Obavijesti

News

Komentari 73

Nobilo: Sudio bi mu, a 1991. su se gledali preko nišana pušaka?

Nobilo: Sudio bi mu, a 1991. su se gledali preko nišana pušaka?
1

Dragovoljac Domovinskog rata sudac Ivan Turudić treba suditi Veljku Stjepanoviću, optuženom za ratne zločine nad hrvatskim civilima. Nobilo je zatražio izuzeće suca jer smatra da neće biti nepristran

VIDEO

Nizozemskom državljaninu Veljku Stjepanoviću (58), optuženom za ratne zločine nad hrvatskim civilima, trebalo je početi suđenje na Županijskom sudu u Zagrebu, no njegov odvjetnik Anto Nobilo zatražio je izuzeće suca Ivana Turudića iz postupka sumnjajući u njegovu nepristranost.

Stjepanović je optužen da je kao komandir stanice milicije Bijela, odjeljenja u Đulovcu, u tzv. SAO Krajini tijekom oružanih sukoba od 27. kolovoza 1991. do 12. prosinca 1991., iako je to bio dužan, propustio spriječiti da se civilno stanovništvo protuzakonito zatvara, muči i tuče.

 - U tom periodu 127. virovitička brigada bila je u sklopu operacije "Orkan" na tom pravcu djelovanja i sredinom prosinca 1991. oslobodila je Đulovac. Prema podacima Hvidre Ivan Turudić bio je pripadnik 127. brigade HV-a i bio je u borbenom djelovanju prema Đulovcu. Faktički se s optuženim gledao preko ciljnika puške - obrazlaže Nobilo zahtjev za izuzećem suca Ivana Turudića kao predsjednika sudskog vijeća koje treba suditi Stjepanoviću te kao predsjednika Županijskog suda u Zagrebu.

Nadalje, Nobilo je u svom zahtjevu naveo i kako je, prema podacima Hvidre, u oslobađanju Đulovca poginulo 16 Turudićevih suboraca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 - Kako su veterani međusobno solidarni i lojalni svojim mrtvima, a Turudić je pokazao i pojačanu senzibiliziranost prema veteranima posjećujući ih u šatoru tijekom njihova nezakonita prosvjedovanja pred Ministarstvom branitelja, a  pokrenuo je i inicijativu da se u Kazneni zakon uvede kazneno djelo poricanja Domovinskog rata, smatram da kod njega postoje predrasude i preduvjerenja i da  ne može biti objektivan – argumentirao je Nobilo svoj zahtjev za izuzećem suca koji je 1991. kao dragovoljac stupio u obranu zemlje. Nobilo je zatražio i da se iz postupka izdvoji i sudac Dražen Jakovina, zamjenik predsjednika suda Turudića. Nobilo, naime, smatra da je Jakovina subordiniran Turudiću i s njim po prirodi posla usko surađuje, pa smatra i da bi teško mogao biti objektivan. O Nobilovu zahtjevu odlučit će Vrhovni sud. 

Optuženi nizozemski državljanin Stjepanović došao je danas na sud, no odluku višeg suda dočekat će u Rotterdamu. Nizozemska ga je izručila, a Stjepanović je, kako bi se mogao braniti sa slobode, dao 200.000 kuna jamčevine i založna prava na dvije kuće kod Daruvara u vrijednosti od 800.000 kuna.

U svojoj obrani Stjepanović naveo je kako je do početka srpnja 1991. radio u zagrebačkoj policiji. Potom su ga premjestili u Policijsku postaju Daruvar gdje je radio da 18. ili 19. kolovoza 1991. nakon čega je otišao u mjesto Pakrani kraj Daruvara gdje su mu bili otac, majka, žena i djeca. Stjepanović tvrdi kako se nije priključio srpskim pobunjenicima i da nije sudjelovao u bilo kojim drugim ratnim akcijama teritorijalne obrane ili milicije osnovane od pobunjenog srpskog stanovništva.

Tvrdi i da nikada nije vidio naređenje Štaba teritorijalne obrane Opštine Daruvar od 27. kolovoza 1991. kojim je imenovan za komandira milicije u Đulovcu a koje je u ime Štaba potpisao Krsto Žarković. No dio Hrvata, koji su bili mučeni u zarobljeništvu, rekao je da je vidio Stjepanovića u Đulovcu i da su mu se podređeni obraćali s "komandiru" te ga pitali kuda trebaju ići i što trebaju raditi a on im je izdavao naredbe. Boško Budimlija, koga su uhitili u rujnu 1991., tvrdi da ga je među ostalima tukao i Stjepanović koji mu je, kada ga je pitao što će biti s njim, rukom pokazao da će biti zaklan.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.