placali telefonski prikljucak 1000-2000 DM. I onda dodje Deutsche telekom i prisvoji infrastrukturu, a kao slag na tortu vrati se i onaj Grumpf Mudrinic iz Kanade i postade menadjer.

   2. 11. 2019,   18:52
  • hahaha😂 hrvatska srbiji treba da postavi ultimatum? a što je sa hrvatskim zločincima, ko će njih procesuirati? pa čak i oni za koje se dokazano zna da su ubijali civile i djecu po gradovima gdje nije ni bilo ratnih sukoba, a sada slobodno šetaju i slave ih kao heroje...

   3. 11. 2019,   00:00
 • Andrić je Srbin otprilike koliko i Đoković, Kusturica, Šešeljevi i Teslinoj djedovi i bake pri rođenju. Slučajni Nobelovac. Te godine dvije podjednako jake struje u žiriju, jedna za Remarquea, a druga za Hemingwaya, nisu se mogle dogovoriti oko dodjele nagrade, pa je ni kriv ni dužan ovaj etnički konvertit dobio Nobela. Kad čovjek vidi njegove slike, kao veleposlanika u Berlinu, sa nacistima u osvit 2 svj.rata, jasno je zašto je, poslije rata, prešao na ćirilicu i postao Srbin. Da spasi glavu od režima koji je poslije rata masovno ubijao tkz. suradnike okupatora.

  2. 11. 2019,   09:27
  • Nis ti procito nijednu knjigu. Samo gledas slike. Erocke

   2. 11. 2019,   09:30
  • Hemingway je Nobelovu nagradu dobio još 1954. Prema tome tvoje tvrdnje da je bila dilema između njega i Remarqa su čista izmišljotina. Bila je dilema između Andrića i Krleže. Po mojem skromnom mišljenju, Krleža po obujmu i svestranosti svojeg književnog dijela značajno nadmašuje Andrića. Alli bio je pravovjerni komunista. I to je prevagnulo u korist Andrića. A ove gluposti o njemu kao pristalici nacuzma je krajnji primjer neobjektivnosti. Ti kao (zadrti) Hrvat ipak bi trebao znati tko je na ovim prostorima bio slugan nacizma. Da, samo je to teško priznati.

   2. 11. 2019,   10:03
  • Dakle, ono što sam pročitao je Na Drini ćuprija i to samo zato što je bila obavezna lektira i još jednu davež kojoj ni ime ne pamtim. I da, dosadnijih knjiga od tih nisam čitao u životu. Isto tako gdje stoji da je pristalica nacizma? Čovjek je imao peh da je bio veleposlanik u krivo vrijeme, na krivom mjestu, a nije mu se igrao šah sa Titom poput Meštrovića, Krleže, Augustinčića. Niti mesti kolodvor poput Matačića. Dakle, morao je "postati" Srbin da si osigura ugodan život s privilegijama.

   2. 11. 2019,   10:44
  • Andrić je više od 20 godina bio u diplomatskoj službi Kraljevine Jugoslavije i boravio u Rimu, Parizu, Bukureštu, Madridu, Briselu, Marseille-u , Ženevi. I sto kazes, u kojem je trenutku imo peh?

   2. 11. 2019,   10:50
  • Nogofil, poznato je da su Hemingway i Remarque napisali samo jednu knjigu u životu i nijednu drugu. Kakva glupost. Sluge nacista na ovim prostorima bili su: Ustaše, Četnici, Nedičevci, Ljotičevci . . ., nije teško priznati.

   2. 11. 2019,   10:51
  • Ovca, stvarno si ovca. Zaključi sam i potraži slike na internetu. Pomoći ću ti, sigurno ne dok je hranio golube na Ženevskom jezeru.

   2. 11. 2019,   10:54
  • @popevke Da li je i NDH bila sluga nacizma? I da li je tadasnja NDH bila predstavnik svih hrvata?

   2. 11. 2019,   12:42
  • E, sad si čovijeku siebo cjelu kontracepciju diskusije

   2. 11. 2019,   12:57
  • Nogofil a tko je bio sluga komunizma, rezima koji je vec do 1939. imao milijunske zrtve, prije nacista?

