Obavijesti

News

Komentari 121

'Za rješenje problema trebalo bi demontirati politički sustav'

'Za rješenje problema trebalo bi demontirati politički sustav'
1

Ante Nobilo je dodao da je ključno ono što će se dogoditi s Agrokorom, a ne današnja uhićenja kojima se zabavlja javnost i skreće pozornost sa stvarnih problema

VIDEO

Radni tjedan DORH počeo velikom akcijom Agrokor! Od ranog jutra pretresi Kulmerovih dvora, ali i domova bivših članova uprave Agrokora. Očekivalo se da će 12  osumnjičenih biti ispitano tijekom popodnevnih ili večernjih sati, no oni će noć provesti u pritvoru, a već sutra ujutro počinju prva ispitivanja. 

Nekadašnji prvi čovjek Agrokora Ivica Todorić i njegovi sinovi Ante i Ivan izvan Hrvatske, ali poručuju da će se odazvati pozivima institucijama pravne države.

O današnjim zbivanjima razgovaralo se u emisiji Otvoreno gdje su gostovali:  bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, odvjetnik Anto Nobilo, odvjetnik Goran Mikulčić, kriminalist Željko Cvrtila i novinar "Slobodne Dalmacije" i "Jutarnjeg lista" Frenki Laušić.

Odvjetnik Piruške Canjuge Anto Nobilo gostujući u emisiji Otvoreno na HRT-u rekao je da će upravo njegova klijentica sutra biti prva ispitana, i to u 7.30 sati.

Na pitanje kakvu obranu planira, rekao je:

- Iznosit ćemo djelomičnu obranu jer ne znamo točno ni što se stavlja na teret. Mora se proučiti dokumentacija. Moramo utvrditi od kad do kad je radila u Upravi i na kojoj poziciji pa ćemo na temelju toga zaključiti što je mogla ili nije mogla.

- Htjeli bismo ukazati na specifične okolnosti koji je zabrinjavaju. Ima bolesno dijete od dvije godine koje prima terapiju i njezina prisutnost uz dijete je nužno, Državno odvjetništvo je s tim upoznato. Okrivljenici su danas lišeni slobode i vjerojatno će se tražiti pritvor, a mi ćemo pokušati utjecati da se ne odredi pritvor nego blaža mjera, mjera opreza jer je osobito teška zdravstvena situacija u pitanju jer djevojčica prima terapiju i treba majku uz sebe.

Nobilo je u razgovoru spomenuo da se za uhićenja unaprijed znalo, a on je sa svojom klijenticom angažman potvrdio ovaj vikend. Na pitanje voditelja kako je znao za uhićenje, rekao je:

- Znalo se da će biti uhićenja, dovoljno je samo provozati se Pantovčakom i vidjeti koje su kuće pod nadzorom. Amaterski izvedeno, vidjelo se sve iz aviona. Ona je bila iznenađena da je Todorić u Londonu. Bila je šokirana da nije ovdje, da ne raščišćava situaciju pa sam zaključio da je Canjuga stvarno van konteksta. Rekla je da zbog bolesnog djeteta nije pratila ni medije.

Kazao je i kako je u slučaju Agrokora zakazao čitav bankarski sustav vezan na tu tvrtku, počevši od HNB-a pa sve do banaka na koje je vezana kompanija.

Dodao je da je uhićenje članova Uprave Agrokora predstava za narod te kako bi za rješenje čitavog problema trebalo demontirati čitav politički sustav u Hrvatskoj.

Svi su gosti u studiju izrazili skepsu zbog ovako spektakularnog uhićenja.

- Skeptičan sam kad kazneni postupak počinje na ovaj način, kao predstava za javnost. Iskustvo nas uči da su svi takvi procesi imali neslavne završetke. Meni to sliči na cirkus. Ne znam hoće li biti još uhićenih, objektivno je moguće. Osobno mislim da to nije pravi put. Bilo bi oportuno ići na uži broj osoba s nesumnjivo čvrstim dokazima, a nakon što se probije prvi red obrane može se penetrirati u dubinu i proširiti postupanje - rekao je odvjetnik Mikuličić.

S njim se slaže i Škare Ožbolt: 'Sve je to već viđeno nekoliko puta u zadnjih nekoliko godina. Sve strukture su uključene. Sad je li to trebalo tako, zato što se već sve znalo odavno, ili je bilo dovoljno pozvati osobu da da iskaz, meni se čini da ovakvo spektakularno uhićenje nije bilo potrebno'.

Kada je riječ o eventualnom izručenju Ivice Todorića, naglasila je da uhidbeni nalog djeluje na području cijele Europske unije, ali da Velika Britanija u nekim slučajevima nije odobrila izručenje.

Kazala je kako je afera Agrokor velika tektonska promjena koja ukazuje na privatizaciju na 'hrvatski način'. Upitana za odnos Franje Tuđmana i Ivice Todorića, bivša ministrica i nekadašnja bliska suradnica prvog hrvatskog predsjednika kazala je kako Todorić vjerojatno nije imao puno kontakata s Tuđmanom.

- Vjerojatno je imao kontakte sa članovima obitelji, ali sa samim Tuđmanom teško da je imao kontakte jer je on bio usredotočen na rat i obnovu - rekla je Škare Ožbolt.

Upitan koliko posla imaju policija i Uskok u ovoj fazi, Željko Cvrtila je naglasio da je riječ o zahtjevnom i dogovornom poslu kojeg do sada nije bilo u ovakvom obimu.

- To je neosporno kriminalitet iz gospodarskog opusa ali i organiziranog tipa kriminala. Ono što je interesantno, od samog početka istraga je išla u dva smjera, u jednom je išla kriminalistička, a u drugom financijska. U financijskoj istrazi državno odvjetništvo je zatražilo pomoć i drugih institucija. Kriminalistička istraga bavila se rekonstrukcijom tko je na kojem mjestu radio i što je potpisivao -  rekao je Cvrtila.

Za razliku od Mikuličića, Cvrtila smatra da istraga nije zahvatila previše osoba.

- Ja se ne bih složio da je preširoko zahvaćeno, očekujem da će u narednom razdoblju to ići i puno šire - zaključio je Cvrtila.

Nobilo je dodao da je ključno ono što će se dogoditi s Agrokorom, a ne današnja uhićenja.

- Nije ovo bit Agrokora. Bit oko Agrokora jest koliko će se otpustiti dugova i tko će kupiti dijelove Agrokora. Ovo je samo zabava za javnost spektakularnog uhićenja da se skrene pažnja sa stvarnih problema -  kazao je Nobilo.

- U ovom trenutku proces je determiniran osobama protiv kojih su izdani nalozi. No, taj proces će imati reperkusije na cijeli gospodarski, društveni i politički život Hrvatske. Prvo će se morati razjasniti je li to proces države protiv nekoga, političara protiv nekoga, ili nešto drugo -  rekao je Mikuličić.

- Zakon kaže da ako se otvori istraga povjerenstvo ne može raspravljati. No, ovo je daleko širi spektar i Sabor može raspravljati o svemu, smatra Škare Ožbolt, a Mikulčić smatra da istrage mogu i moraju ići paralelno.

- Istragu vodi glavni državni odvjetnik i povjerenstvo zato ne bi trebalo prestati s radom, oni mogu paralelno raditi. Međutim, ta dva postupka se ne mogu voditi na isti način i u istom smjeru. Ciljevi su različiti i različite su metodologije utvrđivanja - zaključio je Mikuličić.


 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 121
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u