   2. 11. 2019,   14:28
  • "Da vam kažem nešto", čitaš li ti koga sam nabrojio pod sluge nacista? Vidiš li ti koga sam stavio na prvo mjesto? Je li potrebno odgovarati na tvoja pučkoškolska pitanja?Nemoj i ti biti kao Ovca.

   2. 11. 2019,   15:56
  • Mislim da tebe boli sto je Tesla bio srbin kao i Andric po zelji!! Mene bas briga!! Andric je odlican pisac kao sto je i Tesla najveci um ikada rodjen, po mome skromnom misljenju.

   2. 11. 2019,   16:43
  • šteta što tesla i nobelovac andrić nisu živi pa da im ti "genijalac" objasniš ko su i što su, ovako su jadni umrli u totalnom neznanju... ali zato bar imaš šansu da objasniš đokoviću i kusturici.

   3. 11. 2019,   00:08
  • Antun Gustav Matos je najveci pisac za Hrvatsku.

   3. 11. 2019,   02:33
  • @ . . . ali zato bar imaš šansu da objasniš đokoviću i kusturici. Najbolje je nek to prvo objasni Luki Modriču

   3. 11. 2019,   07:25
  • ovca... možda bi mogao da popriča i sa danijelom subašićem, goranom ivaniševićem, arsenom dedićem, borisom novkovićem, damirom krstičevićem... itd.itd. a mogao bi i da se raspita kojeg porijekla je bio legendarni dražen petrović, "otac domovine" ante starčević, ban jelačić, skladatelj lijepe naše josip runjanin kao i većina sadašnjih i bivših najvećih ponosnih hrvatina i hrvatskih nacionalista.

   3. 11. 2019,   15:34
  • Uh, al si ti sad nabrojo, pa jel ima i jedan da je pravi Hrvat od stolječa sedmog

   3. 11. 2019,   15:40
  • ima josip broz tito, stvaralac i kreator hrvatske nacije i države u sadašnjim granicama.

   3. 11. 2019,   15:44
  • tito je najveci izdajnik koji nije radio za interese hrvatske nego njegove paratvorevine jugoslavije.

   3. 11. 2019,   16:40
  • tito ti je spasio hrvatsku i hrvatsku naciju od nestanka i višestruko uvećao hrvatsku teritoriju, bez tita hrvatska nebi postojala ili ako bi postojala onda bi bila nebitna mala pokrajina u kraljevini srbiji na teritoriji hrvatskog zagorja.

   3. 11. 2019,   17:04
 • Podrzavao je genocid!"Tada je izazvao skandal jer je njime načeta reputacija ne samo uglednog povjesničara, nego i nobelovca Ive Andrića koji je navodno 1930-ih podržavao Čubrilovićeve planove. Tekst je kasnije bio često navođen kao jedan od osnovnih dokumenata velikosrpske ideologije u 20. stoljeću, odnosno podloga za metode koje su za vrijeme raspada Jugoslavije srpske vlasti koristile u svrhu etničkog čišćenja Albanaca, Muslimana i Hrvata."

  2. 11. 2019,   10:49
 • Komšića su asmilirali muslimani a andrića pravoslavci troprstaši iz plemena srbijanaca. Nema tu "za neke" već je to tako.

  2. 11. 2019,   11:48
 • Ivo Andrić je napisao mnoga značajna djela. Osim književnih, jedan je od autora i Memoranduma SANU. Meni je to dovoljno. Što je bio po nacionalnosti apsolutno je nebitno.

  2. 11. 2019,   09:33
 • Mi Hrvati,Andrića nikad nismo doživljavali kao svojeg.Stotinu puta sam prolazio pored njegovu rodne kuće ali nikad nisam mogao nogom unutra kroćit.🤔🤔🤔

  2. 11. 2019,   12:07
 • I za mene je,citajuci negova djela to se da lako zapaziti,za mene omraženi pisac

  2. 11. 2019,   13:38
 • U Hr još ima puno posrbljenih izdajica hrvata koji jedva čekaju da opet dodju u neku vrstu srboslavije

  2. 11. 2019,   17:26